Zobrazit přihlášovací formulář

Nenápadné projevy problémů se štítnou žlázou

  • Publikováno:
Nenápadné projevy problémů se štítnou žlázou

Problémy se štítnou žlázou trápí údajně až 30 % evropské populace. Štítná žláza (glandula thyroidea) je největší endokrinní žláza našeho těla. Produkuje thyroidní hormony trijodthyronin a thyroxin, které mají vliv na téměř všechny funkce našeho těla. Jediné orgány, které jsou primárně imunní vůči vlivům těchto hormonů, jsou mozek, slezina a varlata. To ale neznamená, že je hormony štítné žlázy nemohou ovlivnit sekundárně. A všichni, kteří jsme kdy měli co dočinění s hormonální nerovnováhou, víme, že umí ovlivnit celý náš život. Jak poznáme, že jsou naše hormony mimo kontrolu? A kdy vinit štítnou žlázu?

Problémy se štítnou žlázou trpí hlavně ženy, nevyhýbá se ale ani mužům. Existují teorie, že za stále častěji se vyskytující potíže může nárůst chemických složek potravin, ale také například neustále rostoucí hladina stresu, které se na denní bázi vystavujeme. Tak jako tak zůstává faktem, že když je něco v nepořádku se štítnou žlázou, často připisujeme příznaky něčemu jinému a nemoc zůstává neodhalená.

  • U změny funkce štítné žlázy se často objevuje vole, struma, tedy jakoby zvětšené hrdlo v oblasti ohryzku. Je to tím, že se buňky štítné žlázy zvětšují, aby byly lépe schopné vychytat jód, ale na tento neklamný projev onemocnění štítné žlázy nemůžeme spoléhat. Existuje totiž významné procento případů, kdy se nám struma neobjeví, popřípadě žláza neroste směrem ven, ale dovnitř.

Nejčastější problémy

Kromě nádorů na štítné žláze existuje především změna intenzity a kvality její funkce, tedy buď pracuje málo, nebo moc. Hypotyreóza a hypertyreóza mají své příznaky ve změnách metabolismu, nálad, tělesné projevy a vůbec všechno, co si jenom dokážeme představit.

Snížená funkce štítné žlázy. Celkově jde o projevy sníženého metabolismu. Můžeme být unavení, malátní, hodně spaví, začne nám být pořád zima, rychle se vyčerpáme, začneme se zadýchávat. Trpíme zácpou, můžeme přibrat na váze, zpomalí se srdce a stoupne tlak. Projevy jsou patrné také na kůži, ta je sušší, šupinatá. Pomalu (až skoro vůbec) nám rostou vlasy a nehty, jsou lámavější a vlasy mohou také vypadávat. Můžou se dostavit také depresivní sklony.

Zvýšená funkce štítné žlázy. Je mnohem vzácnější než ta snížená, ale ne úplně ojedinělá. Projevuje se vlastně opačně než snížená funkce.

  • Zvýšená funkce štítné žlázy je těžko rozpoznatelná u starších lidí, protože často dlouho jakoby „vyrovnává“ přirozené zpomalování životních funkcí.

Na rozdíl od lidí se sníženou funkcí, ti se zvýšenou překypují energií, až euforickými stavy. Časté jsou také poruchy spánku, soustředění, překotná mluva, návaly horka, zarudnutí v obličeji. Vlasy a veškeré ochlupení rostou rychleji, nehty však zůstávají stále lámavé. Zrychlí se tep, zvýší systolický tlak, ruce se mohou lehce třást.

  • Za hyperfunkci štítné žlázy někdy může také Basedowova choroba, v takovém případě se objeví příznak, o kterém často vládne přesvědčení, že je pro hyperfunkci běžný – exoftalmismus, tedy vystoupnuté oči. V takovém případě nestačí jako léčba systémová opatření, ale je nutné podávat léky.

Štítná žláza a bazální teplota

Všechny maminky, které se kdy pokoušely o dítě delší dobu, asi slyšely o termínu bazální teplota. Stejně, jako bazální metabolismus, je to stav teploty našeho těla, když se ještě „nic nedělo“, tedy jsme ho nezahřáli ani pohybem, ani jakoukoliv činností. Pokud máte podezření na onemocnění štítné žlázy (resp. její sníženou funkci), můžete sami doma provést tzv. Barnesův test bazální teploty.

Připravte si k posteli teploměr a změřte si teplotu ihned poté, co se probudíte, aniž byste vstali nebo se moc hýbali. Nechte teploměr na místě alespoň 10 minut, opakujte toto minimálně tři dny. Výsledné hodnoty sečtěte, vydělte třemi (resp. počtem dnů) a máte výslednou bazální teplotu. Obvyklá hodnota, která se považuje za normální, je rozmezí 36,6 a 36,8 stupni. Čím nižší výsledek, tím je porucha funkce štítné žlázy pravděpodobnější.

Není to jediná diagnostická metoda, samozřejmě, ale může být podnětem k vyšetření štítné žlázy, které byste si ovšem při podezření na ně měli u lékaře zařídit tak jako tak.

Sledujte se!

Na závěr uděláme malé shrnutí. Pokud se „necítíte ve své kůži“ a nic jiného není v nepořádku, může být na vině štítná žláza. Co byste měli sledovat?

  • Stolici (zácpa/průjem)
  • Růst vlasů a ochlupení
  • Zapomnětlivost, soustředění
  • Změny pokožky (vysušování, šupinatění)
  • Celkovou energii
  • Změny na váze

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

danulinka05 26. 9. 2017, 20:34
:´( :-S

Kategorie