Zobrazit přihlášovací formulář

Vitamíny - kde je jich nejvíce?

Vitamíny - kde je jich nejvíce?

Adekvátní výživa napomáhá správnému fungování organismu a díky ní předcházíte i nemocím. Zdravá strava se bez vitamínů rozhodně neobejde.

Vitamíny můžeme dostat do těla jedině skrz správný a vyvážený jídelníček nebo pomocí potravinových doplňků. Tělo si je totiž nedokáže vyrobit samo. Samozřejmě i tady lze mluvit o výjimkách, produkce vitamínu D se může stimulovat vystavením se sluníčku a vitamín K se v malém množství vytváří v prostředí střev.

Každý vitamín má svou specifickou funkci. Najdeme je sice ve všech potravinách, ale nejčastěji v ovoci a zelenině. Podívejme se na jejich funkce a kde je vitamínů nejvíc:

Vitamín A: Napomáhá zlepšování imunity. Najdeme ho ve vejcích, mléku, salátu, brokolici, špenátu a v mrkvi.

Vitamín D: Zlepšuje absorpci vápníku, který blahodárně působí na mineralizaci kostí a zabraňuje vzniku osteoporózy. Důležité je vystavovat se slunci. Najdeme ho v mléčných produktech, bílku a v játrech.

Vitamín E: Funguje jako antioxidant, odpuzuje volné radikály, které způsobují stárnutí buněk. Najdeme ho v pšeničných klíčcích, kukuřici, olejích, chřestu, olivách a v zelené zelenině.

Vitamín B12: Napomáhá při léčbě anémie a pozitivně působí na nervový systém. Najdeme ho v mléčných výrobcích a v mase.

Vitamín K: Je důležitý pro správnou srážlivost krve. Najdeme ho v zelí, květáku, luštěninách, špenátu a v játrech.

Vitamín C: Jedná se o antioxidant, který napomáhá vstřebávání železa. Najdeme ho v citrusech, rajčatech, brokolici, kiwi a v zelené zelenině.

Jaký vitamín převažuje v ovoci nebo zelenině vám prozradí jeho barva. Červené potraviny jsou bohaté na vitamín C, zelené mají vitamíny A, C, E. Proto se vždy snažte, aby byl váš talíř barevně co nejpestřejší.

 

 

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

miška1953 18. 6. 2015, 9:07
(6) |-) (zip) :´( 8-| ^o) :-| (tudledudle) (tudledudle) (hadka) (radost) (zurim)

Kategorie