Zobrazit přihlášovací formulář

Jak na nepříjemný tělesný pach?

  • Publikováno:
Jak na nepříjemný tělesný pach?

Některá témata jsou více méně tabu, moc se o nich nemluví a málokdo se vůbec zajímá o jejich řešení. Patří mezi ně i tělesný pach – někdo se potí hodně a není cítit ani trošku, někdo malinko a někdo i při běžném denním režimu prostě je cítit (a když zapátráte v paměti, možná ani nebude tak těžké si na někoho takového ze svého okolí vzpomenout). Jak se dá s tělesným pachem bojovat, co může být jeho příčinou?

Musíme ovšem pominout dvě příčiny, které za nepříjemným odérem stojí nejčastěji – a když přijde na jejich kombinaci, s omluvným úsměvem vyklízíme místnost. Tou první je nadváha, tloušťka a obezita. Nic naplat, bakteriím, které zápach způsobují, se daří na teplých a vlhkých místech. A když máme na těle záhybů v kožních řasách víc, než je běžné, je prostě také více míst, kam slunce nezasvítí a vzduch nepronikne. Druhou příčinou bývá velmi často zanedbaná hygiena. Ale to rozebírat nemusíme.

Další příčiny mohou být nezaviněné, například hormonální potíže, zdravotní neduhy (cukrovka například) a tak dále...

Šestkrát z přírody a jednou od lékaře

Změna stravy. Často je nadměrný zápach našeho potu způsobený nevhodným stravováním nebo nadměrným příjmem alkoholu. Potraviny jako česnek nebo cibule nejen, že zamoří náš dech, ale vylučujeme je skrz póry hodiny poté, co je pozřeme. Jako rychlou pomoc si můžeme dát na jazyk pár kapek esenciálního mátového oleje.

Redukce stresu. Často, a to zejména u mladých mužů na prahu dospělosti, můžeme po čichu poznat jejich nervozitu. Stres aktivuje lehce jiný druh pocení než fyzická námaha a výsledkem je intenzivnější a štiplavější odér.

Prodyšné materiály. Vlhkost je třeba eliminovat, tedy prodyšné materiály jsou při nadměrném tělesném zápachu náš nejlepší přítel. Když pak přijde na cvičení, měli bychom vyhledávat vlhkost od těla odvádějící materiály.

Oholit se. Byť je ochlupení na „místech největšího tření“ přirozené, zároveň poskytuje velký prostor bakteriím pro to, aby se měly kde zachytit, množit a působit problémy. S oholenou pokožkou se také lépe udržuje hygiena.

Aplikujte jablečný ocet. Jablečný ocet nebo citrónová šťáva zamezují množení bakterií, které produkuje nepříjemný tělesný zápach. Jen tyto ingredience nepoužívejte moc často – sice umí zabít bakterie, mohou ale také způsobit podráždění pokožky. Pomocí vatového tamponku potírejte příslušná místa nebo přidejte ocet či šťávu z citrónu do koupele.

Vsaďte na bylinky. Extrakt z šalvěje nebo rozmarýnový olej taktéž zabraňují množení bakterií, když je aplikujeme lokálně. Mají antimikrobiální účinky, a krásnou a osvěžující vůni.

  • A od lékaře: Nadměrné pocení se dá zvládat pomocí antiperspirantů, prášků nebo mastí na předpis. V některých případech pomohou také botulotoxinové injekce, kdy při hyperhidrose aplikuje lékař do podpaží, dlaní nebo plosek nohou botulotoxin, který zamezí pocení. Efekt přetrvává několik měsíců od aplikace.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie