Zobrazit přihlášovací formulář

Kdy pinzetu raději odložit

  • Publikováno:
Kdy pinzetu raději odložit

Každý na svém těle sem tam objeví zatoulaný chloupek. Z míst, kde nemá co dělat, se ho většinou snažíme vykázat pomocí pinzety. Ale existují místa na těle, kde bychom měli chloupky nechat, byť se nám tam nelíbí. Nebo s jejich odstraněním nespěchat. Protože riziko zavlečení infekce je značné a vytrhnutí chloupků s většími kořínky nebo na citlivých místech může propuknutí takové infekce způsobit. Od kterých míst na těle tedy držet pinzetu dále?

Infekci si můžeme způsobit na dvou typech míst. Na takových, kde jsou kořínky chloupků moc velké a tím pádem si jejich vytrhnutím způsobíme malou ranku, nebo na těch, kde je kůže okolo nějak abnormální. Někdy by lepší zvolit vosk, jindy žiletku (pokud jsme šikovní) a někdy je vůbec nejlepší nechat chloupek na pokoji.

  • Proč je vytrhávání chloupků voskem lepší? Když pomineme možnou intoleranci k vosku, jde především o teplo, které uvolňuje póry, takže jdou kořínky snadněji ven, pokožka je pružnější a lépe se kolem „prázdného místa“ stáhne.

Obočí. Je to překvapení, ale pinzeta není ten nejlepší nástroj na vytrhávání obočí. Jde o to, že chloupky jsou jednak s relativně silnými kořínky, ale kůže okolo je volnější, není moc pružná. Kupodivu – spousta odborníků doporučuje speciální zastřihávače chloupků obočí, protože jak pinzeta, tak vhodnější vosk (který nás zbaví i nežádoucího „chmýříčka“) způsobují permanentní změny v tvaru obočí. Jednoduše řečeno – když si chloupky trháme dostatečně dlouho, už nám nikdy nevyrostou.

Okolo bradavek. Nebojte, nejste příbuzní s Yettim, chloupky okolo bradavek rostou téměř každému. Pokud už si ho (nebo je) budete chtít vytrhnout, rozhodně to nedělejte, pokud nejsou chloupky alespoň pár milimetrů dlouhé, jinak si můžete způsobit sice malé, ale bolestivé a potenciálně nebezpečné zranění. A infekce zavlečená do tohoto okolí je doopravdy nepříjemná a může způsobit rozsáhlejší škody.

Mateřská znaménka a bradavice. Ano, z některých z nich vyrůstají chloupky, ano, není to nic estetického. Ale vytrhávat si pinzetou chloupky ze znamének je vyloženě hazard. Není od věci řešit věc s lékařem, který může navrhnout laserové odstranění chloupků nebo celého znaménka.

Okolo akné. Podráždění, zarudnutí a případný hnis se často vytvoří kolem chloupku – ve vlasovém folikulu, vchlípenině do pokožky, kam se může dostat infekce. V takovém případě se nejedná o akné, ale o zanícený folikul, a je na místě chloupek vytrhnout, odstranit hnis a aplikovat antibiotické přípravky (nebo přípravky s kyselinou salicylovou). Pokud se ale doopravdy jedná o akné, můžeme vytrhnutím chloupku způsobit více škody než užitku – můžeme zanést infekci, která zvětší vřídek a nám může zůstat jizva.

Zarostlé chloupky. Kdo by je neznal, je to doopravdy nepříjemný průvodní jev holení, ale i běžného nového nárůstu vypadnutého chloupku. Abychom takový chloupek vysvobodili, musíme doslova rozříznout kůži, byť jen její svrchní vrstvu. Když poté chloupek vytrhneme, vznikne poměrně významná ranka, do které si můžeme zavléct infekci a způsobit si tak permanentní poškození kůže, jako jizvičky.

  • Tip Mimibazaru: Stejně, jako všechny nástroje, které používáme při manikúře, pedikúře, při úpravě nebo zkrášlování jakékoliv části těla, je třeba i pinzetu udržovat nejen čistou, ale i dezinfikovanou. I když nám to nepřijde, sem tam dojde k bolestivému „uštípnutí“ a hroty pinzety projedou naší kůží, kde mohou zanechat zárodky infekce.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie