Zobrazit přihlášovací formulář

Nesnáším nicnedělání. Jak tedy relaxovat?

  • Publikováno:
Nesnáším nicnedělání. Jak tedy relaxovat?

Opalování, koupel, meditace… některým z nás se při představě takových to (ne)činností doslova převrátí vnitřnosti. Vždyť je to ztráta času! Čas od času ale každý z nás potřebuje pročistit hlavu, nijak ji nezaměstnávat. Ale jak to udělat, když nám pořád vyskakuje plno užitečnějších věcí, které bychom mohli dělat? Máme pár tipů pro psychohygienu pro ty, kteří nechtějí „nicnedělat“.

Ačkoliv lidé meditují odnepaměti, relaxují tělo i duši, jsou mezi námi tací, kterým dvacet minut sezení v tichu přináší takový stres, jako ostatním deadline v práci. V takových případech nemá cenu snažit se uklidnit mysl tím, že ji vlastně budete stresovat. Jak si tedy psychicky odpočinout, aniž byste měli pocit, že nic neděláte?

Hudba

Kdy jste naposledy slyšeli nějakou hrát? Asi to nebylo zas až tak dávno, že ano? Ale kdy jste naposledy nějakou hudbu doopravdy poslouchali? Vnímali rytmus, slova, harmonii, cítili vibrace… Ačkoliv se to může zdát podivné, hudba relaxuje tělo – zvuk je fyzikální záležitost, jeho vlny působí nejen na naše uši a hlavu, ale na celého člověka. Hlasitá hudba přináší odpočinek na fyzické i psychické úrovni.

Tanec

Hudba a tanec jsou spojené nádoby. Je to přirozená reakce, člověku se chce hýbat do rytmu. A proč se tomu nepoddat? Dobrá, když se nám nechce působit jako blázni tím, že si budeme jen tak sami pro sebe tančit, můžeme zkusit třeba běhat do rytmu, jakékoliv kardio cvičení si můžeme hudbou zpříjemnit a zamaskovat tak trsání do rytmu. Ale pokud bychom se oprostili od pocitu, že „nás přece někdo může uvidět“, bylo by to nejlepší.

Kresba okolí

Čím lépe vidíte, tím lépe kreslíte. A nemluvíme o ostrosti zraku ani o uměleckém nadání. Mluvíme o umění věci vidět a uvědomovat si je. Kreslení je vlastně jen taková záminka a nástroj na to se dobře dívat. I kdybyste měli povolat do zbraně velkou abstrakci, je to krásný způsob relaxace.

Jóga

Kdo nezkusil, nepochopí. Mnozí z nás nad jógou ohrnují nos, protože není nic „dost“ – takové lepší protahování. To ale není pravda, pocit uvědomění si vlastního těla, maximální koncentrace na provedení pohybu a pozice je pro hlavu učiněný balzám. A kromě toho zlepší se nám ohebnost, posílí svaly a zlepší koordinace. A nemusíte chodit z domu, na internetu si můžete vybrat z nepřeberného množství videoinstrukcí, jak na to.

Jídlo

Jak se dá jídlem relaxovat? Podobně jako hudbou. Člověk dnes sotva vychutnává, co má na talíři, prostě jen spolkne a jede dál. Rituál nákupu, přípravy a samotné konzumace jídla může být velmi uklidňující, navíc obohacený (stejně jako jóga) o aspekt, že děláme něco užitečného i pro své tělo. A při jídle se nenechat rozptylovat televizí, rádiem ani jinými vjemy, pouze věnovat pozornost chuti, kterou máme možnost vnímat.

Domácí práce

Jaká prozaická forma relaxace. Ale spousta z nás ví, že dělat pořádek kolem sebe přináší řád i do naší mysli. Dávat věci na své místo, čistit je a dělat je hezčími, voňavějšími a přitažlivějšími, to má jistou mentální symboliku. Navíc okamžitě vidíme výsledek vykonávané činnosti, něco, co bylo předtím špatně, je teď dobře – a kde jinde se nám to tak hezky daří?

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie