Zobrazit přihlášovací formulář

Rakytník, vitamínová bomba

  • Publikováno:
Rakytník, vitamínová bomba

Rakytník řešetlákový nám zůstává i přes své neuvěřitelné léčivé účinky nepochopitelně utajen. Jeho kolegové mezi doplňky stravy ho válcují, i když často zdaleka nemají takové účinky. A přitom si tento keř můžeme pěstovat na vlastní zahradě a čerpat tak z téměř nevyčerpatelného zdroje vitamínů a pro tělo prospěšných látek. Ale i bez zahrady si ho můžeme sehnat – od čaje, přes sirupy po oleje, všechno pěstuje naši imunitu a pomáhá s kdejakým neduhem.

Rakytník neboli Hippophae rhamnoides je keř, který má hrubé listy zbarvené lehce dožluta a plody, malé oranžové bobulky, kdy nám jedna pokryje celodenní potřebnou dávku vitamínu C. Kůra i listy obsahuje také léčivé látky, kořeny zase zpevňují podloží a umí si poradit i s půdou chudou na živiny. Rostlina pochází z nehostinných oblastí Asie, jeho domovem je Sibiř a Mongolsko, rozšířený byl ale také v Nepálu, Číně, Indii a o jeho léčivých účincích věděli už staří Řekové. Ti dali také rakytníku jméno hippophae, což znamená „třpytící se kůň“. Divocí koně, kteří měli přístup k rakytníku a živili se jím, měli nádherně lesklou srst a měli ideální zásoby tuku. Což nás přivádí k tomu, co všechno rakytník obsahuje.

Poklady z rakytníku

Rakytník je doslova nabitý zdravými věcmi. Vedle vitamínů jsou to oleje a v kůře alkaloid hippophein, z něhož v těle vzniká serotonin. Dále jsou přítomné flavonoidy neboli vitamín P, což jsou významné antioxidanty, které obzvláště příznivě působí na lidské cévy. Ale popořadě. Z rakytníku totiž zdaleka nevyužíváme jen plody, ale i jeho ostatní části se nám hodí.

  • Kořeny. Už druhý po výsadbě má rakytník velmi rozsáhlé kořeny, a to i do stran. Proto se využívá nejen jako zdroj vitamínů, ale také ke zpevnění podloží (například mna březích potoků atd.).
  • Kůra. Je zdrojem zmiňovaného hippopheinu, vyrábí se z ní extrakt, který má údajné protirakovinové účinky.
  • Dřevo. Po oloupání kůry můžeme nasušit dřevo a použít ho společně s plody k přípravě čaje, který má sice prapodivně nakyslou chuť a je jakoby mastný, ale obsahuje spoustu zdravých látek. Čaj můžeme připravovat také z kůry, listů nebo výhonků, vždy však čerstvý. Skvělou kombinací je rakytník s mátou nebo maliníkem. V každém případě ale bude třeba doslazovat.
  • Plody. Jsou to právě plody se semeny, které obsahují nejvíce člověku prospěšných látek. Patří mezi ně především vitamín C, kterého rakytníkové bobule obsahují asi desetkrát více než například pomeranče (v Rusku byl rakytník nazýván citroníkem severu). Dále pak jde o v tucích rozpustné vitamíny, tedy A, D, E a K. Dále pak vitamíny skupiny B, F. Třísloviny, silice, aminokyseliny, a flavonoidy, neboli vitamín P, které zabraňují rozkladu vitamínu C a zachovávají jeho vysoké hodnoty i v sušených nebo tepelně zpracovaných plodech. To všechno přispívá našemu zdraví, posiluje imunitu atd.

Rakytník tedy zvyšuje obranyschopnost organismu, zvyšuje naši odolnost vůči stresu, pomáhá při revmatu, detoxikuje, mírní akné a jiná kožní onemocnění, funguje na popáleniny i omrzliny, reguluje krevní oběh a působí blahodárně na kardiovaskulární systém, léčí žaludeční vředy a jiné zažívací obtíže, mírní vypadávání vlasů, detoxikuje tělo a umí rozpouštět hleny.

Jak rakytník užívat

Je jasné, že to všechno rakytník nezmůže jenom tak. Pokud chceme a můžeme využít čerstvé plody, dají se jíst i čerstvé, připravte se ale na extrémně kyselou chuť. Plody si můžeme i zamrazit – mrazem se téměř nic z jejich vlastností neztratí.

  • Tip Mimibazaru: Při sklízení plodů rakytníku si dejte pozor, keř má dlouhé a velmi křehké trny. Rady zahrádkářů zní dát do mrazáku celé větve (pod -10 stupňů) a zmrzlé plody prostě oklepat. Jenom pozor – nedoporučujeme opětovně mrazit, jedním cyklem sice nic moc neriskujeme, opakovaným zmražením a rozmrzáním ovšem rakytník své účinky ztrácí.

Mimo čerstvých plodů můžete vyrobit nebo koupit rakytník ve formě sirupu nebo kapek, lisované šťávy, čaje, oleje, tinktury, ale také třeba víno, džemy. Jenom pozor, poslední dvě zmíněné v sobě mají většinou velké množství cukru.

Můžete ho užívat vnitřně, ale také zevně (především rakytníkový olej). Zevně můžeme rakytníkovým olejem natírat drobná poranění, otoky, revmatické klouby, omrzliny, spáleniny, ale také třeba křečové žíly nebo bércové vředy.

Koktejl vitamínů, minerálů a bioaktivních látek je v rakytníku doopravdy silný. A někdy doopravdy nepotřebujeme nic víc než sílu přírody.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie