Zobrazit přihlášovací formulář

Švestky – modrý odstín podzimu

  • Publikováno:
Švestky – modrý odstín podzimu

Milovníci jablečných a hruškových koláčů už pravděpodobně toužebně očekávali podzim. Aby ne. Právě v tomto období nakoupí své oblíbené ovoce z českých zdrojů, čerstvé, voňavé a za velmi výhodné ceny. Podzim ale nehraje jenom zlatavými barvami. Je pestrý a pestrá je i jeho škála chutí. Vpusťte si tentokrát do kuchyně trochu modré a vyzkoušejte úžasné a všestranné švestky.

V těchto dnech sezóna švestek vrcholí – a to je dobře. Právě teď v nich totiž najdeme maximální množství sladké šťávy, ale i vitamínů a minerálů, které při podzimní nestálosti počasí jen přivítáme

Velká síla v malém plodu

Švestky jsou díky vitamínům skupiny B, draslíku a vitamínu A výbornou přírodní prevencí kardiovaskulárních onemocnění. Ještě lépe si ale vedou na poli přirozených antioxidantů. Vitamín E, antokyany, kvercetin a kyselina chlorogenová – to jsou ve švestkách obsažené látky, které velmi dobře odrážejí vliv volných radikálů a tím pomáhají eliminovat riziko civilizačních a onkologických onemocnění. V této oblasti jsou švestky opravdu mocné. Oceníme je ale také při nedostatku energie, kdy nám mohou díky obsahu železa pomoci znovu dobít vybité baterky, a v oblasti krásy, neboť biotin, fosfor a vápník mají vynikající schopnost udržovat při síle naše vlasy, nehty a zuby.

Skvělý pomocník při zácpě

Pokud jde o zažívání, fungují švestky skutečně jako malý zázrak. Je to bezesporu díky obsahu vlákniny, která je v těchto plodech zastoupena hned ve dvou formách. Zatímco nerozpustná vláknina napomáhá zvětšit objem stolice, zvlhčuje ji a usnadňuje vyprazdňování i tehdy, kdy už se zdály veškeré pokusy marné, rozpustná vláknina snižuje kyselé prostředí žaludku, které by mohlo vést např. k nepříjemnému pálení žáhy, napomáhá zdravému trávení a vytváří ve střevech pomyslný „ochranný filtr“, ve které se dobře daří užitečným probiotickým bakteriím.

  • Tip Mimibazaru. Švestky jsou považovány za přírodní projímadlo. Díky čistě přirozenému složení poslouží báječně i v případě dětské zácpy. Stačí sníst před spaním několik čerstvých švestek, švestkový kompot, nebo pár sušených plodů, a ranní úspěch ne toaletě je téměř zaručen.

Jak chutnají nejlépe?

Švestky jsou úžasně všestranné. Můžeme je konzumovat čerstvé, zavařovat, sušit, vyrábět z nich sirupy, nebo dokonce vlastní pálenku. Ta, je-li vyrobena z kvalitních zdrojů, je pak velmi dobrou prevencí v období chřipek a nachlazení. Zatímco dospělí si ji mohou vychutnat v černém čaji s medem, který poctivě zahřeje, dětem uleví ve formě zábalu na hrudníku nebo krku, pozor, vždy přiloženém až na tenké vrstvě sádla, které chrání citlivou dětskou kůži před popálením alkoholem. Obezřetnosti je zapotřebí také, pokud jde o množství pálenky. Kůže vstřebává látky stejně efektivně jako trávicí trakt. I při výrobě zábalu, zejména dětského, se proto doporučuje střídmost.

 

Švestky v kuchyni

Existuje celá řada receptů se švestkami, které rozhodně stojí za to vyzkoušet. Podíváme se na jeden tradiční, jeden rychlý a jeden nezvyklý. Ať vám chutnají

Švestková povidla

Vypeckované švestky umelte a vložte do kastrolu společně s malým množstvím vody, skořice, badyánu a hřebíčku. Pomalu vařte a v případě potřeby dolejte vodou. Jakmile začne vytvořená švestková kaše houstnout, oslaďte ji podle chuti. Na závěr nechte zchladnout. Chcete si domácí povidla uchovat na delší období? V tom případě je nejlepší je v malých skleničkách následně zavařit. Při pečení domácího cukroví jako když je najdete.

Švestky v anglické slanině

Tento recept je k nezaplacení v momentě, kdy se u vás objeví nečekaná návštěva. Je víc než jednoduchý. Obalujte jednotlivé kousky sušených švestekanglické slanině, vyskládejte je na pečicí papír a dejte na deset minut pod gril. Jsme si jisti, že vůně, která se vám vzápětí rozline po kuchyni, nenechá nikoho chladným. A co teprve chuť.

Švestková omáčka

Jste-li příznivci kombinace sladkých a slaných chutí, je tento recept určen právě vám. Na malém množství sádla opečte na plátky nakrájenou vepřovou kotletu, nasolenou a opepřenou podle chuti. Otáčejte, dokud nebude téměř měkká. Následně maso zalijte celým švestkovým kompotem a nechte šťávu zredukovat. Jakmile se jí část odpaří a začne jemně karamelizovat, vlijte do pánvičky jednu 33% smetanu. Dochuťte pepřem a solí a podávejte s jasmínovou rýží. Věříme, že si tuto netypickou chuť zamilujete.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie