Zobrazit přihlášovací formulář

6 nevinných věcí, které nám umí zvednout tlak

  • Publikováno:
6 nevinných věcí, které nám umí zvednout tlak

Vysoký krevní tlak je jedním z největších zabijáků současné civilizace, procento úmrtí, za které můžou následky vysokého krevního tlaku, se odhaduje až na 25 % všech smrtí po čtyřicátém roku života. Hypertenze neboli velký tlak, který vyvíjí krev na naše cévní stěny, zvyšuje riziko infarktu, mozkové mrtvice, vzniku trombózy a trápí skoro pětinu obyvatel. Mnoho dalších se ale s vysokým tlakem neléčí. Každý s vysokým tlakem na sobě pozná, kdy je stav kritičtější. Někdy jde ale o naprosto nevinné příčiny.

Příčiny a projevy vysokého krevního tlaku

Vysoký krevní tlak je většinou nemocí sám o sobě, jako průvodní jev jiných se vyskytuje vzácně v případech například onemocnění ledvin, těhotenství nebo při jiných hormonálních změnách atd. Za primární vysoký tlak většinou můžou faktory, které úzce souvisí s nezdravým životním stylem. Jde především o stres, obezitu, nedostatek pohybu, kouření, nadměrnou konzumaci soli a alkoholu, nedostatek pohybu a chatrný stav kondice. Na vině je často ale také genetika.

Mezi hlavní příznaky vysokého tlaku patří ze začátku bolesti hlavy, dušnost, nespavost, celková únava atd. Bohužel, tyto příznaky jsou velmi nejasné, a tak dochází k dlouhodobému poškozování orgánů kvůli aterosklerotickým změnám na tepnách.

Za normálních okolností se vysoký tlak léčí opatřeními v životním stylu, je třeba upravit tělesnou hmotnost a kondici, zdravě jíst a pít, hýbat se a podobně. Samozřejmě je k dispozici také farmakoterapie.

Když o sobě víme, že máme vysoký krevní tlak, poznáme, že se ještě zvýšil. A většinou trošku zpanikaříme – nicméně v mnoha případech se vůbec nemusíme se bát.

Co tlak zvýší

Krátkodobě, bez systémových změn, za chvíli to přejde. Pokud vám lékař naměří tlak mimo normu, ještě to neznamená, že je to chronický problém. Protože se nás může týkat jeden z následujících bodů.

  • Syndrom bílého pláště. Spousta lidí trpí nervozitou z doktorů. Lékaři a nemocniční prostředí ve vás mohou probouzet úzkost, nervozitu a stres, se kterými souvisí i přechodné zvýšení tlaku. Stres je třeba lékaři zmínit, aby vám nestanovil diagnózu vysokého krevního tlaku mylně na základě měření v ordinaci. Pomoci může doprovod, ale také například měření tlaku v domácím prostředí.
  • Chce se nám na záchod. Pokud nutně potřebujeme na malou, tělo je ve stresu, takže uvolňuje adrenalin. Ten, aby byly svaly dostatečně zásobené krví, způsobuje zvýšení tlaku. Řešení je celkem jednoduché, že ano. Před měřením tlaku u lékaře je vhodné si prostě odskočit.
  • Spěchali jsme. Je to logické, pokud jdeme pozdě, nejen, že většinou dojde ke zvýšené tělesné aktivitě (na kterou pravděpodobně s vysokým krevním tlakem nejsme tak úplně zvyklí), zároveň jsme ale ve stresu, protože víme, že jdeme pozdě. Pokud to tak je, bylo by vhodné měřit tlak u lékaře ne na začátku prohlídky, ale na jejím konci, kdy budete mít čas si vydechnout.
  • Seděli jsme s nohou přes nohu. Netradiční důvod vysokého tlaku, ale také legitimní. S nohou přes nohu si dolní končetiny lidově řečeno odkrvujete, a jakmile vstanete, tělo se snaží zajistit správný průchod krve na všechna místa, tak prostě pošle do žil extra nahromaděnou dávku krve. A to může chvilkově vést k naměření vysokého krevního tlaku.
  • Je nám zima. Pokud je nám zima, naše cévy se stáhnou, takže dá více práce jimi krev „protlačit“. Proto se musí pumpovat pod vyšším tlakem. Pokud je v ordinaci zima, je pravděpodobnější, že bude váš tlak o něco vyšší.
  • Měli jsme kávu nebo energetický nápoj. Na vině je kofein. Ten umí zvednout tlak, i když především u lidí, kteří na něj nejsou zvyklí. Pokud se tedy stalo, že jdete na prohlídku k lékaři poté, co jste si výjimečně dali k snídani kávu, je pravděpodobné, že váš tlak může být zvýšený právě proto.

Lékaři samozřejmě nestanoví diagnózu hypertenze na základě jednoho měření. Nicméně i my sami můžeme zajistit, že měření bude přesnější a bude více odpovídat našemu normálnímu stavu.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie