Zobrazit přihlášovací formulář
(návod si oblíbilo 249 návštěvníků)

Barunčin zelený svetr

0.0
Barunčin zelený svetr

Postup

Tak jsem se konečně dokopala k tomu, že se pokusím zde napsat, jak vytvořit takovýto svetřík.
Nejdříve si zkuste uplést vzorek hladkého lícového žerzeje, abyste si udělaly představu, kolik ok vám vychází na cca 5 cm. Náš svetřík je z příze Camilla. Použité jehlice 2,5. Spotřeba na věk 2-3 roky cca 400-450g.
Změřte obvod hrudníku a vydělte dvěma. Tím získáte šíři zad. Spočtěte, kolik ok je potřeba na tento rozměr. Pozor, začínáme plést s počtem ok ještě o polovinu větším. Takže, pokud vám na šířku zad vyšlo 80 ok, začnete pleteninu se 120 oky atd. Nezapomeňte přidat krajová oka.
Tak co, už je máte na jehlici? V tom případě jdeme na to.
1. řada hladce,
2. řada obrace,
3. řada hladce.
Ve 4. řadě si vytvoříme základ pro vzorek. 2 oka obrace, 4 oka hladce, 2 oka obrace, 5 ok hladce, 2 oka obrace, opět 4 hladce a dále stejný způsobem celou řadu.
5. řada je rubová a pleteme, jak se nám to jeví, takže co bylo v předešlé řadě hladce, bude teď obrace a naopak.
6. řada 2 oka obrace, 4 oka hladce, 2 oka obrace, 1 oko hladce, 2 oka spleteme dohromady anglicky, 1 oko nahodíme, 2 oka hladce, 2 oka obrace atd.
7. řada opět pleteme, jak se jeví, nahozená oka z předešlé řady pleteme obrace
8. a 9. řada pleteme, jak se jeví
10. řada 2 oka obrace, 2 oka sejmeme na pomocnou jehlici před pleteninu. Další dvě oka pleteme hladce, sejmutá oka vrátíme na původní jehlici a upleteme hladce, 2 oka obrace, 1 oko hladce, 2 oka spleteme dohromady anglicky, 1 oko nahodit, 2 oka hladce, 2 oka obrace atd
11. řada opět pleteme, jak se jeví, nahozené oko a přehozená oka z minulé řady pleteme obrace
Dále už se opakuje celý vzorek od 4. řady.
Pokud máme upletenou potřebnou výši tohoto vzoru, je to přibližně polovina celkové délky svetru, Změníme taktiku. :o)
V lícové straně budeme snižovat počet ok tak, že 1 oko pleteme hladce, 2 oka spleteme anglicky, 1 hladce, 2 spleteme atd. Na konci řady by nám mělo zůstat na jehlici o třetinu méně ok.
Dále pleteme už jen rubovou stranu obrace a lícovou hladce. Pokud chceme dělat raglánové rukávy, musíme si změřit, jak hluboké chceme mít průramky a začít ujímat, což znamená, že v každé druhé řadě spleteme dohromady dvě oka za krajovým okem a dvě oka před koncovým krajovým okem. Než se dostaneme až k samému konci, musíme si vytvořit průkrčník. Je potřeba uprostřed pleteniny uzavřít potřebný počet ok a dále postupně ujímat směrem ke krajům. Já jsem ujímala ob jednu řadu nejdříve 4, pak 3, pak 2 a nakonec 1 oko, ale samozřejmě záleží na vašem zvyku.
Gratuluji, máte hotový zadní díl.
Rukávy pleteme úplně stejně jako zadní díl, jen s menším počtem ok a bez ujímání průkrčníku.
U předních dílů nesmíme zapomenout nechat si místo na légu, takže pokud šířku zadního dílu vydělíme dvěma, ještě budeme muset z každého předního dílu odpočítat počet ok odpovídající cca 4 cm. Jinak pleteme stejně jako zadní díl, jen průkrčník uděláme trochu hlubší.
Pokud máte hotové oba přední díly, můžeme se vrhnout na légu. Je možné ji připlétat rovnou na přední díl, což byl pro mě mor, neboť jsem to musela asi třikrát vypárat, protože jsem měla buďto moc nebo naopak málo ok. Určitě jednodušší varianta je uplést légu zvlášť a pak ji přišít nebo přiháčkovat k přednici. Každopádně léga musí být dlouhá stejně jako přední díl od spodního lemu k průkrčníku. Léga je pletená pružným lemem, takže 1 oko hladce, 1 oko obrace. Musíme uplést légy dvě, na každou přednici jednu a výška by měla být 4 cm. Na jedné léze nezapomenene vyplést dírky tak, že potřebný počet ok v jedné řadě ukončíme a v další znovu nahodíme na jehlici.
Pokud máte hotové všechny části, je čas svetřík sešít nebo sháčkovat dohromady.
Hotovo? Tak ještě kapucku. Jistě má každý svůj vlastní styl, jak se s kapuckou poprat. Je možné ji vyplést přímo z průkrčníku, nebo ji uplést zvlášť a přišít nebo přiháčkovat. Také způsob, jak kapucku uplést bych raději nechala na vás. Já ji dělala poprvé a mohla by mít lepší tvar. Párala jsem ji snad milionkrát, takže návod na ni vám, bohužel neposkytnu. Ale na netu jistě najdete spoustu návodů, jak na kapucku vyzrát.
Pokud už máte i kapucku, jste hvězda a můžete se pustit do dokončovacích prací. Obšít knoflíkové dírky, aby se zpevnily a svetřík se nerozepínal, přišít knoflíky a kdo chce, může si se svetříkem pohrát, třeba jako já. Já jsem celý svetřík obháčkovala polosloupky ze žluté příze a pak ještě malinovými obloučky. Pokud chcete i květy, návod na ně najdete v mých návodech.
Takže vám děkuji za pozornost, přeji hodně štěstí v tvorbě a pokud vám něco není jasné, nebo se vám zdá nedostatečně popsané, klidně mi písněte, pokusím se dovysvětlit.

