Zobrazit přihlášovací formulář

10 způsobů, jak podporovat vývoj řeči u miminek

  • Publikováno:
10 způsobů, jak podporovat vývoj řeči u miminek

Řeč miminka se rozvíjí už od jeho prvních dní na tomto světě. Snahy dítěte o vyjádření lze posilovat již od počátku. Zjistěte jak!

Reagujte na zvuky a pláč

Jedině tak mu ukážete, že ho vnímáte. Pokud na zvuky nemůžete hned reagovat, mluvte na dítě z povzdálí, aby vědělo, že víte, co se děje. Pokaždé, když zareagujete na pláč, posilujete důvěru miminka ve vás.

Pokroky chvalte

Zprvu miminku rozumějí jenom rodiče, a někdy ani oni ne. Povzbuzujte ho ve vyjadřování a chvalte ho za jakoukoliv snahu o komunikaci.

Mluvte na něj

Není nic lepšího, než mu jít příkladem. Vezměte si dítě do náruče, anebo si před něj sedněte a mluvte na něj, podpoříte tak jeho snahu o žvatlání. Odpovídejte na jeho „řeč“ stejným způsobem, takto pochopí komunikační proces.

Mluvte s ním, i když jste daleko

Popisujte miminku, co právě děláte, zatímco si hraje samo na dece. Například: „Teď vařím, dnes budeme mít koprovku,“ a podobně. Pokud vám dojdou slova, můžete si u vaření zpívat. Myslete na to, že dítě je jako houba, všechno absorbuje.

Zpívejte pořád ty samé písničky

Opakováním oblíbených písniček mu pomůžete rychleji si zapamatovat oblíbená slovíčka.

Popisujte, co s ním děláte

Pokud ho převlékáte, říkejte mu, co se děje. Mnoho dětí u převlékání brečí a váš hlas je může uklidnit: „Teď ti dám tričko, nejprve hlavička, teď rukávy. A je to!“ Díky tomu si spojí skutek s tím, co říkáte.

Čtěte mu

Dítě si oblíbí čtení dříve, než si myslíte. Je to stejné jako s písničkami, velice rychle zjistí, které příběhy ho fascinují a bude jim s radostí naslouchat.

I špatné dny pomáhají

Přijdou chvíle, kdy se vám opravdu nebude chtít mluvit. Poproste proto dítě, ať vás obejme, políbí, anebo se na vás usměje pro zlepšení nálady. Udělejte tak i v případě, že ještě nerozumí tomu, co říkáte, postupně si slova spojí s činy a bude vás pusinkovat hlava nehlava.

Nepodporujte ukazování

Pokaždé, kdy si dítě bude něco vyžadovat ukazováním, popište mu, co chce a až pak mu to dejte. Postupně vyžadujte, ať si o konkrétní věc řekne samo a až pak mu ji podejte. 

Opakování dělá mistra

Ani jeden z těchto bodů není jednoduchý a vyžaduje jak vaši trpělivost, tak i čas. Nejlépe je jich za den používat co nejvíce a den co den opakovat, výsledky se brzy dostaví.

 

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie