Zobrazit přihlášovací formulář

Různé vychytávky

Přidat návod
(návod si oblíbilo 107 návštěvníků)

Záchrana houpací lavice

0.0
Záchrana houpací lavice

Postup

Naše houpací lavice loni značně utrpěla,sedáme na ní my hrošíci,a děti ji používají jako výbornou prolézačku,takže jednoho krásného dne rupnul ten plátěný potah-podklad pod sedáky,a vzápětí i ta horní část-prostě neopravitelná škuba přes celou délku...Co s tím?Dospěla jsem k závěru,že nový textilní potah dělat nebudu,u nás by byl opět max. na jednu sezónu :-oTatínek vymýšlel dřevěnou konstrukci,byla zamítnuta jako moc těžká,pak tam jaksi nainstaloval kus plastu,ten se při dosednutí prohnul tak,že taťka skončil při dosednutí zadní částí na zemi.A tu přišla geniální matka,zakoupila 50m.popruhu a lavici prostě,,vypletla".Vydržela celou zimu venku,zacházíme s ní opět příšerně,ale výplet drží a určitě držet bude-spíš to vypadá,že přežije i tu kovovou konstrukci.
Nafotila jsem,jak na to,a napíšu i zdroj materiálu,už se mi mnohokrát osvědčil.Jak tak kolem sebe slyším,nejsme jediní,komu se houpajda takhle rozpadla,mohl by se tedy nápad hodit.Samozřejmě je k dostání i náhradní textilní potah,ale to je naprosto pod důstojnost nás tvořivců.

Odšroubujeme sedák lavice od konstrukce a začneme vyplétat nejdřív na délku-na začátku je role popruhu hodně velká,tak se to na délku líp protahuje,Konec popruhu pevně růčo zašijeme,je to myslím na fotkách dobře vidět,Koukněte na obrázek,jak a kudy provléknou,je potřeba se vyhnou těm místů,kde pak bude lavice přišroubovaná k houpadlu.Ale dáse to kousek posunou,není potřeba žádné zvláštní měření.Konec výpletu opět pořádně zašijem.Je jedno,jestli začnem sedákem,nebo opěradle,Co nejvíc utahujte,aby se pak sedák neprohýbal.

Tady ještě detail opěradla.Nebojte se těch zaoblených částí,až se to proplete křížem,drží to výborně.a opět odstřihnout a zajistit konec.Te´d je potřeba postavit lavici nabok,a nastavit přibližně úhel sedáku a opěradla,další výplet už bude v jednom kuse,zezadu nahoru a zpět,uprostřed vedeme ten popruh vždycky POD tou prostřední tyčí.Protože už je kotouč popruhu menší,dá se líp provlíkat mezi pásy-ale nějakou práci to dá...

Tady je myslím dobře vidět,kam a kudy co provléct-lepší než složitě vysvětlovat.A ještě ten materiál-popruh šíře 35mm z polypropylenu(POP)jsem koupila od firmy Bedimex z Hronova,mají zásilkový obchod,paní mi úžasně ochotně poradila,jaký popruh mám na to použít,ani se mi moc nesmála-a navíc byl zrovna myslím i ve slevě,takže i s poštovným vyšel tak na 250,-.V galanterce by to bylo určo dražší:o)A asi i případná pevnější látka na potah by něco stála,pokud nemáte doma staré zásoby stanového plátna.

Takhle se oprava podařila Lucce.Díky za obrázek i za pochvalu :o)

Od Lindy lavice propletená 8cm popruhem-v komentáři je i link na výrobce pruhatého popruhu,vypadá moooc pěkně-díky

Návody mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k návodu

katkazmi 12. 6. 2013, 9:50
...vy ste [A] Lucko :-) prave som chcela objednávat lehatkovinu na ušitie nahradého sedáku pretože nám zas praskol :-( toto vydrží určite dlhšie než látka ešte raz dííkk (F)
milasecek 12. 6. 2013, 10:21
@katkazmi To určitě,jen se rozhodně poraďte,který typ popruhu bude vhodný.Jsou popruhy,které jsou výrazně levnější,jsou určené asi na nějaké lemy,ne na tah.To nemám ze své hlavy,jak jsem je kupovala,paní mi to vysvětlila.Asi by to s nima šlo taky,ale když už to má vydržet,tak ať je to navěky,že jo (F)
Romča34 12. 6. 2013, 8:45
Super nápad!!! (Y) (Y)My jsme tam přidělali prkýnka a houpačka drží už 3 rok perfektně,ikdyž je teda tvrdší ,-) ale to řešíme polštářkama. http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=4402351 (hello) (hello)
milasecek 12. 6. 2013, 8:54
@Romča34 Tak náš taťka by to určitě neprovedl takhle esteticky ,-)-namlátil by tam nějaké laťky,takže by to pak vážilo dvakrát tolik a děti by se tím přizabily-jako že už párkrát po šišce houpačkou dostaly 8-|,jak se jedna houpe a druhá se motá kolem,znáte to ,-).Ta Vaše vypadá úplně profi,kdo to umí takhle krásně se dřevem,tak samozřejmě popruhy nepotřebuje.My ostatní,co si musíme poradit bez přispění hlavy rodiny,musíme holt improvizovat [A]
mirca71 12. 6. 2013, 8:10
(Y) HNED JSEM VOLALA KAMARÁDCE JESTLI UŽ MÁ HOUPAČKU OPRAVENOU A ONI JU VYHODILI :-@ :-@ MĚ MALEM ŠLAHLO
milasecek 12. 6. 2013, 8:35
@mirca71 Co se dá dělat,tak to si ji nejspíš spraví někdo jiný,kdo si ji na smeťáku najde ,-)-jestli se nápad ujme,ubude zbytečně vyhozených houpaček (H)
milasecek 11. 6. 2013, 21:09
Jsem ráda,že se hodí (hello)
misatomotakar 11. 6. 2013, 20:55
Lucie, vy jste génius ! Díky za záchranu naší houpky, mám úplně stejný problém. A díky Vám je ho mám vyřešenej ! :-)
sarus 46 11. 6. 2013, 13:16
Super, taky jsem na ty popruhy myslela, my jsme vypletli šňůrou na prádlo s ocelovými lanky a drží parádně. Investice kolem dvou stovek.
milasecek 11. 6. 2013, 13:35
@sarus 46 Moc dík za typ.třeba se někomu bude líbit víc,než ty popruhy.Je to i levnější.Ve prospěch popruhů-nemusí se na ně pak už ani dávat ty polstry,vůbec to netlačí-možná na lanku nebude tak příjemné posezení *-)
sarus 46 12. 6. 2013, 8:44
@milasecek jojo ty lanka doporučuji jen s tím polstrem ,-) přes polstr, to neni cítit vůbec
eliss1980 11. 6. 2013, 11:47
Právě toto jsem dělala před 14 ti dny na naší houpačce , ještě budu obšívat ale to až se mi bude chtít , zatím to stačí je to pevné dost (Y)
milasecek 11. 6. 2013, 12:15
@eliss1980 Myslela jsem nejdřív taky,že to budu muset po obvodu jakoby sešít,ale není to vůbec potřeba,nijak se to neroztahuje a ni nepovoluje.I když těch 50 metrů popruhu vystačilo tak tak akorát-na krajích je mezera-ale fakt to drží.Ani na to moc nedáváme ty původní polstry,protože je vždycky zapomenem schovat před deštěm (dest)
Kris75 11. 6. 2013, 10:55
(Y)
danima3 11. 6. 2013, 10:33
(clamp) (clamp) (clamp) taky se mi bude hodit, mě mamka i náhradní potah ušila, ale vlivem slunce, deště a taky ptáků, kteří do toho klovou, vydržel dvě sezony, letos zase škluba, díky díky díky, fakt už jsem ji chtěla vyhodit (L)
evakar 11. 6. 2013, 7:51
|:o) |:o) |:o) |:o)
junulka 11. 6. 2013, 7:43
Já zdravím geniální matku (hello) , protože nápad je na řád zlatého popruhu (Y) . Doma nevědí jaký poklad ve vás mají a měli by vám dát velké významné plus (clamp) (clamp) (clamp).Janik
milasecek 11. 6. 2013, 9:24
