Zobrazit přihlášovací formulář

Kdo shodí kila díky přerušovanému půstu?

  • Publikováno:
Kdo shodí kila díky přerušovanému půstu?

Přerušovaný půst je jednou z nejpropagovanějších metod nejen hubnutí, ale celkově zdravého životního stylu. Ačkoliv bychom měli tendenci označit ho za alternativní, ve skutečnosti vychází z tradic a přirozeného, historicky podmíněného fungování lidského těla. Pokud se o tuto metodu zajímáte, určitě si nenechte ujít přehled, pro koho se vyložen hodí, a kdo by se jí měl obloukem vyhnout.

Metoda přerušovaného půstu si rozhodně zaslouží více než jednu zmínku. O tom, jak a proč funguje, se dozvíte ve speciálním článku. Ve zkratce jde o logickou úvahu, jak to lidé dříve dělali, když nebylo jídlo dostupné 24 hodin denně. Dnes jsme to vzali metodicky a zkoušíme uplatňovat metody 16/8, 18/6, 20/4, kdy první číslo stojí za hodiny denně, ve kterých držíme půst, druhé za hodiny, ve kterých jíme. A tak se můžeme snažit vměstnat denní příjem kalorií do čtyř hodin, kdežto zbylých dvacet poctivě pijeme pouze vodu nebo čaje.

Tato metoda může při správném naordinování a v situaci, kdy důsledně posloucháte své tělo, přinést nebývalé úspěchy. A to nejen na poli hubnutí, ale také jako prevence mnoha nemocí (včetně rakoviny). Ale jak už jsme zmínili, více se dočtete tady.

Pro koho je přerušovaný půst ideální metodou?

Každé tělo je jiné, každému z nás budou vyhovovat také jiné metody a přístupy. Kdy byste mohli přerušovaný půst zvážit?

Pokud jste typ „všechno, nebo nic“. Rozhodnete se jíst zdravě, cvičit, relaxovat. Držíte se, máte ze sebe dobrý pocit. A pak jednou zhřešíte, dáte si dort, čokoládu nebo fast food. A pak vynecháte z jakéhokoliv důvodu cvičení. A najednou si řeknete – kašlu na to, to nemá cenu, když to nevydržím pořád. Jestli je vám takový přístup důvěrně známý, je přerušovaný půst možnou volbou. Protože stačí, když se „uhlídáte“ pár hodin, pak už se hlídat nemusíte.

Přejídáte se. Máte tendenci jíst rychle a sníte toho o dost víc, než kdybyste jedli pomalu? Tedy váš mozek nestihne dostat signál, že je žaludek sytý, dostatečně včas. Přerušovaný půst dokáže dostat do rovnováhy hormonální hladinu v těle, konkrétně staví do latě inzulín, takže se nám bude dařit lépe zvládat pocity hladu a sytosti.

Chcete bojovat proti věku. Ne, bohužel, proti vráskám a bolavým kloubům nám přerušovaný půst nepomůže, ale umí stimulovat přirozenou hladinu lidského růstového hormonu. Ten urychluje obnovu buněk, tedy celkovou regeneraci. Stejně tak je přerušovaný půst dobrý pro různé funkce mozku, takže mírní s věkem související úpadek kognitivních funkcí.

Jste ohroženi cukrovkou. Pokud vám lékař diagnostikoval prediabetes, zeptejte se ho, jak se ve vašem případě dívá na metodu přerušovaného půstu. Díky této metodě se tělo stává opět citlivější na inzulin, což je ve prediabetickém stavu naopak.

Pokud ne a ne shodit těch posledních pár kil. Tělo si zvykne na všechno a někdy je třeba ho pořádně překvapit, aby začalo zase něco dělat. Pokud dieta a cvičení nefungují tak, jak byste si představovali, zkuste si na posledních několik týdnů nasadit přerušovaný půst.     

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie