Zobrazit přihlášovací formulář

Příčiny akné v dospělosti

  • Publikováno:
Příčiny akné v dospělosti

Bohužel, i když jsme v pubertě slýchali, že akné, kterým trpíme, jednoduše vymizí, rok se s rokem sešel a rozhodně se tak nestalo. Naučili jsme se ho maskovat, zjistili jsme, že když prohýříme víkend v alkoholovém opojení, patrně to odskáčeme nějakým tím pupínkem, stejně tak, jako když se budeme špatně stravovat. A tak nám bylo třicet, čtyřicet a třeba i padesát a pupínky se stále sem tam objeví (a někdy nás vlastně nikdy neopouštějí). Čím je to způsobeno nejčastěji?

Používat stejné přípravky, které jsme používali na čištění a ošetření aknózní pleti před deseti nebo patnácti lety, není úplně nejlepší nápad. Jak stárneme, mění se naše pleť, vysouší se, takže potřebujeme používat mírumilovnější zbraně, než vysušující lokální péči.

  • Je důležité si uvědomit, že akné je nemoc, jejíž jsou pupínky „pouze“ projevem. Málokdy tedy léčíme akné, snažíme se jen minimalizovat jeho projevy.
  • Většina případů akné v dospělosti se týká především žen. Je to proto, že jsou citlivější na změnu hladiny hormonů – a taky se jim těch změn děje podstatně více.

Stres. Stres je největším strašákem pro zdraví v moderní době. Ale většinou jsme na něj natolik zvyklí, že ho považujeme za standard a ve chvílích klidu jsme nervózní. Stres vážně hýbe hladinami našich hormonů a projevy akné zhoršuje hodně a nejčastěji. Jak na to? Hýbejte se. Stres je třeba vyvážit přívalem endorfinů, který poskytuje fyzická aktivita.

Hormony. Jedna z nepochopitelně přehlížených příčin akné u žen v dospělém věku, je tichý a pro plodnost nebezpečný syndrom polycystických ovarií ( - vaječníků, často ho najdeme pod zkratkou PCOS). Nadměrná tvorba cyst na vaječnících vede ke zvýšené hladině testosteronu v těle ženy, ale často se na tento syndrom přijde až v momentě, kdy se žena začne pokoušet otěhotnět. Jeho příznaky jsou totiž akné, nadměrné ochlupení (hlavně ve tváři), rychleji se mastící vlasy, někdy nadváha. A skoro všechny tyto příznaky „léčí“ hormonální antikoncepce. Pokud si ji tedy dívka nasadí v brzkém věku, příznaků si nikdo nevšimne. Po jejím vysazení se ovšem bohužel začnou teprve dít věci. Kromě vlivu na plodnost má PCOS vliv také na pleť. Jak na to? Bez systémové léčby se neobejdeme. PCOS je léčitelný a vyžaduje především velké měny v životním stylu, často se jeho příznaky a negativní vliv na fertilitu zmírní na minimum, pokud žena shodí přebytečná kila, sportuje a kvalitně se stravuje.

Hormony podruhé. Projevy akné se citlivým jedincům zhoršují při i menších změnách hormonální hladiny. A tak se akné objeví, když máme před menstruací, jsme těhotné, právě jsme porodily nebo si procházíme perimenopauzou. Tento termín splynul s termínem menopauza, ale neoprávněně – menopauzou označujeme poslední menstruaci našeho života, perimenopauzou okolí jednoho až dvou plet před a po této události. Jak na to? Tyto hormonální změny se nedají „léčit“, ty musí proběhnout. Na řadě je tedy opět lokální péče, kdy je třeba velmi vhodně kombinovat hydratační péči a frontální útok. V tomto případě dojde řeč opět na kyselinu salicylovou, popřípadě speciální produkty s peroxidem.

Zvětšující se póry. Čím širší póry, tím větší šance, že se zanítí. Věk, poškození sluncem a kouření jsou nejčastější příčiny nežádoucího rozšiřování pórů. Jak na to? Potřebujeme póry opět stáhnout, tedy dodat pleti pružnost. V poslední době jsou často zmiňované retinoly, tedy vitamín A1. Ty stimulují v pleti produkci kolagenu, tedy její pružnost.

Mléčné výrobky. Tučná jídla nezpůsobují mastnou pleť, ale některá jídla mohou způsobit zhoršení projevu akné. Mezi ně patří například mléčné výrobky, zvlášť když jich konzumujeme hodně. A to hned z několika důvodů – laktóza je cukr, byť je to možná překvapivé. A spousta lidí je citlivá na velký příjem cukrů, který se u nich projevuje právě zhoršením pleti. Druhým důvodem je také častá přítomnost hormonů (a antibiotik) v mléčných produktech v ne bio kvalitě. Jak na to? Mléčné produkty konzumovat méně a zvýšit jejich kvalitu, ověřit si původ, výrobce a složení produktů, které kupujeme. Ale pozor, pokud se rozhodnete snížit příjem mléčných výrobků, ujistěte se, že i tak budete mít dostatečný příjem vápníku.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie