Zobrazit přihlášovací formulář

Co znamenají ranní bolesti hlavy?

  • Publikováno:
Co znamenají ranní bolesti hlavy?

Vzbudit se s ranní bolestí hlavy je rána pod pás. Co se stalo? Co jsme mohli udělat špatně, když jsme teprve vstali? Ranní bolest hlavy může mít několik příčin, některé můžeme mít pod kontrolou, jiné méně a některé bohužel vůbec. A stejně tak o nich někdy víme, ale někdy nemáme tušení. Co všechno může stát za bolením hlavy hned po probuzení?

Spali jsme málo. Naše tělo potřebuje v průměru v dospělosti sedm až osm hodin spánku k tomu, aby správně fungovalo. I když je naše potřeba spánku individuální, měla by se pohybovat ne příliš daleko od těchto hodnot. A když se nevyspíme dostatečně dlouho, naše tělo je ve stresu – a tak se zvýší srdeční tep i krevní tlak. A z toho nás může bolet hlava.

Spali jsme moc. I to se může stát! A dokonce to může způsobovat závažnější zdravotní problémy, takže si nadbytek spánku zasloužil svůj vlastní speciální článek. Kromě ostatních zdravotních rizik s sebou nese pravidelný spánek delší než devět hodin denně také úbytek hormonu serotoninu, jehož nedostatek může snížit přívod krve do mozku a způsobit bolesti hlavy.

Toto se většinou týká víkendů, kdy si rádi přispíme. Abychom se ale vyhnuli nejen bolestem hlavy, ale také vypadnutí z běžného režimu, měli bychom každý den spát zhruba stejně dlouho, respektive chodit spát a vstávat ve stejnou hodinu.

Špatně snášíme nedostatek endorfinů. Naše tělo produkuje endorfiny nejméně brzy po ránu. Některým lidem může tento nedostatek endorfin zapříčinit nejen bolest hlavy, ale také spustit regulérní migrénu. Příčiny jsou stále poněkud nejasné, ale pokud vám od ranní bolesti hlavy pomůže tělesná aktivita, je to dobré znamení – měli byste se takové rutiny držet!

Večer předtím jsme měli skleničku. Samozřejmě, že pokud se jeden večer zdevastujeme alkoholem v baru, nebudeme se na druhý den ráno bolesti hlavy asi ani trochu divit. Bohužel, někdy stačí i jedna sklenička (no dobře, možná dvě) k tomu, abychom byli dehydratovaní, tedy i zpomalili krevní oběh a vyvolali tak bolest hlavy. Navíc alkohol večer může sice přispívat k rychlejšímu usnutí, ale rozhodně ne ke kvalitnějšímu spánku, nabudíme si metabolismus, který odbourává alkohol a zpracovává cukr, takže naše tělo bude všechno možné, jen ne odpočinuté. Pomůže nám pořádná sklenice vody a vitamin C. Ten pomůže našemu tělu rychleji se zbavit alkoholu.

Chrápeme. Nemluvíme o hlasitém dýchání ani o rozkošném pochrupkávání. Pokud někdo chrápe jako motorová pila, často je to provázeno malinkými zástavami dechu, což může být znakem spánkové apnoe. Tento stav si zahrává s množstvím kyslíku, který dýcháním přijímáme, navíc nás několikrát za noc na malé okamžiky budí. Nevyspání, bolest hlavy a chrápání jsou varovné signály. Poraďte se s lékařem, co by bylo ve vašem případě vhodné dělat (například návštěva spánkové laboratoře).

Neměli jsme kávu. Kofein je návyková látka, na kterou si naše tělo jednoduše přivykne. Pokud pijeme kávu pravidelně a ve větším množství, její ranní deficit nám může způsobit bolesti hlavy. Jak poznáme, že je kávy v našem životě už trošku moc? To si můžete přečíst v našem speciálním článku.

Máme depresi. Ne špatnou náladu, ale seriózní depresi. Ta může způsobovat bolest hlavy kdykoliv, ale zdaleka ne jen bolest hlavy. Léky na bolest nám mohou dočasně pomoci, ale nejsou řešením problému. Pokud máte pocit, že deprese vystihuje váš stav, není na co čekat – navštivte odborníka. Bude vám lépe nejen na těle, ale hlavně na duši.

Samozřejmě existuje mnoho dalších a závažnějších příčin bolestí hlavy, nejen po ránu. Pokud po dobu okolo tří měsíců zažíváte ranní bolesti hlavy častěji než dvakrát týdně, je na čase navštívit lékaře. A někdy i dříve, sami znáte své tělo nejlépe a umíte říct, že něco dlouhodobě není v pořádku.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie