Zobrazit přihlášovací formulář

Sezóna padajících vlasů

  • Publikováno:
Sezóna padajících vlasů

Možná jste si v poslední době všimli, že vám vlasy padají o dost více, než je zvykem. To, že na podzim ztrácíme mnohem víc vlasů než jindy přes rok, není žádný mýtus. A tak se nelekejte, pokud v kartáčích, hřebenech, na podlaze, v autě a všude ve svém okolí budete nacházet více svých vlasů. Podzimní „pelichání“ je normální – pro ženy. Co jiného ale může způsobit padání vlasů? A čeho to může být příznakem?

Abychom pochopili obecný jev vpadávání vlasů, musíme si udělat trošku pořádek v tom, jak nám naše vlasy vlastně rostou.

Typicky má vlas životnost dva až šest let (je to velmi individuální. Ale možná víte, že i když si chcete nechat narůst dlouhé vlasy, dosáhnete jen určité délky a dál už to prostě nejde.). Jakmile dosáhne svého maxima, dostane se do fáze zvané telogen. Ta trvá asi 100 dní a pak se s námi vlas rozloučí, prostě vypadne. V telogenní fázi máme stabilně asi deset procent vlasů; a přesně ty tvoří těch padesát až sto denně, které vypadávají normálně.

Švédská studie provedená na osmi stech zdravých ženách prokázala, že nejvyšší počet vlasů v telogenní (tedy fázi těsně před vypadnutím) fázi mají ženy v červnu. A červen plus zmiňovaných sto dní nám pokrývá říjen a listopad, což jsou tedy měsíce, ve kterých nám vypadávají vlasy nejvíc. A důvod? Vlasy potřebujeme evolučně paradoxně víc jako ochranu před letním sluncem a jako pomoc při termoregulaci (zadržují pot a tím ochlazují pokožku hlavy), než jako ochranu pře zimním mrazem. Takže nám to příroda tak zařídila.

Ale pozor

Vlasy a jejich vypadávání může mít spoustu příčin. Když vyloučíme dermatologická onemocnění, alopecii, genetiku a například obecné plešatění mužů, může nás vypadávání vlasů upozorňovat na závažnější zdravotní problémy. Co za vypadávání vlasů ještě může?

  • Léky. Spousta léků má jako vedlejší účinky stavy, které vedou k vypadávání vlasů. Pokud jste v poslední době změnili nebo nasadili medikaci, může být vypadávání vlasů způsobeno právě jí.
  • Nedostatek železa.
  • Syndrom polycystických ovárií. Tento syndrom ovlivňuje v těle ženy kde co. Od plodnosti po růst vlasů. Je to kvůli zvýšené hladině testosteronu v těle ženy trpící PCOS.
  • Striktní dieta (zejména omezení příjmu sacharidů).
  • Problémy se štítnou žlázou.
  • Některá antikoncepce.
  • Nadváha. Lidé s nadváhou mají sklon trpět záhadným metabolickým syndromem, který bývá předstupeň cukrovky. A problém s hladinou inzulinu může způsobit vyšší hladinu testosteronu, a tedy i ztrátu vlasů.
  • Stres. Stres může mít na svědomí kde co, vypadávání vlasů nevyjímaje. Jak útokem na hladinu hormonů, imunitní systém nebo způsobením kožních problémů.  

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie