Zobrazit přihlášovací formulář

Jak moc je naše atraktivita biologická?

  • Publikováno:
Jak moc je naše atraktivita biologická?

Není hezký, je ale vtipný a hodný. Víš, možná to není prvoplánová krasavice, ale ona mi prostě rozumí, je mi s ní moc dobře. Různých „omluv“ na vzhled partnerů lidí v našem okolí jsme už slyšeli jistě mraky. Vzhledem naopak moc často špatnou osobnost partnerů neomlouváme. Nebo rozhodně ne těch dlouhodobých. Jak to tedy je? Vybíráme si partnera na základě vlastností, vzhledu nebo něčeho úplně jiného? Jak se pere příroda s moderní společností?

Do výběru toho, s kým chodíme, koho si vezmeme a s kým se „rozmnožíme“, zahrnujeme dnes skoro vše – společenský status, vychování, ekonomické zajištění, povahu, kompatibilitu povah i vzdělání, někdo třeba i oblékání nebo etiketu. A pak najednou všechno vyletí oknem. Rádi bychom si totiž mysleli, že jsme tak sofistikovaní při výběru partnera. Faktem ale zůstává, že partnera za nás vybírají roky a roky evoluce, které jsme z hlav ještě nedostali. A i když se budeme snažit volit podle objektivních kritérií, nakonec nás to vždycky bude táhnout k podvědomému výběru.

Krása. Začneme hned bez obalu. Fyzická krása křičí do okolí – jsem zdravý/á a nesu dobrý genetický materiál. Je jedno, jestli jde o rozkvetlou květinu, paví ocas nebo krásné oči. Poznáme, co se nám líbí, a u partnera to znamená jenom to, že je vhodný pro plození potomstva. Nenajdeme člověka, který by se líbil úplně všem, příroda to má zařízené právě díky kompatibilitě. Krásu tedy hodnotíme podvědomě a objektivních měřítek moc není.

Klíčové pro reprodukci. U žen je to mládí, symetrie obličeje, ideální poměr pasu a boků, dlouhé vlasy a vůně. U mužů zase široký hrudník, výrazná čelist, výrazný profil (nadočnicové oblouky, nos a brada) a schopnost upoutat pozornost (tady už se nám vedle vzhledu projevuje i přitažlivost dominance).

  • Obhajoba „zlatokopek“. Úspěch v práci patří k velmi primitivním vlastnostem, když se na to podíváme neadresně. Ty vlastnosti, které dříve muž předurčovaly k tomu, ulovit nejlépe mamuta, se transformovaly do nových, i když ne tolik odlišných, které dnes mužům zaručují pracovní úspěch. A tak je vysoký ekonomický status mnohem maskulinnější, než by se mohlo na první pohled zdát.

Další atributy. Krása není vše, co nás na člověku přitahuje, je to celkově jeho projev. Patří sem výška a tón hlasu (muže přitahuje na ženách vyšší hlas, ženy na mužích naopak), tělesná stavba, postoj těla, gesta a vůně. Kombinace tohoto nám umožní udělat první dojem a během několika vteřin jsme schopni říct, jestli nás protějšek přitahuje, nebo ne.

  • Pokud je odpověď „nevím“, znamená to biologicky ne. Až další faktory, jako jsou chování, ohleduplnost, zajištění atd. nás mohou přesvědčit, že je to vhodný partner. Ale tady už mluvíme o sociálním tlaku, nikoliv o přírodě.
  • Některé faktory mohou přírodní výběr zmást – jsou to léky (například antikoncepce může změnit vnímání ženy), kosmetika, sestřih vlasů apod.

Vědomí vlastní hodnoty. Toto je asi nejméně zřetelný, byť velmi podstatný atribut. U mužů se projevuje sebevědomím a neohrožeností, u žen nesnižováním vlastní hodnoty a prokázáním toho, že když není muž nablízku, dokáže se postarat o sebe i děti. Ať už to dnes pro kohokoliv znamená cokoliv. U obou pohlaví jde o důstojnost a sílu, které z každého vyzařují trošku jinak.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie