Zobrazit přihlášovací formulář

III. U někoho ano, u někoho ne – aneb proč není dieta jako dieta

III.  U někoho ano, u někoho ne – aneb proč není dieta jako dieta

V závěrečném díle si povíme o adaptabilitě těla a metabolismu a stanovíme si některá doporučení, kterých bychom se při výběru formy změny stravování měli držet. Z předcházejících dílů už víme, jak naše tělo funguje, jaký vliv má na hubnutí bazální metabolismus a svalová hmota, jaký kalorie a proč potřebujeme všechny živiny ke správnému fungování.

Tělo je zázrak

Taky si říkáte, jak je možné, že lidé v jiných částech světa zdaleka nemají přístup ke všem živinám, o kterých vedeme rozsáhlé diskuze, a přesto normálně fungují, nestrádají a plnohodnotně žijí? Tělo je úžasný mechanismus, který si prostě zvykne na všechno. Adaptační mechanismy člověka jsou neuvěřitelné. Po zhruba 4 – 5 dnech přestávají být účinné drastické metody stravování (například diety bez tuků nebo bez sacharidů) a tělo si najde jiný způsob, jak si vzít takovou energii, jakou potřebuje. Někdy sáhne do tukových zásob, často ale také do svalové hmoty – když si například drasticky snížíme příjem sacharidů, tělo si uvědomí, že „nebude mít na provoz“ tolika svalů, a tak je začne odčerpávat.

A tady se dostáváme k zásadnímu problému. Pokud si naordinujeme výživu, která splňuje počet kalorií, který bychom měli denně přijmout, ale nesplňuje tělesnou potřebu živit (a mluvíme o tolik diskutovaných sacharidech), tělo bude ubírat nejen z tuku, ale také ze svalové hmoty, protože ji nebude mít čím živit. Pokud k tomu ještě budeme cvičit a nebudeme mít svaly čím regenerovat, můžeme se paradoxně dostat do stavu, kdy si nejen svalovou hmotu odčerpáme, ale zároveň si i snížíme bazální metabolismus, protože tělo prostě nebude stíhat vyživovat (a ani nebude mít z čeho). Důležité je si uvědomit, že samotným spalováním tuků sice vzniká pro tělo energie, ale nikoliv výživa!

Neplnohodnotným stravováním nebo omezením kalorického příjmu si snižujeme bazální metabolismus. A vždycky s tím má co dočinění svalová hmota. Pokud si nastavíte dietu, která nepokryje ani váš bazální metabolismus, co se stane s tělem, které bude žít dlouhodobě v takovémto výživovém stresu? Sníží se bazální metabolismus, ochabnou svaly, a jakmile se vrátíme ke starému způsobu stravování, máme kila zpět a ještě něco navíc.

Jak funguje jojo-efekt

Při výchozím způsobu stravování dosáhneme nějakého svého limitu, kdy se tělo adaptuje na příjem, který máme. Přibíráme, přibíráme, a pak se váha ustálí. To neznamená, že jíme dobře, pouze to, že tělo dosáhlo toho, co nám současné stravování mohlo přinést. A pak stravování změníme (a ne zrovna ideálně) a začneme hubnout. Zároveň si kily tuku ale také mizí svalová hmota a zpomaluje se metabolismus. A pak, když dosáhneme své vysněné váhy, začneme jíst nanovo tak, jak jsme to dělali předtím a nepřibrali. Jenomže jsme změnili výchozí podmínky, tělo si se zvýšeným příjmem neumí poradit tak, jako předtím, tak přibíráme a ještě se dostaneme o něco málo přes náš tehdejší rekord.

Jaká jsou tedy ANO?

  • Připravte se na to, že to nepůjde rychle. První kila jdou dolů relativně rychle, každé další ale stojí větší a větší úsilí. To je ale dobře, protože tělo zefektivňuje své procesy!
  • Drastická opatření jsou v pořádku, pokud je zavedeme na začátku jako motivaci. Může to být test naší vůle, může to být odvykání se nezdravým potravinám… neměli bychom své tělo ale zbytečně trápit. Déle než týden to stejně ve většině případů ani nemá cenu, protože si tělo začne zvykat – a přizpůsobovat se. A tentokrát ne v dobrém slova smyslu.
  • Orientujte se. Nenechte se nachytat zkušenostmi ostatních (ať už reálnými, nebo reklamními). Byť základy fungují pro všechny stejně, hormonální hladina, věk, genetika a další faktory hrají významnou roli – a to, že někdo zhubl pomocí diety 20 kg, neznamená, že vy zhubnete také nebo také tolik. Základní přehled o potravinách a tělesných procesech, stejně tak o vašem fyzickém stavu je dobré mít. (Na zjištění stavu těla i bazálního metabolismu existují měřící metody, které často společně s konzultací poskytují fitness centra nebo centra výživového poradenství).
  • Vycházejte z toho, jak se stravujete teď. Protože model normální stravování – dieta – normální stravování je přímou cestou k jojo-efektu. Každá změna k lepšímu oproti současnému stravování se počítá! A ty změny nemusí být hned velké.
  • Trvalé změny. To, co nám pomáhá si váhu a vzhled udržet, jsou trvalé změny. V jídelníčku, v pohybové rutině. Jak se říká – je jednodušší se do formy dostat, než si ji udržet. Najděte si takový způsob stravování, o kterém si budete moct říct, že ho klidně dodržíte celý život. Najděte si cvičení, které vás baví a u kterého vydržíte.
  • Pestré cvičení. Nejen pestrá strava, ale i pestré cvičení je vhodné pro formování postavy. Jak už jsme psali výše, tělo si zvykne, a tak ho nepřestávejte překvapovat novými cviky, aktivitami (i třeba jen procházkou) a zátěžemi, na které ještě není zvyklé.
  • Nebojte se toho. Žít zdravě je zábava. Když z hlavy vyhodíme zakořeněnou myšlenku, že hubnutí je nepříjemné, že je to jen samé omezování a stres, uvědomíme si, že to vlastně děláme pro sebe, pro své zdraví, pro svou energii a radost, kterou můžeme předat ostatním. Čím lépe se budeme cítit, tím více věcí budeme chtít podnikat, na tím více věcí budeme mít sílu a elán.
  • Dopřejte si. Výčitky svědomí jsou jedna z největších překážek při hubnutí. Spousta lidí nevydrží, protože je vžité paradigma, že buď poctivě, nebo vůbec. To ale není pravda. Pokud normálně jíme kus dortu každý den, pak se rozhodneme to změnit, začít hubnout a žít zdravě, co na tom, že si ho jednou za čas dopřejeme i tak? Pořád to bude mnohem, mnohem lepší, než to bylo předtím, no ne?

 

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie