Zobrazit přihlášovací formulář

Chcete žít zdravěji? Tohle udělejte ještě dnes.

  • Publikováno:
Chcete žít zdravěji? Tohle udělejte ještě dnes.

Nosíte v hlavě dlouho myšlenku na to, že byste se sebou „měli začít něco dělat“? Nezřetelné povědomí o tom, co by to vlastně mohlo být, je často důvodem proto, že odkládáme, odkládáme a nic se neděje a neděje. Dokud si to něco, co bychom se sebou měli začít dělat, nedefinujeme poměrně přesně, pravděpodobně se nic nestane. Takže co můžeme udělat ještě dnes, abychom z toho svého něčeho dostali konkrétní výsledky?

Málokdo se obejde bez faktických informací. A to i osobě. Sice máme jakési povědomí o našem zdravotním a fyzickém stavu, ale fakta jsou fakta. Takže.

Zařiďte si preventivní prohlídku. U obvodního lékaře se vyptejte na všechno možné, co by vás mohlo omezovat. Výsledky krevních testů, možný nedostatek nutrentů, ptejte se na všechno, co vás zajímá. A když se o svém zdravotním stavu dozvíte maximum, máte lepší možnosti, jak se rozhodnout pro směr, kterým se váš zdravý životní styl bude ubírat.

Váhy, míry. Převažte se, změřte se, spočítejte si BMI a WHR index (poměr pasu a boků), zjistěte, jak to s vámi tabulkově je. A neberte to příliš vážně, každé tělo je jiné! Jde jen o přehled.

Zhodnoťte svou tělesnou aktivitu. Vezměte si jeden týden a zkuste spočítat, kolik hodin trávíte fyzickými aktivitami. Jakou v nich máte variabilitu, jaké jsou intenzity, jak vás baví? Co vás baví víc, co míň?

Zaveďte deník s jídlem. Zkuste si vést záznam o tom, kolik, kdy a čeho sníte. Opět – alespoň týden. Je to jak pro vaši představu, tak pro případné použití v nutričních poradnách, kdybyste se rozhodli nějakou navštívit. Je to čisté shrnutí faktů, nic není třeba přikrášlovat (pokud jste za večer snědli vaničku zmrzliny, musí se v deníku objevit). Nemůžete nic změnit, pokud nevíte, co je vlastně ke změně dobré.

Pozorujte svou náladu a energii. Ke zdravému životnímu stylu patří samozřejmě také vyrovnaná psychika. Netrpíte stresem? Úzkostmi? Příznaky depresí? Spíte dobře? Soustředíte se?

Zhodnoťte svou sociální síť. Možná vám přijde, že to nemá společně co dočinění, opak je ale nezdravé vztahy mohou mít efekt na naši pohodu, a to jak psychickou, tak fyzickou. Zkuste vyhodnotit, jestli náhodou nejste zainteresováni ve vztazích, které vám ubírají energii, čas a dobou náladu naprosto zbytečně.

Když víte o problému... Pokud máte (nebo přijdete na) nějaké chronické onemocnění, jako je například cukrovka, problém s krevním tlakem, deprese, artritida nebo cokoliv jiného, správná léčba a případná výživa jsou samozřejmou součástí zdravého životního stylu. Úplně stejně, jako zlozvyky kouření, alkoholu nebo jiných závislostí nejsou. Takže je třeba se o sebe starat a nezpůsobovat si zbytečnou škodu. To je ten nejlepší start.

Děláte to kvůli váze? Zdravý životní styl může zahrnovat spoustu cílů – zhubnout, zpevnit, získat fyzičku, vybudovat svaly, zlepšit náladu... Většinou jde všechno tak nějak dohromady, ale jedna z těchto složek v našich motivacích převládá. A měli bychom vědět, která. Protože i tomu můžeme podřídit mnohé – od jídla po to, co nás bude nebo nebude stresovat (pokud chceme zlepšit fyzičku, je možné, že třeba přibereme kilo ve svalech. A to by nás neměli trápit!)

Pryč s pocitem viny! Myslíte si, že když už, tak už? Že pokud nebudete stravu, jídelníček a režim dodržovat na sto procent, nemá to cenu? Špatně! Všechno je lepší, než nic. Jakýkoliv pohyb navíc, každý moment, kdy dáte jablko místo sáčku chipsů, je skvělý. A že si sem tam zahřešíte, nejdete cvičit? No a? Vždyť předtím to vypadalo úplně jinak.

Stres, spánek a vztahy. Zbavit se stresu (nebo se ho naučit zvládat), lépe spát a pohybovat se ve vztahově zdravých kruzích – to by měly být priority. Nikdy nedělejte nic na úkor kvalitního jídla, pořádného odpočinku, relaxace a pobývání s lidmi, kteří stojí za to. I když to tak nevypadá, nikdo z nás nemá toho času tolik, aby jím chtěl nebo mohl plýtvat. Sami víte, kteří lidé, činnosti, věci a emoce stojí za to.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie