Zobrazit přihlášovací formulář

Stres nad míru a jeho příznaky

  • Publikováno:
Stres nad míru a jeho příznaky

Obezita, kardiovaskulární potíže, problémy s trávením nebo dokonce předčasná smrt, to všechno může potkat ty, kteří žijí pod neustálým stresem, s mnohem větší pravděpodobností, než ty, kteří se naučili odpočívat a regenerovat mysl. Málokdo si je hladiny stresu, ve kterém žije, důsledně vědom, a tak tělu nezbývá, než spustit průvodní jevy nadměrného stresu (a doufat, že si jich všimneme a včas zakročíme). Protože žádná práce, obavy nebo problémy nám nemůžou stát za naše zdraví. Které varovné signály bychom neměli ignorovat?

Vypadávání vlasů. Každému denně vypadne okolo 100 vlasů. To je poměrně hodně, ale kdo by to počítal, že ano. Stres způsobuje to, že naše tělo nefunguje správně, a to se dotýká také hladin minerálů a vitamínů v našem těle. Buď je vlivem stravovacích preferencí ani nepřijímáme, nebo má naše tělo tolik práce s odbouráváním stresu, že je po těle správně nedistribuuje. Pokud zaznamenáváte zvýšené vypadávání vlasů po dobu zhruba tří měsíců, už je to problém, který je třeba řešit.

Váhové výkyvy. Stres si pěkně zahrává s našimi chutěmi, ale i pocity hladu. Zajímavé je, že se u každého projevuje lehce jinak. Můžeme jak přibírat, protože ve stresu můžeme pociťovat zvýšenou chuť na vysoce energetická jídla (sladká a tučná), nebo naopak hubnout, protože se nám tak svírá žaludek, že nemáme na jídlo ani pomyšlení. K obojímu se přidává zpomalený metabolismus – takže buď více ukládáme, nebo máme menší hlad.

Úzkost a neschopnost „sedět v klidu“. Ve chvílích, kdy se nic neděje a vy jste bez vnějších podnětů, jsou pro vás nesnesitelné. Prostě je třeba neustále zaměstnávat hlavu a ideálně i tělo nebo aspoň ruce, protože klid je teď pro vás vlastně nepřítel. Poznáváte takový stav? Vypěstovat si úzkosti kvůli dlouhodobému stresu je doopravdy znakem toho, že jste pod tlakem žili až moc dlouho.

Nízké libido. Stres si zahrává s hladinami našich hormonů a ty, díky kterým máme chuť na sex, potlačuje. A teď mluvíme o stresu dlouhodobém, ten krátkodobý a intenzivní naopak (ale především u mužů) libido posiluje. Dlouhodobý stres z nás vysaje energii a sex je pro nás téměř nemyslitelný.

Problémy se spánkem. Je to podobné jako u změn váhy. Stres se projevuje na spánku, ale symptomy mohou být u každého jiné. Můžete mít problémy usnout, vzbudit se, probouzíte se v noci, nemůžete ráno vstát nebo, a to je vlastně asi nejparadoxnější reakce vůbec, byste spali nejraději pořád – protože tak ze spárů stresu uniknete.

Změny nálad. A to náhlé, prudké a o 180 stupňů. Pokud se u vás objevuje vyšší míra dráždivosti, smutku, plačtivosti nebo vztek, a to v takové míře, že si toho sami všímáte a/nebo vás na to upozorňuje okolí, zpozorněte. I za to může stres. A co hůř, při dlouhodobém působení si můžete vypěstovat i trvalé změny, mezi které mohou patřit například obsedantně kompulzivní porucha (jeden z typů úzkostných poruch), různé druhy závislostí nebo úzkosti v patologickém slova smyslu.

Bolest těla. Psychický diskomfort se projevuje i na těle. Pokud není příčina nemoc nebo úraz – tedy snadno vystopovatelná – je často na vině stres. Ten způsobuje svalová napětí, což může ovlivňovat bolesti kloubů, páteře, ale i žaludku, bolest na hrudníku. Úzkosti způsobují dušnost, bolesti hlavy, ale například také artritidu (napjaté tělo potřebuje na uvolnění svalů více hořčíku, kterého většinou nemáme dostatek ani za normálních okolností. Hořčík ovlivňuje vstřebávání vápníků, takže jeho nedostatkem si vlastně zapříčiňujeme také ochuzování těla o vápník.)

Nedostatek trpělivosti. Pro lidi, zvířata, věci, činnosti, práci doma i v zaměstnání, děti... Ztráta tolerance a podrážděnost jsou běžnými průvodními jevy nadmíry stresu a věřte, že pro nás ani okolí to není nic příjemného. A nádavkem ani zdravého.

  • Nadměrný stres patří k nejčastějším příčinám civilizačních chorob. Dokud se člověk jako živočišný druh neadaptoval na tuto novou situaci, je třeba umět si odpočinout. A rozhodně se nebát vyhledat odbornou pomoc, se kterou se kroky k odbourání stresu v našem životě budou definovat i provádět mnohem snáz. Často totiž nejsou ani jednoduché, ani příjemné, ale zdraví stojí vždy nad ostatními zájmy.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie