Zobrazit přihlášovací formulář

Recept na domácí mandlové mléko. Vyjde vás na pár korun a hotové je raz dva!

  • Publikováno:
Recept na domácí mandlové mléko. Vyjde vás na pár korun a hotové je raz dva!

Rostlinná „mléka“ jsou v dnešní době poměrně populární potravinou. Mnoho lidí je využívá jen jako zpestření běžného jídelníčku, do nových receptů nebo prostě jen díky jejich často specifické chuti, jiným zase slouží jako alternativa k mléku z důvodu způsobu stravování (raw, veganství, vitariánství...). A v neposlední řadě jsou jedinou možností pro ty, kdo trpí alergií na laktózu nebo intolerancí k ní. Jak si připravit to mandlové doma?

Mandle jsou pro náš organismus doslova požehnáním. Jsou zdrojem nenasycených mastných kyselin (tedy velmi zdravých tuků), vápníku, železa, hořčíku a v neposlední řadě také bílkovin. Mezi další živiny v mandlích pak patří významné antioxidanty jako vitamín E, skupina flavonoidů, zinek nebo mangan a stopové prvky.

Domácí mandlové mléko

Ingredience

  • 20 dkg mandlí (neloupané)
  • 2 x 4,5 dcl vody

Ano, je to tak jednoduché, ale – pokud chceme být doopravdy poctiví, měli bychom kupovat mandle v bio kvalitě a vodu přefiltrovat. Mandlové mléko také můžeme sladit. Jsou k tomu ideální třeba sušené fíky, datle nebo agávový sirup. Přidat také můžeme vanilku a vlastně cokoliv se nám zachce. Důležité je, jak chceme mandlové mléko dále používat.

Postup

Mandle zalijeme vodou a necháme je přes noc (cca 7 – 8 hodin) namočené. To děláme proto, aby nám mandle trošku „ožily“, tedy se v nich aktivovaly enzymy, které jsou pak pro naše tělo prospěšné. Poté vodu slijeme a zalijeme novou, čistou. Vše důkladně promixujeme v obyčejném mixéru. Mixujeme dlouho a poctivě, cca jednu minutu. Uvidíme, jak se nám začne voda zabarvovat.

Jakmile domixujeme, scedíme mléko přes jemnou gázu a... hotovo.

Zbylou drť v gáze vysušíme a můžeme dál použít třeba jako přísadu do koláčů, buchet, ale také například pomazánek (co takhle třeba s avokádem?).

  • Tip Mimibazaru: Když k mandlím přidáme cca o 1 dcl méně vody, můžeme drtit v odšťavňovači (podívejte se do návodu, jestli ten váš zvládá ořechy). V takovém případě postupně mandle s vodou „odšťavňujeme“ a výsledné mléko bude hustší, až smetanové. Můžeme a nemusíme ho scedit, stejně tak můžeme a nemusíme ho dále naředit vodou.

Když nakupujeme...

Když se chystáme si rostlinné mléko koupit, měli bychom sáhnout po co nejkvalitnějším. Rozhodně by mělo splňovat BIO kvalitu, protože tak máme větší šanci se vyhnout geneticky modifikovaným rostlinám, resp. organismům. Jestli chceme nebo nechceme přislazované varianty, to už záleží na nás, rozhodně bychom se ale měli dívat na zastoupené procento základní suroviny – čím vyšší, tím lepší.

Když pijeme

Mandlové mléko můžeme popíjet jen tak, jako zdravou svačinu. Stejně tak ho ale můžeme použít všude tam, kam patří normální mléko, třeba do kávy nebo čaje, ale i při vaření, pečení nebo třeba k přípravě krémů nebo pudinků. Je to skvělá přísada do smoothies a koktejlů, ale možnosti využití jsou neomezené! Mandlové mléko vydrží v lednici okolo tří dnů, čím čerstvější ho spotřebujeme, tím lépe.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Amy723 25. 1. 2022, 12:57
(Y)

Kategorie