PROSÍM, NEPOUŽÍVEJTE MÉ NÁVODY KE KOMERČNÍM ÚČELŮM. DĚKUJI.

Na modelce.

Stejný styl, jen trochu jiné pojetí. Bez kapucky, s límečkem.

První vlaštovka - svetřík i krásná modelka jsou dílem šikovné Mirky Mackové. Tak děvčata, nenechte se zahanbit, inspirujte se, pleťte a chlubte se, čekáme i na vaše fotečky. Mirce samozřejmě moc děkuji za poskytnutí fota.

Krásná Laďenka paní Míši ve svetříku dle našeho návodu. Děkuji za foto, Míšo.

Tak toto je variace šikovné Soni pro její krásnou dcerku Eminku. Díky, Soni, za fotečku.

Krásná prácička zručné Lenky. Leni, děkuji za poskytnutí fotky.

Výborný nápad, tentokrát Míšin - kouzelná bambulková variace. A i Míše patří můj dík za půjčení fotografie.

Za foto těchto rozkošných modelek v krásných svetřících děkuji Petře a jejím šikovným ručkám

Tady opět tvořila ohromně šikovná Míša. Míšo, díky za foto, svetřík je skvělý.

Návody mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k návodu

Runka58 25. 8. 2009, 14:25
VELMI PĚKNÁ PRÁCE. (Y) (Y) (Y)
katyh 27. 8. 2009, 17:49
@Runka58 Děkuji za pochvalu. (L) (L) (L)
beruskamaja 19. 8. 2009, 18:40
Ahoj. Veľmi sa mi páči Váš svetrík, ale ja neviem pliesť a nemám ani čas sa to naučiť. Chcela som sa spýtať, či takéto svetríky nerobíte aj na predaj. Rada by som svojej dcérke zaobstarala takéto krásne oblečenie. Ak by ste mali záujem upliesť svetríky aj na predaj, dajte mi prosím vedieť na mail - beruskamaja@azet.sk ahoj
katyh 27. 8. 2009, 17:48
@beruskamaja Májo, moc děkuji za pochvalu. (L) (L) (L)
mucik pucik 6. 7. 2009, 12:51
No to je nááádhera! (clamp) (clamp) Neskutočne krásne, milunké! (Y) Takisto veľmi rada štrikujem, takže určite sa nechám inšpirovať! Švagriná čaká bábo teraz v lete, tak jej niečo také upletiem. Tá bude čubrnet :-) Ste šikulka (clamp)
katyh 6. 7. 2009, 19:38
@mucik pucik Děkuji za pochvalu, Reny. :-$ :-$ :-$ Jen se inspiruj a doufám, že bude nějaká fotečka. :-) (L) (L) (L)
renusse 10. 6. 2009, 14:19
Jeden z nejkrásnějších svetrů,jaké jsem kdy viděla.Asi se taky necham zlákat. NÁDHERA. (Y)
katyh 10. 6. 2009, 19:36
@renusse Děkuji, Reny. :-$ Nech se zlákat, nech. (flower) Pletej a pak pošli (P). (L) (L) (L)
tami712 27. 5. 2009, 14:00
ďakujem za inšpiráciu (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (F) tu je moje dielo : http://www.mimibazar.com/rodinne_foto.php?id=2000917 (L) (L) (L)
Evásek22 28. 5. 2009, 8:53
@tami712 (clamp) (clamp) (clamp) nádherné (L) (Y) (Y) (X)
katyh 28. 5. 2009, 8:28
@tami712 Mirko, děkuji za fotečku. Jsi moc šikovná (Y) (Y) (Y) a maličká je kouzelná. (clamp) (clamp) (clamp) (L) (L) (L) |:o)
pentilka 24. 4. 2009, 19:13
:-o :-o :-o :-) :-) :-) :-)jůůva, ten je náááááááádhernej a holčí moc, moc slušííííííííí (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) Určitě umotám taky, jestli se vybičuju ;-) ;-) ;-) ;-) ;-) ;-) ;-)
katyh 24. 4. 2009, 20:47
@pentilka Děkujeme za pochvalu. :-$ Tak motat, motat a fotit. Už se těšíme. (Y) (L) (L) (L)
mufice 23. 4. 2009, 14:44
Katko, moc děkujeme, svetr je parádní, zkusím ho Barunce na podzim. |:o) |:o)
katyh 24. 4. 2009, 20:46
@mufice Jen do něj!!! :-) Jsem zvědavá na fotečky, jestli budou. (Y) (L)
Kkendy 23. 4. 2009, 12:45
Je to skvěle popsaný,snad to zvládnu taky *-)Jen si to budu muset přispůsobit na 1 rok *-)To bude asi problém :^) :^) :^) ;-)Ale jinak děkuji |:o) (L)
katyh 23. 4. 2009, 12:52
@Kkendy Míšo, neměl by to být problém, jen je potřeba to dobře propočítat podle upleteného zkušebního vzorku. Každá příze je jiná a jinak se chová. Takže měřit a počítat. (Y) (L)
korýška 23. 4. 2009, 12:32
Svetr je moc pěkný |:o) |:o) |:o), návod taky, jen jsem se nasmála u prvního komentáře - jak může paní napsat, že návod je skvělý, když jí jaksi uniklo z čeho je udělaný a jaká byla spotřeba ;-) ;-)
katyh 23. 4. 2009, 12:49
@korýška Zuzi, já to tam dopsala až po vznesení dotazu. ;-)
korýška 23. 4. 2009, 13:10
@katyh .. tak to jo ;-)... ale jinak fakt klobouk dolů (Y) (Y) (Y)
katyh 23. 4. 2009, 13:43
@korýška :-) :-) :-) Díky. (L) (L) (L)
cipofka 23. 4. 2009, 12:26
|:o) |:o) |:o) |:o) |:o) Uf, taky sis s tím dala práci! |:o) Až bude chvilka proletím to důkladně, ale každopádně DÍÍÍÍÍÍKY (L) (L) (L)
katyh 23. 4. 2009, 12:50
@cipofka Vůbec není zač, ale pro mě je jednodušší to uplést než popsat. :-D
Kateřina P. 23. 4. 2009, 11:07
Katko, moc děkujeme....návod je náhodou super (Y) - prozradíte, z jaké jste pletla příze a jaká je cca spotřeba?? Díky (L)
katyh 23. 4. 2009, 11:11
@Kateřina P. Káťo, příze Camilla a na velikost 2-3 roky spotřeba cca 450g. (L)

Podobné návody

Vybrané nabídky

Kategorie