@junulka Ale vědí,váží si mě,na rukou nosí a na lavici houpou ,-) Díky (L)
Emili 11. 6. 2013, 0:30
Super nápad (flower) (flower) (flower)
Zrušený účet 10. 6. 2013, 20:04
Super, jednu takovou zničenou houpačku máme na zahradě, zrovna jsme se s manželem bavili, jestli ji vyhodit nebo zkusit spravit, děkuju za návod, hned, jak se udělá hezky, jdu do toho (clamp)
milasecek 10. 6. 2013, 20:38
@ Jj,dokud je konstrukce v pořádku,vyplatí se to.V tom Bedimexu teď mají spoustu různých barev popruhů,možná se vyplatí se s paní poradit,mně navedla na tu slevu-ale je to už pár měsíců,tak třeba zase bude něco jiného výhodného (H)
biancab 10. 6. 2013, 16:26
Nám to na staré houpajdě taky ruplo...sedací i opěrná část byla ale každá zvlášť, tak jsme na to navlíkli dva pevné pytle na seno a účel byl taky splněn (smich) Teď už máme houpačku novou a ta má pevnou výplň z železných pásků a vůbec to netlačí, je to super a dá se to dát i na ležení (pusa) ,-) Je to pomalu jak altán, jen ta látková střecha asi bude brzo (palice), nic to nevydrží.
Cenklice 10. 6. 2013, 19:54
@biancab doporučuju nastříkat stříšku impregnací např. na boty, deštníky, apod. ochrání před prosakem vody, ale i trochu proti palu sluníčka. Ověřeno!!!
milasecek 10. 6. 2013, 16:34
@biancab No vidíte,pytle mě nenapadly.Ale já bych je u naší houpačky musela na boku prošroubovat,aby se nevyvlíkaly,a uprostřed asi nějak sešít.Jo,ty lepší typy houpaček jsou asi už vychytanější,ale ta naše ještě není tak stará,abych ji chtěla hned měnit-tohle vypadá,že přežije i tu konstrukci (H).Mně připadalo,že jakýkoliv pevnější materiál bude zároveň i hodně těžký.
dracek91 10. 6. 2013, 12:44
paráda..manžel loni přišruboval palubky a hranoly..a s houpačkou ted hnou jen dva chlapy... *-) *-)že bych to předělala???
milasecek 10. 6. 2013, 15:05
@dracek91 Já jsem prkýnka zamítla hned v zárodku té myšlenky,právě když jsem si představila,že ty moje dvě příšery se budou ochomejtat okolo,jedna to rozhoupe a druhá to chytí do hlavy-ono to na úrazy bohatě stačí i bez obednění 8-| ,-) ještě jsem zvažovala nějaké dráty,pak přišel Honza s plastem,to nemělo chybu,posadil se a v tu ránu seděl v plastovém lavoru na zemi-popruhy nakonec vyhrály a nelituju-investice nebyla zase tak hrozná,a je asi navěky,práce taky žádná hrůza (hello)
Cenklice 10. 6. 2013, 11:49
Lucie, super nápad, já jsem taky hrošík, houpajda vydržela 3 roky, ale byla na zimu uklízena, ale letos, si tak odpočívám a ještě, že jsem měla přidaný molitan pod sebou, najednou takové jemné lupání a moje zadní část těla , prodloužená záda byla doslova na dlažbě. Manža tam dal prkénka, a už mě to na ni nebaví, je to tvrdé posezení, moc vysoké a tlačí opěrka do zad. Takže děkuji mooooooc za inspiraci, jen jak bude mít čas, bude předělávat. Jenom mám dotaz ty popruhy jsou gumové, takové pod čalouněný nábytek, nebo jako na sáňkách? Díky za odpověď, a tvořivosti a dobrým nápadům zdar zdar zdar!!!!! (Y) (Y) (Y) (Y) :-) :-) :-) :-)
milasecek 10. 6. 2013, 12:19
@Cenklice Kdepak guma,to by z toho byla trampolína. :-DJsou to pevné polypropylénové popruhy,zdroj je tam napsaný ,paní v expedici je ochota sama,ráda poradí,co přesně máte koupit,Nebo koukněte do Vaší galanterky,ale u nás jsou tedy ceny mnohokrát vyšší,než v tom Bedimexu,vyplatí se to pořídt tam i s tím poštovným.A hlavně koupit celou 50m roli,jinak mají maloobchodní přrážku,když musí nějaké metry stříhat.Jinak- mně celá předělávka trvala možná dvě hoďky.

Podobné návody

Vybrané nabídky

Kategorie