Zobrazit přihlášovací formulář

Banánový čaj s překvapivými účinky

  • Publikováno:
Banánový čaj s překvapivými účinky

O tom, jak moc potřebujeme kvalitní spánek, už víme asi všechno. Ale o tom, že nám k němu může dopomoci banánový čaj, jsme asi ještě neslyšeli. Nicméně je to tak. Banány v sobě ukrývají mnoho důležitých prvků, které k dobrému spánku přispívají. Mluvíme především o draslíku a hořčíku. Jenomže... taky obsahují hodně cukru a živin, které si před spaním dávat už nechceme. Řešení? Prostě si banán uvařte.

Banány jsou mocné ovoce. Všechno o nich se dozvíte v našem článku, proč je dobré jíst jich až 3 denně. A proč ideálně ty s hnědými skvrnami. Banány jsou skvělé jako svačinka po cvičení, a ze stejného důvodu nám pomáhají spát. Jak? Uvolňují svaly.

Příliš napjaté svaly jsou vlastně jednou z nejčastějších příčin nespavosti. Jsou věrnými průvodci úzkostí a depresí, stresu, ale třeba také bolesti a celkově „neuvolnění“. Banány také obsahují dvě látky, bez kterých se kvalitní spánek neobejde.

  • Tryptofan: Tato esenciální aminokyselina (kterou si neumí tělo vyrobit a my ji musíme přijímat v potravě) je základem pro tvorbu serotoninu a melatoninu.
  • Melatonin: Hormon, který se podílí na řízení našeho denního rytmu – díky němu jsme čilí nebo ospalí.

Nejvíce těchto látek ovšem není v samotném banánu, ale jeho slupce. Proto je vhodné si pro svaření čerstvého banánu koupit organický (bio), jehož slupka není ošetřená chemickými prostředky.

  • Tip Mimibazaru: Pokud se k organickým (bio) banánům nedostanete, vezměte obyčejný, oloupejte ho a ze slupky seškrábejte její bílou vnitřní část.

Postup

Ten je velmi jednoduchý. Vezměte jeden banán a asi půl litru vody. Ořízněte konce banánu (pokud máte bio), nebo vložte oloupaný banán a seškrábanou bílou slupku do vody a vařte v malém hrnci asi 10 minut, ne o moc déle. Hotovo.

Účinky

Tento čaj je nejideálnější podávat zhruba hodinu před spaním. Všechny účinné látky budou mít čas se vstřebat a tělo bude zrelaxované a uklidněné. Uvařený banán můžete použít ráno na snídani, nebo ho ještě večer slupnout jako teplý dezert. A ne, nestačí si dát banán „syrový“ – živiny z horké vody do těla proniknou mnohem lépe, účinněji a rychleji.

  • Tip Mimibazaru: K odvaru můžete přidat skořici, která vám pomůže s trávením přes noc (přirozeně zrychluje metabolismus). To ale nemusí být pro každého, skořice má také povzbudivé účinky, takže je možné, že vám se spánkem moc nepomůže – naopak.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

evicela 31. 3. 2017, 20:54
to je zase rada +o( co tak si rozmixovat banán do mléka , nebylo by to stokrát lepší
amandapalm 31. 3. 2017, 16:21
kde se kupujou anorganické banány? A z čeho se vyrábí? Z uhlí? anglický termín organic znamení v češtině v bio kvalitě. Organická je každá látka tvořená organickými sloučeninami. I ta ropa a zemní plyn jsou organické. A teda je to učivo z chemie 7. třídy.

Kategorie