Zobrazit přihlášovací formulář

Co mají společného láska a strach

  • Publikováno:
Co mají společného láska a strach

Můžeme to říct hned na začátku. Oba dva tyto pocit můžou být příčinou, že zůstáváme ve vztahu. A evidentně jedna z nich je dobrá, ta druhá nikoliv. Všichni známe páry, o kterých víme, že to prostě není ono. Že bychom je mohli popsat všemi možnými slovy, jenom ne jako šťastné. A vždycky si říkáme, že tam musí nějaká láska být, i když ji nevidíme, proč jinak by spolu zůstávali? Odpověď zdaleka bohužel není tak romantická.

Místo všeobjímající a vše promíjející lásky totiž může ve vztazích stejnou intenzitou převzít otěže strach. Strach ze samoty, strach z neschopnosti žít na vlastní pěst, strach o budoucnost. Jak to vlastně funguje?

Nešťastný vztah neznamená rozchod

Často slýcháme, že důvod, proč se dva nerozejdou, jsou děti, finance, majetky a tak dále. I když láska vymizí nebo jim dojde, že nikdy nebyla. Pravým důvodem je ale strach – že se nedokážou o děti postarat jak emocionálně, tak výchovně, že si každý na svou vlastní pěst nedokážou zajistit dostatek financí, že se partneři nedokážou domluvit na rozdělení majetku a podobně. A často my sami i okolí přistoupí na myšlenku, že rozejít se je vlastně nemožné.

A pak slýcháme příběhy ze života. O tom, jak se komu podařilo překonat situace tak těžké, že bychom je také klasifikovali jako nepřekonatelné. Často nemají lidé tolik práva volby a jsou postaveni před hotová rozhodnutí. A najednou zjistíme, že se dá zvládnout i nemožné, když je nevyhnutelné.

„S manželem jsme měli dlouhodobě problémy. Od narození prvního syna to šlo z kopce. Přesto jsme ale postavili dům a pokoušeli se o druhé dítě. Otěhotněla jsem, a když jsem byla v pátém měsíci, manžel požádal o rozvod. Nikdy jsem nepracovala, otěhotněla jsem na vysoké škole a strávila vlastně celý dospělý život jako žena v domácnosti. Odstěhovala jsem se za manželem daleko od své rodiny, neměla jsem v okolí skoro nikoho. Sama jsem o rozvodu uvažovala, ale vždycky zvítězilo rozhodnutí zůstat, protože jsem si neuměla představit, jak bychom to řešili potom. A v mých představách mi manžel nechal s dětmi dům – což se nestalo. Dům si nechal on a já jsem před porodem ještě zařizovala stěhování a zařízení nového bytu. Finančně jsme se dohodli provizorně, soud se táhl roky. Čtyřletý syn, novorozená dcera, nové bydlení v městě, kde jsem znala jen pár lidí, bez práce, závislá na podpoře od manžela, která byla sice dostačující, ale věděla jsem, že to není natrvalo. Každá oblast mého život a pro mě znamenala stres. Je to už několik let zpátky, dneska jsou věci jinak, ale byla to zkušenost, kterou bych na jednu stranu nepřála ani svému nejhoršímu nepříteli, na tu druhou bych ji ale přála každé ženě na světě. Aby věděla, jak stát na vlastních nohách, jak v sobě najít sebeúctu a důstojnost, jak se postarat. A to vědomí, že mít muže je skvělé, ale když o něho přijdete, svět se sice otřese, ale nezhroutí, je doopravdy k nezaplacení.“

Pavla, 40

Podobných příběhů sami známe desítky, možná jsme taky nějaké takové prožili. Strach z neznáma, ze samostatnosti, z budoucnosti, z nejistoty... to všechno nás často drží ve vztazích mnohem pevněji než pohádková láska. Ale je to to, co doopravdy chceme? Je to příklad, který chceme dát svým dětem? Chceme v sobě nechat definitivně umřít svou touhu po splnění vlastních přání?

Důležité je mít plán

Pokud se poznáváte v situaci, kdy ve vztahu zůstáváte ze strachu a nechcete tak dožít, možná zvažujete, jak odejít. Možná je to dokonce něco co vaši hlavu zaměstnává víc než cokoliv jiného. I když nám ale o odchodu fantazíruje hezky, ale musíme zjistit, jak moc vážně to myslíme.

  • Hoďte si mincí. Ne, vážně. Nejde o to, že byste měli své rozhodnutí nechat na náhodě. Zajímavým efektem házení si mincí je to, že jakmile je ve vzduchu, mnohem intenzivněji pocítíte to, co si doopravdy přejete, aby padlo.
  • Zkuste si odvyprávět vztah jako příběh. Co je to za metodu se dozvíte zde.
  • Sepište si pro a proti. Stará známá tabulková metoda. Dopřejte si čas, sepisujte klidně i týdny. Jakmile vás něco napadne, přidejte bod.
  • Mějte přehled. Vlastně o všem – o výdajích, o situaci na realitním i pracovním trhu, o časových možnostech vaší rodiny a přátel. O cenách právních služeb, o postupu rozvodu, o možnostech výchovy dětí. Studujte. Informace vám přinesou větší klid.
  • Mějte plán. Jakmile budete míst dost informací, zkuste si připravit plán. Neopomeňte ani jeden aspekt, který by vás mohl stresovat. Připravte se, poptejte se, zařiďte, zkuste to. Za poptání služeb většinou nikdy nic neplatíte, za otázky nebo konzultace také ne. Poproste o pomoc přátele nebo členy rodiny, kteří si prošli něčím podobným. Nenechte se zaskočit. A zjistěte, kdy je rozvod na místě, a kdy se na vztahu ještě dá pracovat.  

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie