Zobrazit přihlášovací formulář

Takové změny těla při hubnutí nechceme

Takové změny těla při hubnutí nechceme

Když už nám přestalo být –náct a náš věk začíná trojkou a výše, provází náš život tolik změn – a některé z nich bychom rozhodně nečekali. Mnoho z nás se rozhodne zhubnout. Můžeme k tomu mít jakékoliv důvody, můžeme na to jít rychle, pomalu, s jojo efektem, bez něj, pohybem, stravou, vyváženě, podle diet... a tak dále. Tak jako tak se naše tělo změní. Ale zdaleka ne jen v tom dobrém slova smyslu. Co se začne s tělem dít? A jak tomu předcházet?

Je to jednoduché. Když vezmeme ideální variantu, kdy shazujeme zhruba kilo týdně (ze začátku možná trochu více), budujeme svalovou hmotu, pěstujeme kardio cvičení a vyváženě se stravujeme, množství našeho tuku se snižuje, svaly někde nabývají, jinde štíhlí, mění se rozložení tkání a tak dále. Na to všechno bude reagovat také naše pokožka, jakožto obal všeho, co nosíme.

O pomalém shazování se mluví jednak v souvislosti s jojo efektem, ale (a o poznání méně) v souvislosti s nedostatečnou pružností pokožky. Pokožka si za dobu, kdy jsme byli „větší“ zvykla na trošku vyšší napětí a „povolila“. Jaké to bude mít následky, když zhubneme?

  • Strie. Ty se nám pravděpodobně udělaly už dříve – při rychlém růstu (ať už do šířky nebo do výšky). Nejčastěji je máme na břiše, bocích, kolenou, hýždích a prsou, občas také na tricepsech. Prostě v místech, kde se nejvíce ukládá tuk, nebo která nejvíce postihnou změny těla v těhotenství. Když máme kůži pod nimi vyplněnou tukem (který je také často způsobil), jsou stříbřitě lesklé a napjaté. Jakmile začneme hubnout, kůže povoluje a strie ztrácí na barevném kontrastu, zato jsou hlubší a více se podobají jizvám.
  • Prsa a břicho. Velmi záleží na genetické dispozici, rychlosti, jakou hubneme, a stavu před tím, než jsme hubnout začali. Obecně ale platí, že na místech, jako je břicho a především poprsí, kůže prostě nezvládne změnu a vlivem úbytku tuku, často také nevyvážené stravy a mechanického pohybu při kardio cvičení, se svraští. Prsa ztratí na plnosti, kůže na břiše povisne, i když pod ní budou svaly.

Co s tím?

Pamatujete si, co všechno se doporučuje v těhotenství pro to, aby nám kůže nepopraskala, zůstala pružná a zvládla námahu v podobě napínání? Nebylo toho moc, všechno by se dalo shrnout jedním slovem – mazat. Dokonce jste možná slyšeli, že je vlastně jedno čím, hlavně, aby byla pokožka vyživená a nikdy suchá. To platí i při opačném procesu. Při hubnoucí etapě je maximálně důležité zajistit pokožce všechno, co potřebuje – zevnitř i vně. Jde tedy také o nutričně vyváženou stravu, hlavní je nezanedbávat vitamíny a minerály, ale také zdravé tuky a bílkoviny, tedy všechno, co se na pružnosti pokožky podílí. Rozhodně škodí přemíra cukru a kouření, obojí totiž přispívá ke ztrátě pružnosti pokožky (což vede nejen k jejímu vadnutí, ale také k předčasné tvorbě vrásek).

  • Tip Mimibazaru: Pokud víte, že se vám při hubnutí zmenšují prsa, zpozorněte a věnujte těmto místům speciální péči. Nejen, že je vhodné prsa a dekolt minimálně dvakrát denně mazat, ale vhodný je i následující tip. Při sportu, kdy jsou prsa (zvláště ta větší) namáhaná pohybem a mechanickým „vytaháváním“ kůže, je třeba se smířit s jednou nenávratnou investicí. Nutná je dobrá sportovní podprsenka. Její účel zdaleka není jen být z prodyšného sportovního materiálu, ale především udržet ňadra jako přibitá na místě, i když budeme půl hodiny skákat přes švihadlo. Rozhodně se vyplatí navštívit specializované prodejny se spodním prádlem! A proč je tato investice nenávratná? Protože podprsenku pravděpodobně zničíte – před jakýmkoliv sportem namažte prsa bohatou vrstvou krému (olej v tomto případě nedoporučujeme, téměř veškerý se vsákne do podprsenky). Budete tak mít jistotu, že pružnost (promazání) a pevnost (podprsenka) jsou nastavené na maximum.

Zajímavost: Pokud vám prsa narostla brzo a do větších než průměrných velikostí, pravděpodobně byla podprsenka váš kamarád také od brzkého věku. Tím si ovšem prsa odvykla pružnosti – jelikož měla trvalou oporu od mladého věku, přestala se snažit držet se sama. V takovém případě si zaslouží doopravdy důkladnou péči – a to nejen při hubnutí.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie