Zobrazit přihlášovací formulář

Jak zrajeme v osobnost

  • Publikováno:
Jak zrajeme v osobnost

Jedna z mála jistot v životě, který máme, je fakt, že věci se mění. Naše okolnosti, zkušenosti, lidé, práce, rodina, přátelé, náhody a události z nás neustále dělají jiného člověka, než jakým jsme byli před pár chvílemi. Spousta z nás se z toho, co se kolem děje, umí poučit a, jak teď můžeme často slýchat, posouvá se dál. Ale dál ještě nutně neznamená správným směrem. Jak tedy na sobě můžeme pozorovat změny, které z nás dělají ne jen jinou, ale lepší osobnost?

Samota nás neděsí.

Už víme, jak cenný je náš čas a energie. Zjistili jsme, že lidí, se kterými nám stojí za to trávit čas, není tolik, kolik jsme si mysleli. A někdy jsme raději sami než se „špatnými“ lidmi. Nebojíme se přijít do prázdného bytu, nevadí nám být sami se svou vlastní hlavou a myšlenkami.

Nejsme perfektní, ale i tak stojíme za to.  

Jsme naprosto spokojení ve své vlastní kůži – což neznamená, že na sobě nepracujeme. Přijali jsme, kdo jsme, vnímáme svoje kladné stránky, ale nepřehlížíme ty, které se dají změnit ještě k lepšímu. A pokud je na nás něco, co není tak dobré, ale změnit nejde, přijali jsme to a žijeme s tím. Neurazíme se, když nás někdo opraví. Nejsme na sebe naštvaní za něco, co nám nejde. Kritika je příležitost ke změně nebo k vylepšení.

Pouštíme s větší lehkostí.

Věci i vztahy. Najednou umíme rozpoznat, co je pro nás důležité, a co ne. A to, co není, nám tolik nevadí nechat být. Známe svou cenu a nechceme se jen spokojit s něčím, co je k mání. Místo pro lidi, věci a vztahy, které nám fyzicky nebo psychicky ubírají potřebný prostor, snadněji uvolňujeme pro něco, co doopravdy chceme.

Nedůvěřujeme tak snadno.

Ty tam jsou doby, kdy jsme byli jako otevřená kniha. Svou důvěru a osobnost už nepředkládáme lidem na stříbrném podnose, ale jsme opatrnější. Trávíme více času pozorováním a vyhodnocováním, jestli člověk proti nám doopravdy stojí za to, abychom se mu otevřeli. Prostě navázání jak přátelského, tak romantického vztahu nám trvá o poznání déle. Ale o to lepší to pak je.

Žijete „nudný“ život.

Nebo tak to alespoň mohou vnímat ostatní. Uvědomili jsme si, že čas, který máme, je jen náš a nikdo nám nemusí říkat, jak, do koho a do čeho ho chceme investovat. A tak může představa ideálního víkendu zahrnovat cokoliv – od přečtení dvou knih, návštěvy příbuzných, výletu ve dvou nebo více, po nekonečnou party: Je to náš čas a my rozhodujeme, jak ho trávit.

Známe opravdový smutek.  

Už tady byly chvíle, kdy jsme se necítili v nejlepší psychické kondici. Zažili jsme své vlastní životní rány, známe své reakce, víme, co potřebujeme, umíme dát lidem vědět, co od nás mají očekávat. A taky víme, že v životě se sem tam musí něco rozpadnout, abychom mohli poskládat něco jiného, často pevnějšího.

Mnohem více si vážíme času.

A klademe si otázky – je to doopravdy důležité? Chci a můžu si z této situace nebo od tohoto člověka něco vzít, něco se naučit? Stojí to za mou pozornost, za můj čas? Předtím, než investujeme to nejdrahocennější, co máme – čas, dobře zvážíme, jestli jím náhodou nebudeme zbytečně plýtvat. Týká se to práce, osobního života, koníčků, přátel, kamarádů, způsobu trávení volného času, cestování, objevování, poznávání.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie