Zobrazit přihlášovací formulář

Shrnutí: Jak hubnout a nebláznit

  • Publikováno:
Shrnutí: Jak hubnout a nebláznit

Člověk si zvykne na všechno, i na pravidelné cvičení. Co je na rozhodnutí zdravě zformovat svou postavu nejtěžší, to je prolomit své stravovací návyky a vyměnit je za nové, zdravější. Jídlo se nicméně v poslední době stalo jednou z našich největších radostí, ale také naším největším nepřítelem. Vzhledem k přísadám, které se do kdečeho přidávají, nestačí naše chuťové buňky uspokojovat obyčejná chuť suroviny, rostě potřeba cukru i závislost na látkách zvýrazňujících chuť.

Najít si pro sebe tu správnou „dietu“ ve smyslu způsobu stravování, je totiž asi to nejtěžší, co nás čeká. Protože nějaké to kilo navíc nezní ve srovnání s kuřecími prsy na vodě každý den zas až tak zle. Nesmíme být na sebe moc tvrdí, protože jinak sami sebe vyděsíme, otrávíme a raději se smíříme s tím, jak naše tělo vypadá, protože je to vlastně bezbolestné. Takže – co je dobré s jídelníčkem provést, aniž bychom si jídlo zprotivili?

Nejezte jedno (a to samé) jídlo vícekrát než jednou denně. Kromě zeleniny, té jezte, kolik chcete a kdy chcete. Pokud začínáte den ovesnou kaší s hrstí ořechů, další ořechy už přes den nejezte. Kuřecí na oběd znamená jinou večeři a podobně. Tato strategie nás nejen donutí vymýšlet nová jídla a udržovat tak svůj jídelníček pestrý a variabilní, ale zároveň nás uchrání od otrávenosti, kterou bychom mohli cítit, když bude strava moc jednostranná.

Jezte luštěniny alespoň jednou týdně. Luštěniny jsou vlastně takovou vegetariánskou náhradou masa – obsahují množství bílkovin, ale k tomu zároveň taky vlákninu a důležité vitamíny. To všechno se nám bude při upravování váhy více než hodit. A luštěniny nejsou jen fazole a hrášek, například cizrnu bychom mohli a měli začadit na jídelníček jako perfektní ingredienci do salátů a podobně.

Spěte 8 a půl hodiny. O tom, jak velký a přímý vliv má spánek, jeho délka i kvalita na naši váhu, respektive snahu ji upravovat, už víme. Spánek by měl být nedílnou a velmi podstatnou součástí změny našeho režimu, když dojde na snižování váhy.

Pijte litr vody na každých 25 kilo své váhy. Pitný režim znamená dva litry vody denně? Bohužel, není tomu tak. Z logiky věci – větší těla spotřebují na svůj provoz více energie, takže univerzální příjem 2000 (2500) kcal není dost dobře možný. Analogicky s tím také potřebujeme jiné množství vody. Koeficient co 25 kg, to litr, je průměrně vyhovující. Pokud vážíte například 80 kg, je pro vás ideální přes den vypít alespoň tři litry vody – a nezapomeňte, 2/3 pitného režimu bychom do sebe měli pravit dopoledne!

Vyškrtněte těstoviny, buchty (sladké pečivo) a sladkosti. Tedy jednoduché a většinou procesované cukry. Tyto cukry mimo jiné způsobují zadržování vody v našem organismu. Budete překvapení, kolik na váze ubudete už po týdnu, kdy vynecháte tyto potraviny. Většina z toho sice bude voda, ale taková, kterou ve svém organismu nepotřebujeme.

Naopak zařaďte komplexní sacharidy, tuky a bílkoviny. Není cukr jako cukr – polysacharidy, tedy škroby, ke svému fungování potřebujeme stejně, jako zdravé tuky a proteiny. Maso, zelenina, ryby, luštěniny atd. – ideálně každých pár hodin. Nebojte se tučných potravin, ty dělají v těle mnohem menší neplechu než ty sladké.

Omezte sůl. Sůl si zahrává s rovnováhou minerálů v našem těle. Mnoho soli nás nutí taktéž zadržovat vodu a zbytečně namáhá naše ledviny a játra, zvyšuje náš krevní tlak. Velmi bohaté na sůl jsou například sýry, uzeniny, instantní jídla atd., takže nemůžeme počítat jen se solí, kterou si do jídla přidáváme sami. Doporučená denní dávka je asi 5 g, čili jedna zarovnaná lžička. Takže pozor na sůl!

Jezte hrst ořechů denně. Především mandlí nebo vlašských ořechů. Doplňují do našeho těla zdravé tuky, antioxidanty a bílkoviny, což upravuje naše chutě. Obsažené minerály regulují naše bažení po cukru a lidé, kteří zařadí ořechy do svého jídelníčku, mají už po šesti týdnech prokazatelně méně břišního tuku, i přesto, že ostatní stravu nijak neupraví – a to stojí za to, no ne?

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie