Zobrazit přihlášovací formulář

Ovoce a zelenina, které můžete skladovat měsíce

  • Publikováno:
Ovoce a zelenina, které můžete skladovat měsíce

Určitě se všem už stalo (a ne jednou), že jsme krásné a čerstvé ovoce nebo zeleninu po pár dnech museli vyhodit, protože nám prostě shnila, zplesnivěla nebo se prostě dostala do takového stavu, v jakém už jsme ji konzumovat prostě nechtěli. Vždycky si vyčítáme ty peníze, které vlastně do odpadkového koše vyhazujeme jenom proto, že jsme zrovna neměli chuť. Ale proč si místo čerstvého špenátu, který zvadne, ještě než přijdeme z obchodu domů, nekoupíme hlávku zelí, která vydrží v lednici měsíce? Proč místo hroznového vína a kiwi, které do pár dní zhnědnou, nekoupíme třeba jablka? Ta totiž při teplotě lehce nad nulou vydrží měsíce taky!

Červená řepa. Pokud si ji pořídíme čerstvou, vydrží nám v lednici bez problémů dva až čtyři měsíce! Pokud je ještě má, je třeba od ní oddělit zelené listy a uchovávat ji v lednici v perforovaném sáčku.

Hlávkové zelí. Je spousta důvodů, proč mít zelí doma. Je to naprosto nečekané zázračná potravina. Čerstvým zelím můžeme nahradit spoustu „zeleného“ v salátech, rozmichovat ho do smoothies a podobně. V lednici, zabalené do plastové fólie, ho uchováme i dva měsíce.

Mrkev. Problém s uchováváním mrkve je vlhkost. Proto přidejte do plastového sáčku, ve kterém mrkev v lednici máme, papírovou kuchyňskou utěrku, která absorbuje vlhkost. Měnit ji pak podle potřeby. Tak se trvanlivost mrkve zněkolikanásobí.

Celer. V chladu a temnu v lednici nám celer vydrží velmi dlouho, dokonce i ten okrájený a rozkrojený. Velmi do sebe vtahuje vlhkost z okolí, proto ho musíme obalit plastovou fólií – takto zabalený vydrží až týdny po nakrájení.

Česnek. Tomu nejvíce svědčí teploty okolo 10 – 15 stupňů, ideální je tedy ho skladovat v suchém sklepě, ale celé palice můžeme krásně uchovávat i v lednici zabalené do papírového sáčku. Rozhodně bychom neměli v lednici skladovat nakrájený česnek, je extrémně aromatický, a okolní jídlo pak po něm bude chutnat. Jenom je třeba dávat si pozor – jakmile česnek zchladíme a pak ho vezmeme opět do pokojové teploty, začne pouštět výhonky, i když ho do zimy vrátíme.

Cibule. Pokud budeme cibuli uchovávat v teplotách okolo nuly, bez problému vydrží až rok! Pokud takové místo nemáme, stačí jí chlad a perforovaný, ne igelitový obal na to, aby zvládla klidně i něco málo přes měsíc.

Brambory. Ideální teplota na skladování brambor je okolo pěti stupňů. Brambory také nesnáší světlo, kvůli světlu zezelenají. Proto jsou ideálním místem na skladování brambor chladné sklepy, kde vydrží dva až čtyři měsíce.

Bílá ředkev. I když tato zelenina u nás nemá takovou popularitu, jakou by si zasloužila, může chutí s klidem nahradit své červené menší příbuzné. Skladovat bychom ji měli podobně jako mrkev (s papírovou kuchyňskou utěrkou) a vydrží nám přes měsíc.

  • Tip Mimibazaru – mražená zelenina a ovoce. Ovoce a zelenina, které kupujme zmražené, je zamrazené do několika hodin poté, co je sběrači utrhnou. Mráz neničí vitamíny, proto jsou mražené produkty často mnohem zdravější než ty „čerstvé“. A tak například hrách, chřest nebo lesní ovoce, které rychle čerstvé podléhá zkáze, vydrží v mrazáku až do doby expirace.  

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie