Zobrazit přihlášovací formulář

Věci, které vztah upevní, nebo zničí

  • Publikováno:
Věci, které vztah upevní, nebo zničí

Pamatujete si na větu, kterou říká oddávající – v dobrém i ve zlém? Ono se to slibuje dobře, když si to „ve zlém“ ještě tak úplně neumíme představit. Nicméně není jen dobré a zlé, ale také jiné. Prostě v každém manželství (potažmo vztahu) nastanou situace, se kterými jsme buď nepočítali, nebo si je jednoduše jen neuměli představit. A tak přicházejí krize, které manželství buď rozvrátí, nebo upevní. Ale každopádně změní.

Narození dítěte. Dobrá, toto bychom asi neměli nazývat krizí, jde o naplnění svazku dvou lidí, splnění biologického účelu párování. Ale s kojením co dvě hodiny, nedostatkem spánku, mezi špinavými plenami, tělesnými změnami a absolutním nechutí k sexu (alespoň prvních pár týdnů až měsíců) se lehko ztrácí soustředěnost na manželství a vztah. Je naprosto nezbytné o všech probíhajících změnách s partnerem mluvit, tak nějak se naladit na stejnou notu. To se bohužel neděje automaticky, takže bez správného vysvětlení věcí může docházet různým nepříjemnostem.

Neplodnost. Ta je doopravdy prubířským kamenem každého vztahu. Protože mít dítě je pro většinu párů pořád metou, dalším přirozeným krokem. S potížemi s početím a následnými procedurami diagnostickými, ale také léčebnými, nikdo z nás dopředu neví, jak se bude vyrovnávat. Není to nic jednoduchého ani fyzicky, ani psychicky, navíc se často objevují pocity méněcennosti, sebeobviňování (nebo obviňování partnera), ztráta vize do budoucnosti, identity. Jednou z nejdůležitějších věcí je se soustředit spíše na řešení než na samotný problém. Samotnou možnost, že děti budou problém, bychom měli zvážit už při vstupu do manželství – jak se stavíte k tomu, že by váš vztah mohl být bezdětný? A jak se tváříte na adopci? Podobné otázky by měly být alespoň vzaty do úvahy ještě předtím, než si řeknete své „ano“.

Nevěra. Ta může znamenat automatický konec vztahu, ale ne nutně. Jakmile se přestaneme cítit výhradně jako oběť, hladina se uklidní, můžeme začít na celou aféru nahlížet jinak. Ve vztahu dvou lidí jsou vesměs vždy oba „spolupachatelé“ – často máme na partnerově nevěře taky svůj podíl, ačkoliv je to názor poměrně nepopulární. Pokud se rozhodneme poslechnout rčení, že co nás nezabije, to nás posílí, a podvádějící partner je s námi v tomhle na jedné lodi, můžeme se pustit hlouběji do problému – proč k nevěře došlo a jak ty věci, které ji způsobily, napravit.

Vážná nemoc. Ono totiž v dobrém i ve zlém má pokračování – v nemoci i ve zdraví. A nemocí se nemyslí angína. Vážná nemoc jednoho z partnerů umí ovlivnit vztah se vším všudy. Záleží na míře porozumění, opory a pomoci, kterou jste si navzájem ochotni poskytnout. Tady se doopravdy ukáže, jaké jsou osobnosti ve skutečnosti. A zdaleka nemusí odcházet pouze zdravý partner. Často se stane, že při vážné nemoci nebo zranění začne svůj život přehodnocovat partner postižený, který bedlivě sleduje (i na podvědomé bázi) chování své druhé polovičky, a vyvozuje závěry.

Péče o nemocné rodiče. Nebo jiného nemohoucího člena rodiny. Je to vlastně přijetí nového dítěte do rodiny, ovšem dítěte, které má často mnohem větší nároky na váš čas, než to skutečné. Pokud onemocní rodič a vy se o něj chcete starat, je třeba mít na paměti, že přes všechna příkoří, energii a nepohodlí, které vás to bude stát, je to dobrá věc. Ale zároveň by vaše vlastní partnerství nemělo jít na druhou kolej. Vyhraďte si čas pro sebe, i když to bude asi těžší než obvykle.

Ztráta práce nebo finanční problémy. Peníze nejsou problém, dokud nejsou problém. A umí zavařit, i když jich je moc, natož, když jich je málo. Klíčem k úspěšnému překlenutí nepříznivé finanční situace je neobviňovat partnera. Ať už je na vině ztráta práce (vlastní vinou nebo z objektivních příčin), závislosti nebo něco jiného, je vždy třeba soustředit se na pomoc, ne na viníka. Finanční poradci vám můžou pomoct s kdečím, stejně tak terapeuti nebo přátelé.

Většina párů se „potýká“ skoro se všemi těmito krizovými situacemi, momenty a dobami, které nově definují vztah, přehodnocují perspektivy a zkouší, jak pevný je svazek. Pokud v rámci problému nenecháme zajít frustraci moc daleko. Všechno se dá zvládnout a překonat, pokud nevázne komunikace a nenecháte v sobě problémy narůst více, než je nezbytně třeba.

 

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie