Zobrazit přihlášovací formulář

Dejte si řeřichu

  • Publikováno:
Dejte si řeřichu

Na tuhle mrňavoučkou bylinku pravidelně zapomínáme, i když si to nezaslouží. Je to jedna z mála bylinek, která nám doma vyroste vždy a za všech okolností, v zimě, v létě, na slunci i ve stínu. A na rozdíl od listových salátů má poměrně výraznou a příjemnou chuť podobnou ředkvičkám, která ozvláštní nejen saláty, ale třeba taky paštiky, polévky, omáčky nebo maso.

Blahodárné účinky řeřichy znali už v antice. Traduje se, že světoznámý Hippokratův Askelpión na ostrově Kos byl postavený v dostatečné blízkosti tekoucí vody proto, aby měli pacienti dostatečný přísun mimo jiné čerstvé řeřichy. Její lístky jsou totiž nabité vitamíny a minerály. Jakými?

  • Vitamin C. Ten je v ní zastoupen procentuálně více než třeba v pomerančích! Ale pozor, tepelnou úpravou o něj řeřicha přichází.
  • Železo. Toho má zase řeřicha více než světoznámý špenát.
  • Vápník. V procentuálním zastoupení vápníku řeřicha porazí i mléko.
  • Kyselina listová.
  • Vitamíny A, B6, B12, K, fosfor, jód, nebo třeba hořčík.

Řeřicha a naše tělo

Některé studie jsou velmi slibné. Prokazují, že pravidelná a vydatná konzumace řeřich může zabránit některým typům rakoviny a významně vylepšit imunitní systém. Dokonce se umí chovat jako lehké antidepresivum, působí uklidňujícím způsobem na centrální nervovou soustavu, díky obsahu kyseliny listové je vynikající pro podporu těhotenství, díky vláknině a minerálům skvěle působí na zažívání, vitamín C je sám o sobě zázrak, který potřebujeme pro imunitu i pro boj s volnými radikály a předčasným stárnutím, podporuje kognitivní funkce a slouží jako prevence mrtvice, zlepšuje kvalitu kostí a bojuje proti osteoporóze, dokonce má pozitivní vliv na astma. Kdo by to do ní řekl, že?

Jak ji mít neustále po ruce

Kupovat vzrostlou řeřichu je sice možné, ale naprosto zbytečné. Řeřicha vám totiž doslova vyroste přes noc. Roste ve vodě, takže nepotřebujete žádný jiný substrát, než je vata nebo papírové utěrky. Ty vložíte do plastového nebo polystyrenového tácku, zalijete vodou tak, ať pořádně nasáknou, a hustě vysejete semínka řeřichy. Ta pořídíte v řádech korun.

Řeřicha nicméně nesmí vyschnout, proto vodu doléváme a nevystavujeme přímému slunci (ale klidně můžeme – když zvýšíme zálivku, není problém.

  • Tip Mimibazaru: Na zhruba tři deci vody můžeme přidat lžíci peroxidu vodíku. Ten zbaví řeřichu, resp. její semínka, případných škodlivých látek, jako jsou plísně nebo pesticidy.

Pokud si vážně chcete být jistí, že vám semínka vyklíčí do druhého dne, můžete přes řeřichu přehodit potravinovou fólii nebo mikrotenový sáček a zajistit jí tak teplotu nad dvacet stupňů. V dalších dnech už můžete řeřichu odkrýt – jen ji nezapomeňte zalévat.

Kam s řeřichou?

Doslova všude. Můžete s ní připravovat omáčky i polévky, jenom je dobré ji nepřevařit, lepší je ale čerstvá a tepelně nezpracovaná. Můžete jí posypat brambory, rýži, přidat ji do salátů a pomazánek (skvělou kombinaci tvoří s vajíčky a tvarohem). Můžete jí posypat grilované maso, pečené brambory se slaninou a zakysanou smetanou, nahradí petržel, je vynikající do těstovin, k sýrům, rybám i zelenině. A i jen tak na chleba s máslem.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie