Zobrazit přihlášovací formulář

Portnoyův komplex

Administrace

Portnoyův komplex

79 Kč
Doposud žádný zájemce
Hlavní hrdina Rothova románu, Alex Portnoy, pochází ze středostavovské židovské rodiny. Trpí poruchou, při níž se — jak zní medicínská definice — „silně pociťované etické a altruistické impulzy neustále srážejí s extrémními sexuálními tužbami, jež jsou…

Zobrazit celý popis

Na mimibazaru od 23. 11. 2004
Ověřená
adresa
Ověřený
obchodník
Osobní
odběr

Portnoyův komplex

79 Kč
Koupit
Hlavní hrdina Rothova románu, Alex Portnoy, pochází ze středostavovské židovské rodiny. Trpí poruchou, při níž se — jak zní medicínská definice — „silně pociťované etické a altruistické impulzy neustále srážejí s extrémními sexuálními tužbami, jež jsou často perverzní povahy“. Mladík, jemuž adolescentní posedlost sexem vydrží až do dospělých let, se na psychoanalytikově gauči zpovídá ze svých neřestí a přitom se ze všech sil snaží vzepřít ochromujícímu vlivu své rodiny. Jeho revolta však u něj vyvolává pocit viny a hanby, neboť odpor k tradici a k „největším výrobcům a dodavatelům špatného svědomí“, tj. k rodičům, se v něm sváří s upřímnou synovskou láskou.
Přestože se Portnoyův komplex dotýká vážného tématu, lze jej považovat za jeden z nejkomičtějších a nejzábavnějších románů v americké literatuře. S vitální přímočarostí je vyprávěn samotným protagonistou, „sebemrskačem a padlým židovským neurotikem“ — a Portnoyova řeč je zcela otevřená, až obscénní. Není to však obscénnost samoúčelná či dekorativní; konečně sám autor napsal, že jeho hrdina „je sprostý, protože chce být spasen“.
  • 17. 4. 2024, 22:22

  • Zobrazení

    173

  • Oblíbené

    0

Další nabídky bazárku

Podivné manželství
KÁLMÁN MIKSZÁTH

Podivné manželství

Dlouhé bílé sucho
ANDRÉ P. BRINK

Dlouhé bílé sucho

Forsytovo nanebevzetí
JOHN GALSWORTHY

Forsytovo nanebevzetí

Měsíční pahorek v dlani
Sukně z listí
PATRICK WHITE

Sukně z listí

Má léta s Andy Warholem
Vlastní životopis mé matky
Otec & otec
KAREL VAN LOON

Otec & otec

Naděje
ANDRÉ MALRAUX

Naděje

Kentaur
JOHN UPDIKE

Kentaur

Kategorie