Zobrazit přihlášovací formulář

Majonéza nejen k jídlu

  • Publikováno:
Majonéza nejen k jídlu

Majonézu známe asi všichni jako přílohovou omáčku, dochucovadlo, základ dressingů a tak dále. Možná si ji vyrábíme doma, možná ji kupujeme. Tak jako tak – kromě jídla bychom si asi těžko uměli představit, že nám může být majonéza užitečná i k něčemu jinému. Je to ale tak, majonézu můžeme využít i úplně jinak, nemusíme se omezovat pouze na kuchyni. Zamysleli jste se někdy nad jejím složením?

Ingredience, které tvoří majonézu, jsou především rostlinný olej, vejce (nebo mléko), citrónová šťáva, někdy ocet, sůl a pepř. Pokud seženeme doopravdy kvalitní majonézu nebo si ji děláme doma, můžeme její zbytky využít dost netradičně.

Na spálení od slunce. Díky svému přirozenému obsahu tuků má majonéza skvělý vliv na pokožku, vyživuje ji a zklidňuje, když to přeženete se sluníčkem.

Změkčuje nehtovou kůžičku. Skvělý tip na domácí manikúru – místo olejů, které nemusíte mít pořád po ruce, stačí na 5 minut nanést na nehty majonézu – kůžička bude měkčí a bude se s ní lépe pracovat.

Jako kondicionér. Už jste určitě slyšeli o maskách z olejů, vajec nebo o použití octa nebo citrónové šťávy na vlasy, že? V majonéze je to všechno! Můžete ji využít jako kondicionér na vlasy. Ale dejte si záležet, abyste ji dobře smyli! Nebo vyzkoušejte mytí vlasů naruby.

Na vši. Je to možná netradiční, ale majonéza spolehlivě ničí vši. Když ji vmasírujete do pokožky hlavy, zabalíte do koupací čepice a necháte působit přes noc, ráno, po umytí, bude stav mnohem lepší.

Hydratuje. Směs oleje, vajíčka a octu je vynikající pro obecnou hydrataci pokožky, pečuje o suchou velmi dobře. Jenom pozor na sůl – kupovaná majonéza obsahuje sůl, která může působit špatně například na ekzémy. Ale cca desetiminutová maska nebo zábal umí udělat s pokožkou divy.

Leští stříbro. Trik je v octu a citrónové šťávě. Majonéza je velmi dobré leštidlo na stříbro, stačí navlhčený hadřík nebo hodně měkký starý zubní kartáček a trocha majonézy, a vaše stříbrné šperky budou jako nové.

„Leští“ pokojové rostliny. Trocha majonézy na papírové utěrce a můžete leštit listy svých pokojových rostlin. Rostlinné oleje nijak neuškodí, naopak, a listy budou krásně lesklé (samozřejmě majonézy tenkou vrstvu!).

Skvrny od vody. Pokud se vám na dřevěném nábytku vytvořily skvrny od vody – od skleniček, hrníčků atd., pomůže majonéza. Měkký hadřík, trošička majonézy a pečlivá práce vás zbaví nežádoucího kroužku, ale zároveň dodá dřevu ochranu a lesk.

Sundejte si prstýnek. Znáte to, stane se – buď otoky, léta nebo změna váhy, a najednou prstýnek nejde dolů. Když máte po ruce majonézu, použijte ji – namažte si jí prst, prstýnkem otáčejte, aby se dostala i pod něj, a je to.

Opravte vrzající dveře. Když nemáte po ruce speciální prostředky, namazat vrzající panty můžete i majonézou.

Dostaňte pryč přilepenou žvýkačku. Z vlasů, koberce nebo jiných povrchů dostanete přilepenou žvýkačku pomocí majonézy. Prostě žvýkačku a látku nebo vlasy kolem promasírujte majonézou a půjde snáz dolů.

Lepidlo z etiket. Stejně jako žvýkačku, dostanete pomocí majonézy dolů i lepidlo po štítcích, cenovkách a etiketách.

Dostaňte z povrchu voskovky. Pokud si vaše dítko zahrálo na umělce a využilo místo plátna jiné povrchy, můžete si pomoci majonézou. Pokud je počmáraná plocha, do které se nevsákne mastnota, naneste na voskovkový obrázek majonézu, nechte chvíli působit (cca 5 – 10 minut) a setřete vlhkým hadříkem.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie