Zobrazit přihlášovací formulář

Maličké těstoviny orzo

  • Publikováno:
Maličké těstoviny orzo

Už jste o nich slyšeli? Malinké těstoviny, často o nich mluvíme také jako o těstovinové rýži, jsou nezaslouženě opomíjenou potravinou, která je ideální jak k běžnému stravování, tak při dietním režimu. Jak to? Dodá totiž bílkoviny, sacharidy a vlákninu, kterou nemají běžné těstoviny ani bílá rýže. A to celé ještě v celkem zajímavé a zábavné formě, která je extrémně variabilní.

Obyčejné těstoviny, řekli byste? Může být, orzo těstoviny jsou semolinové, můžeme je sehnat ale také v celozrnné variantě. Jsou ale mnohem ideálnější variantou, když dojde na saláty a lehká, dietní jídla. V čem je jejich kouzlo?

Vláknina – orzo těstoviny obsahují více vlákniny než ty obyčejné. Sice nemluvíme o výrazných rozdílech, nějaké tu přece jen jsou. A díky tomu, že je často používáme do studených salátů, stane se ze škrobu, který je v nich obsažen, škrob rezistentní, tedy takový, který se chová jako vláknina. Jak to celé funguje, se dozvíte v našem předchozím článku.

Použití – jak už jsme psali, orzo těstoviny jsou drobounké, velikostí připomínající o něco větší rýži. Proto se skvěle hodí do salátů, jak příloha, nasadko, naslano, do polévek, zapékané, lehce orestované jako rizoto... cokoliv si umíte představit. Kompromis mezi těstovinami a rýží je doopravdy skvělý nápad.

  • Orzo těstoviny můžeme často najít ve slavné tradiční italské zeleninové polévce minestrone.

Orzo salát s fetou a mátou

Máme pro vás jeden z nejjednodušších receptů na exotický, rychlý, výživný a zdravý orzo salát.

Na jednu porci budete potřebovat:

  • 70 g orzo těstovin (v neuvařeném stavu)
  • Hrst mraženého mladého hrášku
  • Jednu lžíci olivového oleje
  • Jednu lžičku octa
  • Jednu lžičku citrónové šťávy
  • Malou hrst lístků máty
  • 50 g sýru feta (popřípadě balkánského). Může být i ochucený, ideální je bylinkový nebo česnekový

Postup:

V osolené vodě uvařte těstoviny podle instrukcí na obalu (většinou je vaříme okolo osmi minut). Jakmile jsou těstoviny al dente, ostavíme je z ohně a do vody přisypeme mražený hrášek. Necháme stát asi jednu minutu. Poté scedíme, dáme do misky a přidáme zbývající ingredience (mátové lístky nahrubo nasekáme). Ano, toť vše. Chuť tohoto salátu je naprosto výjimečná!

Proč mražený hrášek? Je to s podivem, ale mražené ovoce a zelenina mají často vyšší kvalitu než to, co koupíme v obchodech jako čerstvé. Ovoce a zelenina jsou sklízeny zralé a od zamrazení je dělí jen pár hodin. Mráz nezničí vitamíny ani další nutrenty (ty bychom zničili až v případě, že bychom je nechali rozmrznout a poté zamrazili znova). Ovoce a zelenina si uchovávají svou chuť i prospěšné látky, u těch s malým obsahem vody (což zrovna hrášek je), zůstává plnohodnotná i konzistence.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie