Zobrazit přihlášovací formulář

Pět stádií lásky a proč většina skončí u třetího

  • Publikováno:
Pět stádií lásky a proč většina skončí u třetího

Snad kromě dětí není v životě člověka krásnější okamžik, než ten, kdy najde lásku. Ten pravý partner, který naši lásku opětuje, se stane nejdůležitější součástí našeho života a my plánujeme žít po jeho boku až do skonání světa. ...tak jak je možné, že tolik manželství končí rozvodem? Kam se ta láska ztrácí? Proč pomíjí? Mnoho párů neunese vztahovou dynamiku, tedy fakt, že časem „už to není jako dřív“.

Chtělo by se říct, že na vině je deziluze, že vztah není takový, jaký jsme ho chtěli mít napořád. Jenomže doopravdy na vině je právě toto naše očekávání. Pokud už máme nějaké vztahy za sebou, víme, že pokud se nic nepokazí na základě nějaké události nebo nově objevených neshod, objeví se karambol, který vlastně neumíme přesně definovat. Najednou jsme ze vztahu zklamaní.

Celý vztah se dá rozdělit do pěti stádií a to, jestli ustojíme to čtvrté, předpovídá, jestli je trvalý.

První stádium: Vášeň a hravost. Potkali jste protějšek, ze kterého vás nejen šimrají motýlci v břiše, ale který splňuje kvality, které jsme si u něj vždy přáli. Je tady to „ono“, co tu ještě nebylo, co svět světem stojí. V této fázi třímají otěže především hormony. Smějeme se, od štěstí celí záříme, všechno je zábava a jsme přesvědčeni o tom, že společnými silami všechno zvládneme.

Druhé stádium: Jde do tuhého. Zábavou začínají probleskovat jiskřičky myšlenky... že by to bylo ono doopravdy? Stále se vodíme za ruce, tulíme se u sledování filmu, líbáme, ale něco je jinak. Dostavil se klid a naprostá uvolněnost před partnerem. Všechno je prostoupeno láskou, i sex má větší význam, projevujete si navzájem větší péči, ohleduplnost. Sestěhujete se, uvažujete o budoucnosti, která se zdá na dosah ruky. A pokud máte v této fázi dítě? Je to víc než vážné. A začínají přicházet jiné starosti. Peníze, čas, práce, organizace.

Třetí stádium: Co se stalo? Narážíte na pocit, jestli vám v životě něco neuteklo. Stejně, jako probleskovala naděje, začínají se teď vynořovat obavy. Je to to pravé? Jsme tam, kde jsme chtěli v této fázi života být (na toto ovšem neexistuje odpověď nikdy)? Neutíká nám lepší život? ...a co znamená „lepší“? Na sociálních sítích se díváte na spolužáky, kteří se přestěhovali na Bali. Cestují. Začíná vám připadat, že vaši svobodní přátelé žijí mnohem zajímavější život, že si surfují v Karibiku, zatímco vy uklízíte nepořádek v koupelně. V této fázi jsme už úplně zapomněli na příkoří a smutky, které přináší single život. Uvažujete. Co děti? Co ten čas, který jsme investovali? Co se stalo – přestali jsme se snad milovat, přestala být naše láska „dost“?

V této fázi jde o všechno. Začnete se víc hádat, každodennosti převažují nad radostmi, které jste si dřív užívali. Romantika je něco, na co není čas ani chuť. Na co naopak je chuť, je konec vztahu. A v mnoha případech se tak i stane. Protože jinak nastoupí další fáze.

Čtvrté stádium: Sesazení z piedestalu. Pokud překonáme fázi tři, budeme odměněni. V ní jsme se totiž navzájem sesazovali z piedestalu, sami jsme přestávali být tím, o čem ten druhý snil a co si vysnil, a stali jsme se skutečnými lidmi. Teď jsme dostali prostor se na ten piedestal navzájem zase dostat. Ale ne za to hormonální mámení, ale za to, že jsme si pro sebe navzájem dobrými partnery, za to, jací jsme lidi, jaká je naše laskavost, oddanost a láska k tomu druhému, ke vztahu a k rodině. Teprve teď stojíte s partnerem doopravdy tváří v tvář sobě samým. Teprve teď vidíte váš vztah jako spolupráci, respekt a porozumění.

Páté stádium: Fungujeme jako tým. Díky tomu, že se znáte, znáte své chyby, slabiny, ale i silné stránky a skvělé vlastnosti, umíte komunikovat a žádné téma pro vás není tabu. Od výchovy dětí, po politiku, volbu stravy nebo třeba společné koníčky. Držíte si své vlastní koníčky, ale znovu si užíváte dělat věci spolu.

Spousta vnějších faktorů se nás snaží přesvědčit o tom, že správný vztah prostě tak nějak funguje sám od sebe. Není to pravda. Ve správném vztahu vyvíjíme úsili nutné pro jeho prosperitu. Sami od sebe.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie