Zobrazit přihlášovací formulář

Jak si držet pavouky od těla (a od bytu)

  • Publikováno:
Jak si držet pavouky od těla (a od bytu)

Mít v domácnosti sem tam nějakého pavouka je vlastně prospěšné. Teoreticky nás zbavují jiného obtížného hmyzu, se kterým bychom se ale často raději potýkali mnohem raději, než s těmito osminohými potvorami. Pavouci v našich končinách člověku nijak neškodí, jedovaté ani nijak extrémně agresivní druhy se u nás naštěstí nevyskytují, ale z přirozených důvodů, daných vývojem, se lidé pavouků prostě a jednoduše štítí. Jak jim přírodní cestou naznačit, že u nás doma nejsou vítáni?

V dřívějších dobách pavouci hubili hmyz, který přenášel pro lidi nebezpečné nemoci. Ještě dříve ale představovali pavouci naopak pro lidi velké nebezpečí. Už z pravěku (některé pavoučí druhy pochází dokonce až z období triasu, tedy druhohor) vychází teorie, proč lidé trpí arachnofóbií v tak hojné míře, a proč především ženy. Více o těchto teoriích a arachnofóbii obecně si můžete přečíst v našem dřívějším článku. Ale pozor, na vlastní nebezpečí!

Vzhledem k tomu, že často pavouky prostě nechceme zabít, ale zároveň se na ně nechceme ani dívat, byli bychom rádi, kdyby se našemu obydlí taktně vyhnuli. A my tak nemuseli mobilizovat fyzické nebo chemické zbraně, abychom se jich zbavili. Přinášíme vám několik čistě přírodních receptů, jak udržet pavouky mimo naše zorné pole a nezabíjet si tak to domnělé štěstí, které přinášejí.

Repelent z máty a prostředku na nádobí. Sežeňte si peprmintový esenciální olej a smíchejte tři hrnky vody, jednu lžičku prostředku na mytí nádobí a jednu lžičku esenciálního oleje. Přelijte do rozprašovače, protřepejte a nasprejujte... téměř všude. Pavouci se těmto místům vyhnou.

Skořice. Díky unikátnímu obsahu látek umí všechno možné, včetně odpuzování pavouků a hmyzu. Poprašte skořicí okna, prahy a různá místa, odkud by se pavouci mohli vynořit – půjdou raději o dům dál.

Kaštany. Stejně tak mají účinky podobné repelentu kaštany. Pokud je necháte na parapetech, můžete mít nejen hezkou dekoraci, ale také účinnou zbraň proti vniku nepřátel na vaše území.

Slaná voda. Ta je vhodná v případech, že chcete pavouka zabít. Malinko nehumánní, ale někdy si zoufalá doba žádá zoufalé činy. Roztok 3 litrů teplé vody a 30 gramů soli by měl postačit k rychlému usmrcení pavouka – hodí se jako přírodní hubič jak na jednotlivce, tak na hnízda a sítě.

Vinný ocet. Ten bychom měli nasprejovat zase na všechny škvíry, praskliny a možné vchody, kudy k nám pavouci mohou migrovat. Odradí je... a třeba raději zakotví u sousedů.

Citrusová kůra. Citrusová vůně pavoukům velmi vadí – někdy postačí i například leštidlo na nábytek s citrónovou vůní na to, aby po něm pavouci nechodili. Potřete citrónovou kůrou okenní rámy, parapety, poličky v bytě atd.

Tabák. Ne, abyste se zbavili pavouků, nemusíte začínat kouřit. Vůně tabáku také není pro pavouky úplně nejlákavější, proto rozmixujte tabák ve vodě (můžete „vysypat“ cigarety nebo pořídit tabák na jejich balení) a touto směsí sprejovat všechny potenciální pavoučí vchody.

  • Tip Mimibazaru: Když se řekne pavučina, představíme si zaprášenou půdu, sklep nebo jiné prašné místo. Pravda je, že na takových místech jsou pavučiny více vidět, protože se na ně nachytá prach, ale pavouky na nich už nenajdete. Prach brání pavoukům ve snadném lezení, takže preferují čisté (nebo pórovité) povrchy. Pokud to chcete pavoukům znepříjemnit, rozhodně to nemusíte přehánět s prachovkou.
  • Tip Mimibazaru: Je nejvyšší čas začít s preventivními opatřeními – na podzim se pavouci množí, na jaře se líhnou noví.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie