Zobrazit přihlášovací formulář

Jak do jídelníčku zařadit více kurkumy

  • Publikováno:
Jak do jídelníčku zařadit více kurkumy

Kurkuma je pro naše tělo malý zázrak. Prokázala to jak historie a zkušenost, tak mnoho vědeckého bádání. Působí proti rakovině, zlepšuje funkce mozku, reguluje metabolické procesy, čistí krev upravuje zažívání, působí proti nachlazení, umí pomoct s kdejakým kožním problémem... jenomže. V naší kuchyni není zdaleka tak tradiční, jako jinde na světě. A tak máme sem tam problém ji vůbec konzumovat. Jak zařadit kurkumu do našich jídelníčků a čerpat tak z nepřeberného množství jejích pozitivních účinků na zdraví?

Sušený mletý oddenek kurkumovníku dlouhého, indický šafrán neboli kurkuma. To je zlatavé koření specifické chuti, které tvoří základní součást koření kari. A potud je nám ve valné většině známe jeho použití. Kdo by měl ale chuť na kari každý den?

Jedním z nejlepších způsobů, jak do sebe kurkumu (respektive účinnou látku kurkumin) dostávat, je zázračný koktejl. Známe ho jako zlaté mléko, ale recept na něj se dá vylepšit. Jak? To si můžete přečíst ve speciálním článku, který jsme tomuto zázračnému koktejlu pro dobrý spánek, zažívání a celkové zdraví věnovali.

Jak na to ale jinak? Kde kurkumu využít?

  • Do polévek. Kurkuma se skvěle hodí do zeleninových polévek i do vývarů, především těch drůbežích.
  • Do míchaných vajec. Pokud si sem tam děláte míchaná vajíčka, kurkuma je nejen krásně dochutí, ale také obarví.
  • Do citrónové šťávy. Věřte nebo ne, kurkuma s citrónem tvoří vynikající kombinaci. Do šťávy z jednoho citrónu přidejte půl lžičky kurkumy a špetku soli. Tuto směs můžete využít jako základ pro domácí limonády nebo vypít jen tak (v tom případě doporučujeme trošku medu).
  • Do smoothies. Koktejly jsou ideální příležitostí dostat do sebe něco, co bychom za normálních okolností asi tak úplně nesnědli (a nemyslíme tím jen kadeřávek). Pokud si dopřáváte smoothie, tak nezapomeňte na kurkumu. Když přidáte kokos v jakékoliv formě (kokosové mléko, strouhaný kokos, kokosový olej...) bude chuť smoothie příjemně exotická. A nezapomeňte na špetku pepře, který potencuje účinky kurkuminu.
  • Dary moře. Kurkuma je vynikající například na krevety, kraby, garnáty nebo humry. Pokud ji chceme použít k přípravě ryb, hodí se spíše jako koření na bělomasé mořské ryby, jako je treska nebo halibut, ke sladkovodním tolik nepasuje.
  • Do těstíček. Kurkumu můžete použít do těstíček, ve kterých obalujete například maso nebo zeleninu předtím, než je osmažíte. 

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie