Zobrazit přihlášovací formulář

Tři varovná znamení, že je vztah odsouzen k zániku

  • Publikováno:
Tři varovná znamení, že je vztah odsouzen k zániku

Všichni to známe. Nejdříve se bláznivě zamilujeme, opatrně se oťukáváme, užíváme si každou společnou chvilku, jako by ta láska neměla nikdy přestat. Pak ale najednou přijde doba, kdy je třeba začít uvažovat, jestli je právě tento partner vhodný i z dlouhodobého hlediska.

Určitě ve svém okolí znáte lidi, kteří si na svůj vztah potažmo na svou polovičku neustále stěžují. A stoprocentně jste si už mnohokrát řekli, jak je možné, že jsou pořád spolu, nebo že spolu vůbec zůstali? Důvodů samozřejmě může být mnoho, od dětí po ekonomickou situaci, ale v zásadě jde o ignorování brzkých znamení.

Jak tedy poznat, že vztah, který máme, není úplně to pravé ořechové? A že by možná bylo dokonce lepší ho ukončit, než v něm setrvávat? Soužití dvou nešťastných lidí bývá jev tak častý, až jsme ho začali přijímat jako normu. Vždyť je přece normální si sem tam postěžovat, na každém nebi sem tam přeběhne mráček, vždyť přece kolik znáte stoprocentně šťastných párů? Je ale veliký rozdíl mít se svou spřízněnou duší sem tam provozní rozepři nebo partnera za spřízněnou duši vůbec nepovažovat.

1. Pocit povinnosti

Ze vztahu nejste nadšení, jen pociťujete povinnost zůstat. Pocit povinnosti s partnerem zůstat může být zapříčiněn mnoha věcmi, jak už jsme zmínili, často jsou to potomci, finance, ale také například pocit viny – co by beze mě děla/dělala? Když si zkusíme odpovědět na jednoduchou otázku – užíváme si společně trávený čas?, často dostaneme odpověď, která nás dovede k poznatku, že zůstáváme právě z povinnosti, ne z radosti. A nezapomeňte na jednu věc – málokdy má takový pocit pouze jeden partner. Možná v jiné formě a s jinými argumenty, ale podobný náhled na vztah má v takovém případě většinou i náš partner. A teď jde o to, zda zachovat tichou dohodu, nebo o tom alespoň začít mluvit.

2. Strach z osamění

Lepší tohle, než nic. Vedle pocitu povinnosti zůstat je dalším nejběžnějším pseudoargumentem pro setrvání ve vztahu strach. Strach z toho, že budeme sami. Nicméně... pokud se bojíme samoty (ne ve smyslu osamění), převládá názor, že v takovém případě na vztah ještě nejsme připravení. Protože je pak naše štěstí a spokojenost, často také sebehodnocení, v rukách ostatních lidí. Teprve člověk, který zná, má rád a umí žít sám se sebou, vztah nepotřebuje, ale chce. Je to pro něj obohacením, nikoliv podmínkou pro to, aby se cítil dobře. Čas mezi vztahy bychom si proto neměli znepříjemňovat pláčem nad tím, že nikoho nemáme, ale spíše se věnovat tomu, abychom se naučili mít sami sebe rádi.

3. Časté stěžování si na partnera

Pokud si raději postěžujeme než bychom řekli, co je dobré, může to být znamení hlubokého pocitu, že jsme se ve vztahu prostě jen „spokojili“. Pokud se snažíme jak sobě, tak okolí dokázat, že jsme lepší než náš partner a to ještě takovým způsobem, že si na něj stěžujeme, okolí nutně napadne otázka – když je tak hrozný, tak proč s ní/ním jsi? A přesně takovou bychom si měli položit a poctivě ji zodpovědět. Je těžké si přiznat, že jsme ještě nenašli toho pravého (ale jsme jím sami?), ale není to chyba našeho partnera. A přiznejme si, je fér využívat partnera jen jako čekárnu na někoho lepšího? Jak bychom se cítili, kdyby to tak někdo udělal nám? Pokud máme pocit, že náš partner není ten, se kterým chceme zůstat celý život – tak se ptáme znova, proč s ním vlastně jsme?

I negativní zkušenost vás posune dál

Vztah, který „nevyšel“, ať už to znamená cokoliv, bychom nikdy neměli považovat za ztrátu času. Protože ten čas jsme „ztratili“ dobrovolně, vždycky jsme se něco naučili, něco poznali a v něčem se změnili. I kdyby to mělo být „jen“ rozšíření obzorů v tom smyslu, co vlastně nechceme. Většinou, když se zamyslíme, přijdeme také na to, co jsme v tom nefungujícím vztahu dělali špatně také my sami. A to všechno jsou zkušenosti, které nás připravují na toho pravého.

Zajímá vás, co je ve vztahu ještě kompromis a co už je přes čáru? Odpoví vám  vztahový terapeut Honza Vojtko. Sledujte na Mall TV seriál Terapie sdílením zabývající se také vztahovými tématy, najdete v něm spoustu odpovědí.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie