Zobrazit přihlášovací formulář

K čemu a proč mražený citron?

  • Publikováno:
K čemu a proč mražený citron?

Citron je jednou z nejběžněji se vyskytujících potravin v naší domácnosti. Nemocní? Čaj s citrónem. Moc horko? Ledová voda s citrónovou šťávou. Osvěžující chuť do buchet, rizot, omáček, na ryby? Citrón. Ale bohužel, většinou využíváme jen citrónovou šťávu. Tak samozřejmě, kdo a jak by jedl extrémně kyselou dužinu a vlastně nepoživatelnou kůru? Tepelně upravené ovoce jakéhokoliv druhu ztrácí vitamíny, ale když ho zamrazíme, o valnou většinu svých prospěšných látek nepřijde. A navíc ho můžeme využít celý.

Určitě jste zaregistrovali v obchodech a různě na internetu produkt – mrazem sušené ovoce. Není to jen tak nějaký módní výstřelek, tentokrát jde o opodstatněný postup. Mráz totiž v potravinách zachovává téměř sto procent jejich živin, včetně vitamínů. Na rozdíl od tepelné úpravy je tak zamrazování potravin velmi šetrné k obsahu živin.

  • Ale pozor! Po rozmrazení jsou živiny „křehčí“ a potraviny by se měly co nejrychleji zkonzumovat. Rozhodně ne znovu zamrazit!

Citrón jako všelék

Ano, ano, víme vitamín C a tak dále. Ale to není tak úplně ani pravda, ani všechno. Vitamín C z citrónů funguje lépe než jiný, protože doprovodně citróny obsahuji kyselinu citrónovou, jablečnou, octovou a mravenčí, které podporují účinky kyseliny askorbové, tedy vitamínu C. No a pak je tady citrónová kůra, která obsahuje flavonoidy a terpeny, které ochraňují naše cévy, působí protirakovinně. Citróny také bojují proti chudokrevnosti, zvyšují naši imunitu a působí antibakteriálně i antisepticky.

  • Tip Mimibazaru: Vitamin C podporuje vstřebatelnost železa (odtud boj proti anémii), ale také jiných látek a stravitelnost potravin. Citrónová šťáva se tak hodí na listovou zeleninu nebo luštěniny. Citróny také podporují zažívání.

Proč a jak citróny mrazit?

Nejde o to uspořit těch pár korun, které bychom dali za citrón čerstvý. Když si ale vyndáme citrón z mrazáku, můžeme si ho doslova nastrouhat a využít tak zároveň všechny prospěšné látky ze šťávy, dužiny i kůry. Jak tedy dostat z citrónů maximum

  • Vybírejte citróny bez tmavých skvrn a s ne úplně tlustou kůrou.
  • Pokud koupíte bio citrón, tedy takový, který není chemicky ošetřen, můžete ho jen omýt vlažnou vodou a osušit.
  • Pokud koupíte citróny z klasického obchodu, jejich kůra obsahuje chemikálie a pesticidy. Těch ji musíme před zmrazením a následnou konzumací zbavit. Jak? Nejjistější varianta je namočit citróny do vlažné vody zhruba na hodinu – během této hodinu vodu alespoň dvakrát vyměníme. Po hodině omyjte citróny jablečným octem, pak tekoucí vodou. Druhou variantou je použít jedlou sodu – tou vyčistíme navlhčené citróny a vodou opláchneme.
  • Osušené ovoce vložte do speciálních sáčků na zamrazování. V jiném případě by se mohlo stát, že citróny nasají pach ostatních zamrazených potravin.
  • Můžete si zamrazit také menší kousky citrónů, ale nejdříve celý plod důkladně očistěte!

A je hotovo. Po vyjmutí z mrazáku si můžete celé citróny strouhat do cereálií, ovesných vloček, na zmrzlinu, palačinky... do jakéhokoliv slaného i sladkého jídla vás napadne. Abychom využívali všechny možné benefity konzumace citrusů, měli bychom jich zkonzumovat cca 150 g týdně – a to není tak moc! Málokdy se nám podaří do těla dostat také jejich kůru, která má vysokou koncentraci léčivých přírodních látek. A zmrazený citrón nám může pomoct ji do sebe dostat také!

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie