Zobrazit přihlášovací formulář

Když náš rodič bydlí sám

  • Publikováno:
Když náš rodič bydlí sám

Každý z nás má své rodiče. A jak život plyne, naše děti přestávají potřebovat naši pozornost, ale začínají se o ni hlásit naši rodiče. Spousta z nás má nebo možná někdy bude mít jednoho z rodičů, který zůstane „na stará kolena“ bydlet sám. Je jasné, že sem tam budou potřebovat naši pomoc a naši společnost, ale časem se možná dopracujeme k situaci, že samostatné bydlení nebude pro naše rodiče nebo prarodiče bezpečné. Jaké jsou první známky, kdy bychom se měli zamýšlet nad tím, jak to s našimi rodiči bude dál?

Moment, kdy nám v plné síle dojde, že náš rodič, který na podzim svého života zůstal sám, už dále sám být nemůže, není pro nikoho příjemný. Vždyť jsou to právě rodiče, kteří nás učili být samostatní, jejich nedostatky na tomto poli neseme velmi, velmi těžko. Jenomže s postupujícím věkem se bohužel často musíme přestat tvářit, že je všechno tak, jak bývalo. Pokud máte rodiče, prarodiče nebo jiného příbuzného, za kterého máte nebo cítíte zodpovědnost, je dobré si všímat.

Odřeniny, modřiny a podlitiny. V tom lepším případě o nich víte, protože vám vyprávěli o tom, jak spadli, zakopli o koberec nebo se uhodili o nábytek. V horším případě se takové pády a úrazy před vámi snaží zatajit. Není tajemstvím, že seniorům ubývá sil, koneckonců spadnout může každý z nás kdykoliv, potíž ale je, co po pádu. Seniorům se častěji lámou kosti a, upřímně, kolik z nich nosí mobil doopravdy u sebe? Zvednutí i zavolání pomoci může být problém, a to i u lidí, kteří žijí ve dvojici. Žena se o muže často v pokročilejším věku není schopná postarat ve smyslu jej zvednout nebo s ním jinak fyzicky manipulovat.

Chybují v lécích. Senioři mají často předepsané spousty léků, bez mnoha z nich se doopravdy neobejdou. Jakmile je začnou plést, nevyzvedávají si je z lékárny, docházejí jim dřív, než si zajdou k doktorovi, vynechávají je a podobně, je na čase zakročit. Zezačátku může stačit pořádný organizér na pilulky a dohled nad kalendářem a schůzkami u lékaře.

Potíže s řízením. Auto a jeho řízení je pro důchodce, stejně jako pro čerstvého držitele řidičského oprávnění, to samé – důkazem samostatnosti a svobody. Bohužel, řidičské schopnosti se často s věkem zhoršují a časem mohou být starší řidiči ohrožením pro sebe i pro ostatní. A s tímto se svěří málokdy. Zkuste sem tam nenápadně zkontrolovat jejich auto, zrcátka, případné škrábance a podobně. Kapitolou samou pro sebe je orientace – pokud zapomínají cestu na známá místa, není to dobré znamení.

Změna vzhledu. Své nejbližší znáte nejlépe. Pokud si začnete všímat změn vzhledu (a to nemluvíme jen o naopak obléknutých kalhotách, ale například také o nehodících se kusech oblečení, zapomenutí svrchníku nebo podobně), může se jednat o nenápadnou známku demence. Často se stává, že v rámci regrese začnou dámy nosit dětinské doplňky atd. Pokud u svého seniora vidíte, že často nosí věci, upravuje si vlasy apod. způsobem, který by byl dříve nepřípustný, zpozorněte.

Nenormální zapomnětlivost. Klíče, brýle, ovladač... na to zapomínáme taky. Je třeba si všímat frekvence a důležitosti zapomínaných věcí, skutečností nebo tras. Ignorovat zapomnětlivost bychom neměli, například pozvat rodinu na oběd a zapomenout uvařit hlavní chod, to už není z rámce obvyklých zapomínání.

...zní vám tyto náznaky povědomě? Možná je na místě si ohleduplně promluvit se svým rodičem o svých obavách, protože máte starost o jejich pohodlí, zaopatření a bezpečnost. Reakce nemusí být z nejpozitivnějších, ale vždy je možné najít cestu, jak život uspořádat s ohledem na nové podmínky.

             

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie