Zobrazit přihlášovací formulář
(návod si oblíbilo 89 návštěvníků)

Pletené pončo s kapuckou

0.0
Pletené pončo s kapuckou

Postup

Na časté přání maminek vkládám návod na tohle pončo, které je sice koupené a já se pokusím vytvořit a něj návod :-)
Velikost 92 (12 měsíců)
Možno použít vlnu jako je Elian klasik pletená na jehlicích č. 3,5 , nebo Lada Luxus jehlice č.4
Barevné odstíny: světle starorůžová, tmavě starorůžová, sytá růžová, zelenkavá, bordó červená, modrá

Snad jsem to napsala srozumitelně :-) , celé je to odpočítené z koupeného ponča.

Celé pončo je pletené na jedné velikosti jehlic, podle zvolené vlny.
Zadní díl - lem: nahodíme si 128 ok ... 1 řada: krajové oko, 2hl, 2obr....střídá se až do konce řady a na konci kr. oko. Pleteme celkem 16 řad pružného lemu v barevném odstínu světle starorůžová.
Dále pokračujeme v pletení ZD kde lícové řady se pletou hladce a rubové řady obratce a postupně v jednotlivých barevných pruzích se ujímá a tvarují záda.
Pruh tmavě starorůžový: celkem se uplete 10 řad (zde se neujímá).
Pruh sytě růžový: pleteme 4 řady , kde ve 4 řadě dochází k ujímání a plete se takto(rubová strana): kraj. oko, 5 ok obratce, 6 a 7 oko splést obr. v jedno, 5 ok obr, 6 a 7 splést ....až do konce řady .
Pruh zelenkavý: pletem 9 řad, kde v 9 řadě dochází k ujímání (lícová strana): kraj. oko, 4 oka hladce, 5 a 6 oko splést hladce v jedno, 4 oka hl, 5 a 6 hl. splést... až do konce řady.
Pruh bordo červený: pletem 7 řad, kde v 7 řadě ujímáme (rubová strana): kraj. oko, 2 oka obr, 3 a 4 plést obr v jedno, 2 oka obr, 3 a 4 plést obr ....až do konce řady.
Pruh světle starorůžový: pletem 8 řad a zde se neujímá.
Pruh modrý: pleteme 5 řad, a zde se ujímá v 2 řadě (rubová strana): kr. oko, 3 oka obr, 4 a 5 splést obr v jedno, 3 oka obr, 4 a 5 plést obr...až do kmonce řady.
Pruh zelenkavý: pleteme 7 řad, a zde ujímáme ve 3 řadě (rubová strana): kr. oko, 3 oka obr, 4 a 5 splést obr v jedno, 3 oka obr, 4 a 5 splést obr v jedno...až do konce řady.
Pruh sytě růžový: pleteme 4 řady, ve 2 řadě ujímáme (rubová strana): kr. oko, 1 oko obr, 2 a 3 obr splést, 1 oko obr, 2 a 3 splést obr...až do konce řady. Po upletení 4 řad oka uzavřeme.

Přední díl pravý - lem: nahodíme si 64 ok ... 1 řada: krajové oko, 2hl, 2obr....střídá se až do konce řady a na konci kr. oko. Pleteme celkem 16 řad pružného lemu v barevném odstínu světle starorůžová
Dále pokračujeme v pletení PD kde lícové řady se pletou hladce a rubové řady obratce a postupně v jednotlivých barevných pruzích se ujímá a tvaruje.
Pruh tmavě starorůžový: celkem se uplete 10 řad (zde se neujímá).
Pruh sytě růžový: pleteme 4 řady , kde ve 4 řadě dochází k ujímání a plete se takto(rubová strana): kraj. oko, 3 oka obratce, 4 a 5 oko splést obr. v jedno, 3 oka obr, 4 a 5 splést ....až do konce řady.
Pruh zelenkavý: pletem 9 řad, kde v 9 řadě dochází k ujímání (lícová strana): kraj. oko, 3 oka hladce, 4 a 5 oko splést hladce v jedno, 3 oka hl, 4 a 5 hl. splést... až do konce řady.
Pruh bordo červený: pletem 7 řad, zde se neujímá .
Pruh světle starorůžový: pletem 8 řad a zde se také neujímá.
Pruh modrý: pleteme 5 řad, a zde se ujímá v 2 řadě (rubová strana): kr. oko, 2 oka obr, 3 a 4 splést obr v jedno, 2 oka obr, 3 a 4 plést obr...až do kmonce řady.
Pruh zelenkavý: pleteme 7 řad, a zde ujímáme ve 3 řadě (rubová strana): kr. oko, 1 oko obr, 2 a 3 splést obr v jedno, 1 oko obr, 2 a 3 splést obr v jedno...až do konce řady. Ve 4 řadě začínáme tvarovat průkrčník: kr. oko, 4 oka splést, pokračovat hl.... Na konci 5 řady spleteme 2x2 oka, kraj. oko.... v 6 řadě spleteme oka...a v 7 řadě nám na jehlici zůstane celkem 8 oček (včetně krajových ok)
Pruh sytě růžový: pleteme 4 řady, a postupně vždy ujímáme očka v průkrřníku až nám po upletení 4 řady na jehlici zůstane jedno očko, které zakončíme.
Přední díl levý, pleteme stejně, ale zrcadlově

přední a zadní díl sešijeme dle nákresu a vznikne nám tak otvor na ručičku, který obháčkujeme krátkými sloupky kolem dokola

Kapuce se může plést buď samostatně a poté ji k hlavnímu dílu přišít a nebo nadplést tak jak to dělávám já.
Začínáme světle starorůžovou barvou a nahodíme si 4 oka z pravého předního dílu a upleteme řadu hladce. V další řadě nahodíme další 2 oka z PD a pleteme obratce....takhle pokračujeme až máme postupně nahozené oka z PD a dostaneme se k zakončené špičce PD...a na jehlici máme 16ok a upleteno 10řad.
Následuje barva tmavě starorůžová, kde v téhle 1řadě nahodíme na jehlici zbylé oka z 1/2 zadního dílu a dohromady máme na jehlici 28ok. Touhle barvou pleteme celkem 12 řad.
Následuje barva sytě růžová, kterou pleteme 4 řady, kde v 2řadě (rubová strana) rozpleteme druhé oko na dvě.
Následuje barva zelenkavá, pleteme celkem 8řad, kde v 2řadě (rubová strana) rozpleteme druhé oko na dvě.
Následuje barva bordo červená, pleteme 7 řad, zde opět ve druhé řadě (rubová strana) ropleteme druhé oko na dvě.
Následuje barva světle starorůžová, pleteme 7 řad a zde nerozplétáme žádné oko. Naopak v poslední 7 řadě (rubová strana) spleteme 2 a 3 oko v jedno.
Následuje modrá barva, kterou pleteme 5 řad: kde v 1 řadě spleteme poslední dvě oka, v 2 řadě spleteme první dvě oka, ve 3 řadě spleteme poslední dvě oka, ve 4 řadě spleteme první dvě oka a v 5 řadě spleteme poslední dvě oka v jedno.
Následuje poslední barva a to zelenkavá, pleteme 4 řady, a ujímání je stejné jako u barvy modré v předešlém pruhu. Nakonec uzavřeme zbylá oka na jehlici.
.... a máme upletenou 1/2 kapuce. Druhou půlku upleteme stejně, ale zrcadlově. Nakonec kapuci sešijeme v zadní a vrchní části.
............ Nakonec na kruhovou jehlici (stejná velikost jako klasické jehlice, kterými jsme pletli celé pončo) si nahodíme krajové oka pravého a levého PD a kapucky a upleteme pružný lem kolem dokola .... 2 oka hl a 2 oka obr stále střídat......nesmíme zapomenou na vypletení dírek na knoflíky.

Závěrečné dohotovení: přišít knoflíky, vyšít zdobení na PD a připevnit střapce po celé spodní délce a na špičku kapucky

krásné pončo od paní Lucie

další parádní pončo od paní Zuzanky

Návody mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k návodu

jeremy 7. 6. 2012, 15:43
(clamp) (clamp) (clamp)to je rozkošné, bombaaaa! (clamp) (clamp) (clamp) (Y)
mavete 7. 6. 2012, 22:56
@jeremy (F) děkuji (L)
Mardzana002 7. 6. 2012, 11:23
luxusní (Y) (clamp) (clamp) (clamp)
mavete 7. 6. 2012, 22:55
@Mardzana002 (F)děkuji (L)
monicka82 7. 6. 2012, 11:05
Nádhera (Y) (clamp) (clamp)
mavete 7. 6. 2012, 22:55
@monicka82 (F)děkuji (L)

Podobné návody

Vybrané nabídky

Kategorie