Zobrazit přihlášovací formulář
(návod si oblíbilo 185 návštěvníků)

Jak na louhování

0.0
Jak na louhování

Postup

Dobrý den,na přání jedné bydlenky vkládám postup louhování tak,jak ho dělám já.Snad nikoho neurazím a kdyby tu už návod byl,stačí říct a odstraním.
A teď k postupu.
Ohledně louhu,já ho kupuji v domácích potřebách,ale viděla jsem ho i v tescu a myslím,že i v drogériích bude k dostání,je to hydroxid sodný a někdo ho používá i na čištění odpadů.Doporučuji si louhování nejprve vyzkoušet na něčem malém, aby jste zjistily jak se s ním pracuje.Je opravdu dost agresivní takže to chce rukavice,dlouhé rukávy a klidně i ochrané brýle.Já si ho ředím do asi 2l konvičky,dám 3 vrchovaté lžíce hydroxidu(od oka) a 1,5-2 litry horké vody,pozor začne prskat.Pak už s ním jen poleji co potřebuji očistit,vezmu obyč rejžák a drhnu,jde to skoro samo,opakuji podle potřeby.Ihned po olouhování opláchnu voudou a hned poté polévám vodou s octem,(ocet louh zneutralizuje ),opět dávám od oka,většinou na 3 l vody 1/4 octa z láhve.Nakonec nechat oschnout.Pak přebrousím, opět dle potřeby a začnu natírat.Já natírám klasicky štětkou.Nastříkané by to bylo určitě dokonalejší,ale mě stačí i tak.
A mám zkušenost,že když je natřeno barvou,tak louhování jde lépe,protože vidíte kde barva ještě je a není,problém nastává u nalakovaných věcí.Já dělala židly a dost to klamalo,nakonec jsem to už brala se dřevem,protože jsem nepoznala jestli tam lak ještě je nebo není.Takže doporučuji dělat kartáčem jen pár tahů.Těžko se to popisuje a každý nábytek má jinou vrstvu laku.Při nejhorším po zaschnutí louhování opakovat na místech kde lak zbyl nebo vzít smirkový papír a obrousit.A ještě jedna věc mě trápila a to,že kartáčem jsem se nemohla dostat do všech těch záhybů a rohů.Tak jsem to vyřešila nožem nebo plochým šroubovákem,kterým jsem tu zbylou barvu stáhla.Tím jak je to odmočené to šlo moc pěkně.
Ještě k tomu louhu chci dodat,že pokud by Vám natekl třeba do rukavice nějakou pididírkou,ihned si ruku opláchněte octem.Já to podcenila a louh my začal hezky rozežírat nehet,nic příjemného,nehet je vpohodě a já se ponaučila.Tak hezký den a snad návod někomu pomůže.

Mé pomůcky.Ještě chybí ochrané brýle.

Po namíchání hydroxidu s horkou vodou začnu polévat.Většinou jde barva okamžitě dolů.Já ještě používám kalfas do kterého onu louhovanou věcičku postavím a to co z ní steče,ještě použiji znovu během louhování,tak,že namáčím kartáč a drhnu a drhnu.

A tady se stolička už suší.Je opláchnutá vodou a následně ještě vodou s octem.Byla použita opravdu kvalitní barva,takže není olouhováno úplně na dřevo,ale zrovna tady mě to nevadí.Ještě příjde trošku obrousit, natřít na bílo a dát nový potah.

A tady je už stolička dokončená.

Návody mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k návodu

jitule1220 20. 8. 2012, 17:47
Maruško, ještě jednou díky. (L) Já Vám psala, že holky budou rády :-D. Já už se těším jak vyzkouším. Mám nasyslelo, tak jak bude chvilka jdu do toho. (Y)
MadlenkaS. 20. 8. 2012, 17:58
@jitule1220 Nemáte zač a jsem ráda,že jsem poradila a návod je k pochopení ,-) Teď ještě ty mosazné úchytky a panty jak jsem slibovala a bude to komplet. (L) A těším se až se pochlubíte svojí renovací (Y) a že máte pokladů |:o)
Marie.H. 20. 8. 2012, 17:07
Děkuji za vložení (Y) (Y) určitě nemažte prosím (X) protože se bude Váš návod hodit spostě kutilkám (clamp) a já než budu mít čas na lohování, tak to bude už i po podzimu 8o|
MadlenkaS. 20. 8. 2012, 17:15
@Marie.H. Nemáte zač (L) a určitě mazat nebudu,pokud nebude nějaký pádný důvod proč ho odstranit (hello)
dagram 20. 8. 2012, 12:57
já se zeptám to děláte na trávníku nebo někde nad kanálem na betonU?Mám po babičce toaletku že bych zkusila jen se trochu obávám toho louhu zahradu máme ale taky malé děti tak pořád váhám jenže obrousit by byla práce na týdny tohle by šlo rychle.
MadlenkaS. 20. 8. 2012, 13:48
@dagram Louhuji na místě,kde bude do budoucna vjezd,teď je tam napůl beton a napůl tráva,ale mám vyzkoušeno,že i když jsem nechtěně polila trávu mimo toto místo,tak zase krásně obrazila.A malé děti máme také.Louhuji když spí odpoledne a než se vzbudí vše je uklizeno.Pro jistotu se vše ještě může opláchnout hadicí a případné kaluže vymést koštětem.Já měla strach i kvůli našim psům aby někde něco neolízli,ale asi cítí,že to není nic dobrého,ale i tak po dobu louhování a schnutí jsou zavření. (L)
federi 20. 8. 2012, 12:48
Díky. Chystám se už delší dobu začít a nějak jsem pořád váhala. Teď už nebudu. Váš popis je dokonalý. Ještě jednou díky.
MadlenkaS. 20. 8. 2012, 13:49
@federi Nemáte zač a jsem ráda,že popis je srozumitelný (L)
trala 20. 8. 2012, 12:08
(Y) (Y) (Y) (Y) (Y)
MadlenkaS. 20. 8. 2012, 13:49
@trala (L)
Jxsara 20. 8. 2012, 11:17
Super návod děkuji (Y) (Y) (Y)
MadlenkaS. 20. 8. 2012, 13:50
@Jxsara Nemáte zač (L)
vitor 20. 8. 2012, 10:53
moc děkuji za návod (Y), myslela jsem si že je to složitější ,-). Musím to vyzkoušet. :-)
MadlenkaS. 20. 8. 2012, 13:51
@vitor Nemáte zač a ono na tom opravdu nic tak složitého není.Jde jen o první louhování kde zjistíte co a jak a pak už si to můžete dělat podle sebe (L)
Jonáš7 20. 8. 2012, 10:21
(Y) (Y)já mám v albu nábytek starožitný ale nechali jsme si to dělat...pa louhování nám to natřeli včelím voskem na doladění /máme bez nátěru jen vosk/ ..šikula
MadlenkaS. 20. 8. 2012, 13:59
@Jonáš7 Fotky máte nádherné (L) kdybych měla nějaký super starožitný kousek,určitě by šel k nějakému profíkovi,na ten bych si netroufla,ale takové ty skříněčky,poličky,židle to zkouším zrenovovat sama a i když to není dokonalé mám radost,že prokouknou a můžou zase sloužit.Přeji krásný den (L)

Podobné návody

Vybrané nabídky

Kategorie