Zobrazit přihlášovací formulář

Sedmkrát ano a třikrát ne aktivnímu uhlí

  • Publikováno:
Sedmkrát ano a třikrát ne aktivnímu uhlí

Aktivní uhlí je nepostradatelnou součástí každé domácí lékárničky, potažmo kosmetické skříňky. Má velké množství využití, ačkoliv většinou známe jen to jedno – na problémy se zažíváním. Díky svým vlastnostem ovšem můžeme aktivní uhlí použít i jinak. Nicméně některé módní trendy jsou spíš škodlivé než užitečné, pojďme se proto podívat na to, jak uhlí ano a jak ne.

Aktivní versus živočišné

Dříve jsme v lékárnách sháněli živočišné uhlí. To se vyrábělo ze zvířecích kostí (proto živočišné. Nic moc, že?) a fungovalo v organismu na principu absorpce, tedy tak, že do sebe škodlivé látky vstřebávalo. Dnes nahradilo to živočišné aktivní, které se dělá ze dřeva nebo skořápek kokosových ořechů. To funguje na principu adsorpce, tedy mechanického přichycení škodlivých látek – nepohlcuje je, ale posbírá.

Třikrát ne

  • V baru. Pomalu se začínají rozmáhat koktejly s aktivním uhlím, po kterých údajně nepřijde kocovina. Mají černou barvu a lehounce kouřovou chuť, ale nefungují tak, jak je deklarováno. Podle americké studie na sebe aktivní uhlí neumí vázat alkohol. Co zvládne, jsou umělá barviva a sladidla, která by v případě míchaných koktejlů připadala v úvahu. Ta ale kocovinu nezpůsobují.
  • S ovocem a zeleninou ve smoothies. V některých receptech se aktivní uhlí přidává do detoxikačních kúr v podobě koktejlů a jiných nápojů. Bohužel, na toxiny uhlí místo nezbude, protože na sebe naváže vitamíny a jiné živiny z koktejlu, které pak nevstřebáme.
  • Jako barvivo v jídle. Pomalu to začíná, nejmenovaný řetězec rychlého občerstvení zavedl černé bulky na hamburgery, jako stylový dezert si můžete černou zmrzlinu. Aktivní uhlí bychom ovšem neměli konzumovat, když nemusíme, hrozí potenciální podráždění žaludku, ale také například neúčinnost některých léků (aktivní uhlí na sebe naváže účinné látky).

Sedmkrát ano

  • Aktivní uhlí jako prostředek na bělení zubů. Trošku špinavý způsob, ale funguje. O celém procesu si můžete přečíst v našem minulém článku.
  • Jako maska na obličej. Aktivní uhlí umí z obličeje díky adsorpci vytáhnout toxiny a škodlivé látky, stejně tak přebytečnou mastnotu. Jelikož ale uhlí lépe působí ve vodě než v oleji (čili lépe v žaludku než na obličeji), je dobré jako přísada, nikoliv jako jediná účinná látka.
  • V šampónu. Díky svým vlastnostem uhlí pomáhá vlasy dobře čistit, ale příznivě působí také na pokožku hlavy. Účinné je aktivní uhlí v šampónech především proti lupům.
  • Proti tělesnému pachu. Hlavně tedy proti tomu jednomu. Je to s podivem a asi by to nikoho z nás pořádně nenapadlo, ale vyrábí se spodní prádlo, které v sobě má aktivní uhlí. Proč? Protože pohlcuje zápach, který by se případně kolem nás linul, kdybychom měli potíže s plynatostí. Deodorační spodní prádlo je účinné proti různým typům zápachu a dokonce je možné jej prát (bez aviváže).
  • ...a vlastně i proti jiným pachům. Aktivní uhlí může být součástí deodorantů právě díky své schopnosti pohlcovat pachy. Víte ale, jaký je rozdíl mezi deodorantem a antiperspirantem? A že bychom je měli používat spíš na noc? Proč? Čtěte zde.
  • Jako filtr. Aktivní uhlí bývá součástí filtrů jak na vodu, tak na vzduch. Z vody odstraňuje toxiny, bakterie a nadbytek minerálů, ze vzduchu zase pachy.
  • A samozřejmě jako lék. Na některé typy otrav (společně s projímadlem), na bolest žaludku, nadměrnou plynatost a celkově problémy se zažíváním.

Nezapomeňte, že aktivní uhlí na sebe může navázat vitamíny, jiné živiny nebo třeba léky, které se potom nedostanou do našeho oběhu. Měli bychom ho užívat na lačný žaludek a zhruba dvě až tři hodiny před jídlem.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie