Zobrazit přihlášovací formulář

Proč a jak se starat o zuby – dostatečně pečlivě!

  • Publikováno:
Proč a jak se starat o zuby – dostatečně pečlivě!

Stav našich zubů je do velké míry dědičný, to ale neznamená, že s tím nemůžeme nic dělat. Asi jsme naučení čistit si zuby dvakrát denně, hezky ráno a než jdeme spát. Stačí to ale? Kéž by ano. Bohužel, často si neuvědomujeme, že si tuby nečistíme jen proto, abychom měli svěží dech. Ale především proto, abychom ochránili sklovinu, zabránili vzniku zubních kazů a udrželi si chrup ne co nejbělejší, ale co nejzdravější! Co nám k tomu pomůže? A co nám zuby ničí a my to ani nevíme?

Ze zubařů má strach naprostá většina lidí. Je proto s podivem, že se jim nesnažíme lépe vyhýbat (a to nemluvíme o vynechávání pravidelných kontrol!). Zuby jsou něco, co bereme jako samozřejmost – ovšem jen do doby, než se s nimi něco stane. To se potom začneme tlouct do hlavy, že jsme se měli lépe starat. Ale pozdě bycha honiti...

Zlomové období v péči o zuby je mezi třicátým a čtyřicátým rokem. To máme takříkajíc poslední šanci „začít s tím něco dělat“. Jako téměř všechno v těle člověka, i zuby podléhají vlivu hormonů a změn jejich hladiny, věku a neúprosnému chátrání organismu.

  • Pokud plánujete těhotenství, zuby by měly patřit do priorit. Dát si všechno do pořádku, nechat si udělat rentgen, vyvrtat případné kazy a tak dále, to by měla udělat každá žena, která těhotenství plánuje. Protože v těhotenství nejen, že dochází k vyčerpávání organismu (určitě znáte rčení, že každé dítě připraví maminku minimálně o jeden zub), ale také je ztížená zubní péče, například znecitlivující injekce a použití některých látek bohužel v těhotenství lze jen s opatrností. A navíc by si těhotná žena neměla brát léky na bolest!

Lékaři to spraví

Často vládne mezi lidmi přesvědčení, že „od čeho jsou lékaři“ (v tomto případě zubaři), přece by měli problém vyřešit. To bezesporu ano, nicméně čím zásadnější zákroky a zásahy nás v budoucnu čekají, tím zásadnější výdaje čekají naši peněženku. Zubní implantáty, korunky i obyčejné bílé plomby nejsou rozhodně levná záležitost a ceny za „nové zuby“ se šplhají přes desetitisíce.

Jak teda na to?

Čištění zubů ráno a večer je teprve základ, na kterém stavíme.

  • Mezizubní kartáček, zubní nit. Zvlášť, pokud máme zuby těsněji na sobě, obyčejný kartáček ani ústní voda se do mezizubních prostor nedostanou. A často bychom se divili, co všechno v nich i po vyčištění najdeme.
  • Čištění jazyka. Zubní kazy způsobují reziduální bakterie, které máme v ústech. A ústa zdaleka nejsou jen zuby. Čištění jazyka by měla být alespoň večer automatická věc! Ráno nám zase čistý jazyk zaručuje mnohem svěžejší a voňavější dech.
  • Ústní voda. Ústní voda vybíjí bakterie v těch částech ústní dutiny, ke kterým se žádný kartáček nedostane.

Jelikož každý z nás se potýká s jinými potížemi, ať už zvýšenou kazivostí nebo s citlivými zuby, ty nejvhodnější produkty i metody čištění samozřejmě doporučí lékař.

  • Nevynechávat pravidelné prohlídky! Ruku na srdce, kolik z nás chodí k zubaři, až když je problém? Prevence je v tomto případě nezbytná – čím menší kaz se podchytí, tím déle zůstane zub silný.
  • Zuby bychom si měli čistit alespoň hodinu po jídle. Nebo před ním – a tady mluvíme nejvíce o snídani. Jakmile si dáme ranní kávu, džus, jídlo atd., naruší se naše sklovina a my si ji zubním kartáčkem ztenčujeme. Zuby se tak stávají citlivější a křehčí!

Pozor na zákeřné potraviny

Všichni víme, že zubům škodí cukr, sodovky, sladkosti... ale to zdaleka není vše. Často naše zuby poškozují látky obsažené v potravinách, které se netváří jen nevinně, ale dokonce zdravě.

Ovoce, džusy, šťávy, smoothie. A zvlášť ty, které obsahují citrusy. Ty obsahují jak silné enzymy, tak velké množství cukru, který se v ústech přetváří na kyselinu, která leptá sklovinu. Řešení? Vezměte si brčko!

Sušené ovoce, žvýkací bonbóny, vitamíny. Pro zuby je to v podstatě to samé. Všechny tyto potraviny obsahují koncentrované množství cukru, které na zubech díky své žvýkací konzistenci ulpívá a pomalu se rozpouští (za stálého působení na ústní dutinu).

Víno – i to bílé! I když bychom podezřívali spíše víno červené, které má ke všemu ještě zabarvovací účinky, naše zuby nepotěší ani to bílé. Obě totiž obsahují spoustu kyselin, které ztenčují sklovinu, a ty pak snáze poškodíme dalším jídlem, pitím nebo čištěním! Při pití vína je proto dobré průběžně proplachovat ústa čistou vodou.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie