Zobrazit přihlášovací formulář

Na kterém boku spát a proč?

  • Publikováno:
Na kterém boku spát a proč?

Odpověď, na kterém boku spát, vám dáme hned – na levém. Díky rozložení našich orgánů existuje velký rozdíl v přínosech nebo naopak hrozbách, které přináší naše spánková poloha. Protože, přiznejme si, i kdybychom se v noci párkrát zavrtěli, přece jen je to poloha, ve které strávíme několik hodin. A celkem stojí za to vzít v úvahu, co se během těchto hodin s tělem děje.

Ačkoliv každý máme svou oblíbenou spánkovou polohu jinou, v podstatě existují obměny spaní na zádech, na pravém a levém boku a na břiše. Každá z těchto poloh má svá pro a proti.

  • Na zádech. Spaní na zádech je vynikající pro naši páteř a celé tělo. Ale pouze za předpokladu, že respektujeme přirozený tvar páteře, tedy když si na kvalitní matraci lehce vypodložíme kolena a krk.
  • Na břiše. V této poloze je všechno špatně. Od krční páteře po utlačování orgánů. Její největší „výhodou“ je, že je bůh ví proč pro mnoho lidí asi ta nejpohodlnější.
  • Na pravém boku. Hned po spaní na břiše je spaní na pravém boku pro nás vlastně nejhorší. A to zejména pro naši trávicí soustavu.

Proč spát na levém boku?

Když přemýšlíme o poloze našeho těla ve spánku, musíme vzít v úvahu orgány, krevní oběh a páteř. Levý bok je sice o trošku méně komfortní pro páteř než spaní na zádech, ale díky svým efektům na zdraví bychom měli tuto polohu začít trénovat – a to zejména v případě, že se chystáme otěhotnět.

Lymfatický oběh. Podle tradiční ajurvédy stimuluje spaní na levém boku lymfatický oběh, což je v každém případě žádoucí. Ovlivňuje vše od hormonální hladiny po celulitidu. Čistí nám tělo, podporuje naši imunitu a mnoho dalších věcí.

Podporuje trávení. Prostá gravitace může mít na naše trávení velký vliv. Díky rozložení orgánů má spaní na levém boku za následek například snížení problémů s pálením žáhy, přirozený průchod odpadních látek našimi střevy a tedy i zvýšenou pravděpodobnost pravidelného vyprazdňování, lepší prostřední pro funkci slinivky a tedy i tvorbu důležitých enzymů, a tak dále.

  • Jedním z největších přínosů spaní na levém boku je zlepšení pálení žáhy a gastroezofageální reflux.

Ideální pro těhotné. Můžeme začít tím, že spaní na levém boku příznivě ovlivňuje proudění krve, což je důležité jak pro plod, tak pro nastávající maminku. Dále na levém boku mnohem méně utlačujeme játra, lépe zásobujeme ledviny (což bude mít za následek mnohem méně problémů s otékáním končetin) a ulevíte páteři.

Prospěšné pro záda. I když to bude chtít trošku energie – spaní na boku ulevuje páteři od tlaku, ale nesmíme ji nechat nesprávně podloženou. Při spaní na boku bychom měli mát vypodložený krk a hlavu, ale také ideálně velký polštář mezi koleny – to nám srovná pánev do přirozené polohy a na páteř nebude působit nepřirozený tah.

  • Pokud na spaní na levém boku nejste zvyklí, může být trošku obtížné s tím začít. Vylepšit pozici, ve které trávíme pravděpodobně nejdelší část čtyřiadvacetihodinového cyklu, to doopravdy stojí za zvážení. Na novém zvyku je třeba pracovat, pro začátek si můžete pořídit velký celotělový polštář, který vám zabrání v tom, abyste se ve spaní přetáčeli do jiné pozice, zkusit spát na posteli opačně... Důležitá je také vhodná matrace a polštáře. I když se to na první pohled nezdá, „investovat“ do spaní se nám může nebývale vyplatit na zdraví.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

kajaver 26. 9. 2017, 19:26
.....to samé jsem četla o pravém boku, prý "odpočívá" srdce *-) :^)
Aja10 24. 9. 2017, 12:09
To jsou zase rady, kdysi jsem někde četla, že ženy by na boku a na břiše vůbec spát neměly, protože to způsobuje vrásky v dekoltu ,-)
fehofka 22. 9. 2017, 18:42
Pěkná blbost.Usnu jedině na pravém boku a spím tak celou noc.Jakmile se přetočím na levý bok,zdají se mi živé a děsivé sny.Je to způsobeno tlakem na srdce :-$

Kategorie