Zobrazit přihlášovací formulář

Proč naše nehty nevypadají dobře?

  • Publikováno:
Proč naše nehty nevypadají dobře?

Lámavé, roztřepené, křehké nehty, které ne a ne vyrůst? Když pomineme všechny možné avitaminózy, nedostatky minerálů, plíseň, nemoci nebo jiné zdravotní příčiny, často je kvalita nehtů přímo závislá na péči, jakou jim věnujeme. Nebo nevěnujeme, nebo si jen myslíme, že věnujeme. Největší službu nehtům prokážeme hydratací zvenku i zevnitř, krémy na ruce, ale především oleje speciálně určené pro péči o nehty vůbec nejsou od věci. Co dál?

Vlivem okolí (od mýdla po saponáty, ale i třeba znečištěné ovzduší) přichází nehty, stejně jako pokožka, o svůj přirozený ochranný mastný film. I když by se nám mohlo zdát, že v případě nehtů nebo pokožky suchá rovná se dobrá, trocha oleje je třeba. Na nehty speciálně funguje ten jojobový, ale dobře poslouží i jiné.

Nestříhejte si kůžičku. A ani to nikomu nedovolte. Kůžička se má zatlačovat, nikoliv stříhat! Proč, když bez ní vypadá nehet mnohem pěkněji? Protože je to vrstva, která nehet chrání před škodlivými bakteriemi. Jakmile se jí zbavíme tak drasticky, že ji odstřihneme, na nehet mohou působit škodliviny v mnohem větší míře – může se pak třepit a být mnohem náchylnější k poškození. Nezapomeňte, že i když kůžička přesahuje začátek nehtu a nám se třepí konce, vztah je jednoznačný! Stříhání nechte jen pro již odumřelou kůži.

Zatlačovat. Ale opatrně. Když nám tedy kůžička překrývá nehet, jak se jí zbavit? Nechceme se jí zbavit, chceme ji jen eliminovat. Ideální je to hned po koupeli nebo sprše, kdy je kůže měkká a tvárná. Ručníkem krouživými a silnějšími pohyby masírujte nehtová lůžka, jako byste se snažili kůžičku zatlačit přes něj. Po tomto rituálu vezměte pomerančové dřívko (vyvarujte se kovu), ale stačí i špejle od nanuku, a kůžičku jemně zatlačte.

Tenkou kůži odstraňte. Když se podíváte na „surové ruce“, tedy takové, s neudělanou manikúrou, uvidíte dvě vrstvy kůžičky, která překrývá nehtové lůžko. Ta první, hrubá, je ta, kterou zatlačujeme. Ta druhá, tenoučká, je vidět hodně zblízka a my máme tendence ji seškrabávat. To ale není moc moudré řešení. Jednak si můžeme nehet poškodit ale také si způsobit zranění, které se může zanítit (ať chceme, nebo ne, na nehtech se drží poměrně dost bakterií). Poohlédněte se po odstraňovačích nehtové kůžičky. Ty slouží přesně na tuto tenoučkou blanku na nehtech. Naneste odstraňovač na nehet, nechte působit a pak krouživými pohyby kartáčujte nehet zlehka například starým zubním kartáčkem.

Hydratace přes noc. Staráme se o své vlasy, pokožku, obličej a tělo celkově, tak můžeme zařadit ještě i nehty. Alespoň jednou týdně bychom si měli nanést doopravdy poctivou vrstvu hydratačního krému, balzámu, vosku nebo másla na ruce, navléknout se do bavlněných rukavic a nechat přes noc působit. Tato rutina pomůže změkčit kůžičku, vyživit nehet i ruce, předchází stárnutí pokožky atd.

Pozor na mytí nádobí. Pokud nepracujeme s chemikáliemi, je mytí nádobí asi nejrizikovější činnost, kterou provádíme – samozřejmě co se našich nehtů týče. Než se vydáte mýt nádobí, vezměte jakýkoliv olej, co máte v kuchyni po ruce (kokosový, olivový...), namažte si jím nehty a jejich okolí, pak si nandejte latexové (těsné, chirurgické) rukavice a teprve na ně ty úklidové. Je toho moc, že ano. Ale vaše ruce vám poděkují.

Chraňte, když víte, že hrozí nebezpečí. Pokaždé, když víte, že budete mít ruce dlouho pod vodou (zejména tou slanou nebo chlórovanou), vytvořte si na nehtech ochrannou vrstvu. Jak? Naneste na ruce kokosový nebo olivový olej v tenoučké vrstvě, vmasírujte a následně na nehty a kůžičku kolem nich naneste tenkou vrstvu obyčejné vazelíny. Sama vazelína nijak nevyživuje, ale uzamyká hydrataci a chrání dokonale před okolními vlivy. Toto je skvělý postup taky pro případy, že budete trávit den v rukavicích – jakýkoliv typ outdoorového výletu nebo třeba na lyžích.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie