Zobrazit přihlášovací formulář

20 věcí, které jste o těle a zdraví nejspíš nevěděli

  • Publikováno:
20 věcí, které jste o těle a zdraví nejspíš nevěděli

Na světě existuje mnoho studií, výzkumů a proběhlo už hodně pokusů, takže jsme se dozvěděli užitečné, méně užitečné i naprosto zbytečné informace. Nicméně se nedá popřít, že některé i z těch neužitečných jsou bezesporu zajímavé. A kdo ví, i ta na první pohled sebezbytečnější informace se prostě může někdy hodit. Věděli jste, že psi cítí rakovinu? Nebo třeba co umí zvýšit naše úspěchy při hubnutí až dvojnásobně?

  • Slyšeli jste o vyplachování nosu slanou vodou? Tato procedura umí zmírnit nejen příznaky nachlazení, ale také alergií. Pomáhá totiž k opadnutí otoku sliznic.
  • Psi umí z člověka cítit rakovinu nebo cukrovku (respektive hladinu cukru v krvi). Ne sice sami od sebe, ale můžeme je na to trénovat, stejně jako na rozpoznání výbušnin nebo drog. Rakovinu plic a prsu rozpoznávají psi z lidského dechu. Z dechu a z moči (obsah ketonů) zase získávají přehled o hladině cukru v naší krvi a jsou schopni poznat klesající hladinu dříve, než se projeví její následky.
  • Pokud odcházíte z domu přes kuchyň, je pravděpodobné, že jíte zhruba o patnáct procent více než ti, kdo dům (byt) opouštějí a nemají kuchyň po cestě.
  • Srdeční záchvat, infarkt, vás nejpravděpodobněji postihne v pondělí nebo tři dny poté, co vám byla u lékaře diagnostikována chřipka nebo infekce dýchacích cest.
  • V roce 2009 se objevila na internetu stránka, která vám údajně měla zajistit opalování přes monitor. Byl to tzv. hoax, falešná zpráva, marketingový tah neziskové organizace, která chtěla poukázat na problematiku rakoviny kůže. Takže ne, monitor nedokáže nikoho opálit.
  • Obézní lidé paradoxně utrácejí mnohem víc za oblečení. Je to dáno pocitem, že když najdou v obchodech něco, co jim sedí, nemůžou si to nekoupit (protože taková situace je podle nich velmi vzácná). A tak více nakupují. Obézní ženy utrácí hodně za kabelky, boty a doplňky, které nesouvisí s váhou. Další zajímavostí je souvislost obezity a spotřebovaného benzínu – obézní lidé si svou vahou zvyšují spotřebu auta, takže spotřebují více pohonných hmot než lidé normální váhy.
  • Kuřáci jsou ohroženi nekvalitním spánkem až čtyřikrát víc než nekuřáci. Zažívají více neklidu, častěji se v noci probouzí. Nikotin totiž kromě jiného stimuluje nervovou soustavu – sice máme pocit, že nás cigareta uklidňuje, ve skutečnosti naše tělo ale povzbuzuje.
  • Díky konzumaci ovoce a zeleniny si tělo vyrábí svůj vlastní „aspirin“. Kyselina benzoová, která je běžnou součástí ovoce a zeleniny, podporuje v těle produkci kyseliny salicylové, klíčové složky, která dává aspirinu jeho protizánětlivé a proti bolesti působící účinky.
  • Dvacetiminutový „šlofík“ během dne zvyšuje naši pozornost, zlepšuje náladu a podporuje produktivitu. Uvolňuje stres a významně dlouhodobě snižuje riziko srdečních chorob.
  • Kuchyňský odpad je mnohem špinavější a zamořenější bakteriemi, než ten v koupelně. Nejvíce bakterií je přímo v odpadu, ve dřezu a v houbičkách na mytí nádobí. Všechno toto patří k nejvíce bakteriemi osídleným místům a věcem v domácnosti.
  • Jendou ze skupin, které jsou nejvíce ohroženy nedostatkem pohybu a s tím souvisejícími zdravotními potížemi, jsou paradoxně lékaři. Je to jednak časovou náročností jejich práce, ale také stresem a psychickým vyčerpáním, kterým kvůli svému povolání trpí. Ke cvičení a dalšímu vyčerpání jim tak schází motivace.
  • Jedlou sodou můžeme bělit zuby, česnek pomůže léčit tenisový loket a ostruhy, med zase kocovinu. Na spoustu neduhů využijeme věci z přírody a kuchyně, zdaleka ne třeba všechno svěřovat do péče chemickým sloučeninám.
  • Pokud se snažíme zhubnout, věc, která nám pomůže být až dvakrát efektivnější, je záznam jídel, takový jídelní deník. Díky tomu, že vidíme všechno, co jsme za den, týden, měsíc snědli, umíme snáze rozpoznat naše „slabiny“. Navíc vizualizace nám pomůže se nejen lépe orientovat, ale také si toho více odpustit, protože bude existovat fyzický důkaz o tom, že jsme to či ono snědli.
  • U žen je pravidelný pohyb stěžejní pro prevenci vzniků různých typů rakoviny. Efekt pravidelného cvičení se ale vynuluje, pokud dotyčná žena nemá dostatek spánku, respektive minimálně 7 hodin denně.
  • Pokud běháte na běžícím páse, pomůže, když se na sebe díváte do zrcadla. Zrychlíte a cvičení vám přijde snazší.
  • Stejně, jako existuje pasivní kouření (když jsme vystaveni dýmu z cigaret, vdechujeme ho, aniž bychom sami kouřili), existuje také terciární kouření. A můžou za něj i pasivní kuřáci (i když jsou v tom stejně nevinně). Škodlivé částice se usazují na oblečení, které pak představuje riziko například pro malé děti nebo domácí zvířata. Takže s páchnoucím oblečením rovnou do pračky a dezinfikovat!
  • Pokud patří k vaší pohybové rutině dlouhá chůze, je ideální vzít si batoh (neschovávat věci po kapsách) a snažit se volit trasy proti větru. To vám pomůže spálit až o 50 kcal za hodinu více než chůze „bez překážek“.
  • Existuje zdravotní stav pojmenovaný jako syndrom explodující hlavy (a objevil se v jednom z dílů známého lékařského seriálu Dr. House). Takový syndrom způsobuje u nemocného vjemy podobné explozi, které si ovšem dotyčný vytváří jen ve své vlastní hlavě. Syndrom častěji postihuje ženy, které probouzí zvuk exploze ze spánku, a nedá se skoro nijak léčit. Potíže často vymizí samy, a pokud se vyloučí neurologické příčiny, dostane dotyčný většinou antidepresiva.
  • Někteří muži se zvýšenou citlivostí nervového systému, pociťují při orgasmu bolest, postihuje je bolest hlavy nebo například kýchání. Na vině je pravděpodobně extrémní zátěž nervového systému při takovémto prožitku, ale s určitostí to říct nelze.
  • Bohužel, spousta lidí si nevyzvedává předepsané léky, pokud nepociťují akutní potíže. Na vině je snaha o ušetření peněz, pokud jsou léky s doplatkem. Podle statistik některých lékáren a lékařů téměř třicet procent chronicky nemocných pacientů užívá léky (bez akutních potíží) v závislosti na své finanční situaci.

 

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie