Zobrazit přihlášovací formulář

Jak naše tělo pozná, kdo je „ten pravý“? Tahle znamení vám to prozradí!

  • Publikováno:
Jak naše tělo pozná, kdo je „ten pravý“? Tahle znamení vám to prozradí!

Podvědomí je mocná věc a často chytřejší, než naše vědomá já. V otázce výběru partnera se necháváme zmýlit až příliš často, ale když přijde to pravé, poznáme to. Podvědomí totiž bije na poplach, křičí, ať si ho nenecháme utéct, a povolává do zbroje také psychosomatiku. Nebo to není čistě jen psychosomatické? To, že jsme našli toho pravého nebo tu pravou se tak začne projevovat i na našem těle a stavech mysli. Byť je to jen úplně na začátku. Na jaká znamení se můžeme těšit?

Láska je droga, to se říká. Ale že láska je jako droga, to už se tolik nezmiňuje – byť je to pravda!

Červenají se nám tváře, potí dlaně a srdce bije o závod

Je to úplně jiný druh nervozity, než jaký známe třeba ze zkoušek nebo z testů. Vyplavuje se adrenalin a noradrenalin, potíme se a krevní oběh zrychluje, červenáme se a je nám horko. Ale tak nějak dobře.

Zorničky se rozšiřují

Když jsme v přítomnosti někoho, kdo nás přitahuje tím správným způsobem, dráždí to náš sympatikus, část nervového systému, která nám, mimo jiné, umí také rozšířit zorničky. A tak když spolu sedíme v kavárně, jíme večeři nebo ležíme v posteli, naše zorničky jsou rozšířenější, než kdybychom tam byli sami.

Můžeme vám být trošku špatně

Jedním z nejčastějších fyzických, nemoci podobných projevů, je ztráta chuti k jídlu. Jde o působení stresových hormonů, které způsobí stažení průtoku krve v žaludku a zapříčiní, že je nám pořád tak trochu špatně a na jídlo nemáme ani pomyšlení.

Získáme supersílu 

Znáte příběhy matek, které byly schopné uzvednout auto, když se pod ním zaklínilo jejich dítě? Podobně se to má s láskou obecně. Zvýšená produkce oxytocinu (která nastává například během orgasmu) zvyšuje naši toleranci k bolesti, a my tak máme pocit, že máme mnohem větší sílu.

Nemůžete ze sebe spustit oči 

Existuje důvod, proč je tak příjemné mít partnerovu fotku v peněžence, na ploše počítače a telefonu. Partnerova vizáž totiž stimuluje vyplavování dopaminu, což způsobuje jen a jen dobré pocity – dobrou náladu, lepší soustředění, větší motivovanost.

Ženě se může zvýšit hlas

Pokud mluvíte s někým, o koho máte doopravdy zájem, je možné, že se vám (přechodně) zvýší hlas. Vyšší hlas je totiž jedním ze sekundárních pohlavních znaků a je brán jako projev ženskosti, tudíž i jako nástroj, který muže přitáhne.

Při odloučení máme abstinenční příznaky

Když jsme bez partnera delší dobu, objevuje se zvýšená únava a spavost, ale také třeba depresivní nálady a úzkostné stavy. Jde o chemické reakce na nedostatek stimulů, na které jsme si už zvykli.

Zblázní se nám hormony

Obzvláště na začátku vztahu máme v těle mnohem více kortizolu, stresového hormonu, než je běžné. Ten pak snižuje produkci testosteronu u mužů a zvyšuje ji u žen – přechodně!

Když se uklidníme, přibereme

A to se týká ve větší míře žen – některé výzkumy dokonce uvádějí, že v prvních pěti letech manželství ženy přiberou okolo deseti kil. Jakmile cítíme, že se usazujeme, začneme „hnízdit“ a volit kaloricky vydatnější jídla.

Budeme mít potíže se spánkem 

Pocity blízké euforie z nového vztahu a z partnera nám doslova nedají spát. Jsme mnohem víc napumpovaní energií a často se budíme mnohem dříve, než je u nás obvyklé.

Zlepší se náš fyzický stav

Ona euforie působí jako přírodní tlumič bolesti, nová a pravá láska umí tlumit chronickou bolest, kterou jsme předtím možná trpěli.

Chce se nám více experimentovat

Jde o přirozenou touhu vytvářet zážitky, které jsou nové pro oba, které vás navzájem dělají pro sebe výjimečnými. A tak jsme mnohem víc otevření různým experimentům, a ano, zejména v ložnici. 

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie