Zobrazit přihlášovací formulář
(návod si oblíbilo 81 návštěvníků)

Bezešvé vlňáčky

0.0
Bezešvé vlňáčky

Postup

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Milé pletařky, zjistila jsem, že některé z vás používají mého návodu pro komerční účely!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Pokud tomuto tak bude nadále, tak se omlouvám, ale budu nucená návod smazat!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Věřila jsem vám, že použijete návodu pro vlastní potřeby, toto cítím jako opravdu velký podraz a neférové jednání z čehož jsem opravdu smutná :-(


Myslím že tu něco chybí :-) Maminky co látkujete a chcete si vytvořit vlastní, tak se pokusím vám popsat jak je pletu já, snad mě pochopíte :-) Vycházela jsem z několika návodů a postupně upravovala až jsem se dostala k tomu "svému" :-)

Návod na vlňáčky je z různých přízí, lze použít jakákoliv co má obsah vlny vyšší než 50%
Pletla jsem z přízí z Vlnapu:
Merino (50% vlna 50% Akryl)
Baby (100% vlna merino, je slabá, tak jsem pletla dvojitě)
Ruby (100% vlna superwash, po impregnaci lanolínem je z ní 100% vlna :-)
a teď zkouším Excelent (70% vlna, 30% alpaka)

Vše pleteno na kruhových jehlicích č.3, rantlíky u Merino a Baby na 2,5
Velikosti jsou S (do 5kg), M (4-9), L (9-12) a XL (10-zatím nevyzkoušeno :-D)

!!!! Jelikož většina maminek a babiček co pletly dle mého návodu, tak říkají, že vlňáčky jim vyšly menší, tak doporučuji plést na jehlicích č.4 či větších...!!!
asi pletu hodně volně a proto je mám větší i na tenčích jehlicíh...

Konečně postup :-D
-> Nabereme na kruhovou jehlici 84 (88/96/104) ok.
-> Upleteme 28 (32/36/40) řad pružným vzorem 2 hladce, 2 obrace.
-> Dále pleteme 20 (24/28/30) řad lícovým žerzejem.
-> Teď rozdělíme pleteninu na 2 díly, část s menším počtem ok odložíme na pomocnou jehlici nebo uzavřeme, pro velikost S je to 50 a 34, pro vel. M 54 a 34, pro vel. L 58 a 38 a pro vel. XL 64 a 40 (snad to není moc zamotané :-/ )
-> Začneme plést oboustraným žerzejem (už nepleteme dokola, ale pleteninu otáčíme) a postupně ubíráme.
-> Ubírání: S = 1x3, 3x2 a 5x1 máme na jehlici 22ok), M = 1x3, 4x2 a 5x1 (máme 22ok), L = 1x3, 4x2 a 6x1 (máme 24ok), XL = 1x3, 5x2 a 6x1 (máme 26ok).
-> Po dokončení ubírání upleteme 10 (12/14/18) řad oboustranným žerzejem a začneme přidávat.
-> Přidávání (stále pleteme oboustranný žerzej), S = 2x1, 1x2 a 1x3, M = 2x1, 1x2 a 1x3, L = 3x1, 1x2 a 1x3, XL = 3x1, 1x2 a 1x3
-> Kalhotky jsou téměř hotové, pokud jsme odložili oka na pomocnou jehlici, tak pleteninu zakončíme spletením ok z pomocné jehlice a té co jsme právě dopletli (pozor, musíte oka do sebe zaplétat jako byste chtěli zapnout zip), je to sice náročnější, ale vznikne nám tak jemný a velmi prožný spoj. Pokud jste oka v první části ukončili, tak ukončete i tuto část a sešijte či sháčkujte.
-> Na nohavičky, nabereme 34ok (38/42/46) na ponožkové jehlice a pružným vzorem (1hl a 1 obr.) upleteme 10 (11/12/14) řad a ukončíme.
-> Do pasu provlékneme v několika řadách (osvědčili se mi 3) kloboučkovou gumičku nebo šňůrku na zavazování.
-> Horní rantlík je dost vysoký (zejména u vel. L a XL), tak šňůrku provlékněte spíše níže, mám to tak úmyslně aby dětem netáhlo na ledviny, v létě když je teplo, tak rantlík ohrnuji na polovinu ,-)

A je hotovo :-) Nebo můžete ještě dozdobit vyšitím motivů či obrázků ,-) Popusťte uzdu své fantazii, na vlňáčcích můžete dělat i plastické vzory, copánky... (jen pozor aby to pružilo) nebo na bříšku udělat pružný vzor až k rozkroku... Nemusíte plést jednou barvou, ale můžete dělat proužky či jinak barevně vzorovat ,-)

Vlňáčky lze uplést též z jednotlivých dílů a pak sešít (řiďte se místem kde jsem psala jak pleteninu rozdělit, zadní díl je ten co má větší počet ok). Vím že jde plést buď úplně zvlášť nebo přes zadní díl přejít na přední, ale nikdy jsem nezkoušela, nesnáším sešívání :-( ...

Snad jsem se nikde v ničem neupsala a návod je bez chyb :-/ Kdyby jste měli dotaz, neváhejte mě kontaktovat ,-)

Návod je tu pro vás a pro vaše osobní použití, nepoužívejte jej prosím pro komenční účely...

Vlňáčky - rantl

Vlňáčky - upleteno k ujímání

Vlňáčky - odložený předek (já používám spínací špendlíky, více mi vuhovují :-) )

Vlňáčky - upletený zadeček

Vlňáčky - upletený předek i zadek, před spletením

Vlňáčky - příprava na "zipování"

Vlňáčky - "zipování"

Vlňáčky - "zipování", přední oko

Vlňáčky - "zipování", zadní oko

Vlňáčky - "zazipováno" :-)

Vlňáčky - uzavírání ok. Zde musíme brát oka po 3, ne jak jsme zvyklí jen po dvou...

Vlňáčky - spleteno a ukončeno

Vlňáčky - bez nohaviček zezadu

Vlňáčky - nabírání ok na nohavičku

Vlňáčky - pletení nohavičky

Vlňáčky - hotová nohavička

Vlňáčky - už chybí jen šňůrka :-)

A hotovóóó :-D

Ohrnuté vlňáčky

Mé první

Vzadu mají srdíčka, bohužel nemám samostatnou fotku, jde vidět na té "společné" :-D

Další v řadě

Pohromadě

Vlňáčky zezadu

Naše prdelka ve vlňáčcích, ještě musela dorůst (dneska už jí jsou jen tak tak :-D )

V klučičím provedení :-)

Proužkované

Vlňáčky s ponožtičkama

Vlňáčky či kraťásky ,-)

Krásné vlňáčky od paní Heleny (ID 311450) opravdu jsou povedené ,-)

A tu jsou vlňáčky od paní Heleny (ID 311450) zezadu :-)

Návody mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k návodu

Mallik 24. 9. 2012, 7:59
Dobrý den, můžu se zeptat na ty velikosti, na jak velká dátka asi jsou? Díky Daniela
qviz 17. 9. 2012, 22:24
Děkuji moc za návod. Už jsem upletla dvoje a nemají chybu. To zipování je velmi jednoduché a taky nerada něco sešívám, takže pro mě úplně super. Ještě jednou moc děkuji (Y)
omandra 29. 8. 2012, 18:03
tak se mi to nakonec nějak povedlo /jen sešít boční šev moc ne/, ale pletla jsem rovnou větší, tzn. M, ale jsou ještě menší, než co mám doma koupené S *-) pleteno ze 100% ovčí vlny ze zlaticka.cz na jehlicích číslo 3, což by snad odpovídalo, ale jsou hroooozně mrňavé, to bude prckovi po týdnu asi malé :´(
Mysicka21 18. 1. 2013, 16:13
@omandra Marie, to je zvláštní *-) neutahovala jste moc? Mám teď druhé dítko, opět na látkovkách, jak taky jinak :-) no a má teď 6kg, stále máme velikost S a myslím, že ještě nějakou dobu i vydrží :-) a to že do toho cpu i to čemu říkám "kalhotovka z ručníčků" :-D prostě poskládám plenku z toho malého Ikeáckého ručníku a do toho dávám ještě čč, takže to odpovídá tak 3 čč *-) a fakt nemám problém je oblíknout a stále má ještě dost místa :-)
omandra (upraveno) 30. 8. 2012, 9:58
a jak naplést ty nohavičky,tak na to už asi nepřijdu :-( jak nahodit oka, jak to "spojit"..(?)
Ronia 19. 5. 2012, 18:51
Dobrý den, jsem další, kdo nemůže přijít na to zipování *-) V návodu se píše splétat, není mi jasné, jestli se tedy splétají dohromady ta dvě oka, z jedné a druhé jehlice? Nebo se jen zipovým způsobem oka seřadí na jednu jehlici a teprve potom v další řadě spletou? A oka se splétají 3 - na obrázku to vypadá, že 4? Nikdy jsem nic podobného neviděla a bohužel si z toho opravdu nevím rady... mohl by mi někdo napovědět?
Mysicka21 22. 5. 2012, 23:07
@Ronia Je to jednodušší pokud si oka "zazipujete" na 1 jehlici a až pak se pustíte do ukončování.. oka splétám 3, ale 4 jdou také :-) Ale není potřeba to dělat takto, můžete ukončit zvlášť předek a zvlášť zadek a pak sešít nebo sháčkovat, ale to já nerada, tak proto "zipuji" :D nemám ráda dokončovací práce a vždy se na tom zaseknu a jen na to několik dní koukám a nechce se mi do toho, proto to dělám takhle :) Snad už jste se stím nějak poprala ,-)
Ronia 23. 5. 2012, 17:04
@Mysicka21 Díky moc za reakci, vlňáčky byly odložené stranou, takže radu vítám. Čili je to tak, jak to vypadá, že se opravdu nejdřív oka "seřadí" bez pletení na jednu jehlici a potom se splétají? Zrovna jsem byla připravená se k nim vrátit a vytvořit to (zipování mě láká ze stejného důvodu, který popisujete u sebe), tak vidím, že to bylo možná správně :-$ Díky za nápovědu, myslím, že už to dotáhnu (F)
VávuškaPájuška 18. 4. 2012, 17:46
Zdravím všechny látkující a petací maminky. Výborný návod, donutil mě vzít jehlice do ruky a vytvořit tak snad mé první pletené dílo v životě.. Když nepočítám to co jsme pletli v ručních pracích ve škole, par řad hladce a obrace a konec. Návod je bezvadně přehledný i opravdu pro úplného začátečníka jako já. Upletla jsem si jen tak kousek na nečisto par řad, vyzkoušela jsem ujímaní, nahazování a šla na věc. Trvalo mi to tři večery a dílo je na světě.. Pletla jsem úplně ty malinké, protože jsme ještě v očekávání, jen mi přijdou úplně miniaturní celková délka bez nohaviček je včetně lemu cca 16cm, největší šířka 13cm, mezi nožkama 8cm, šířka nohaviček 4,5cm.. tak se chci zeptat zda nejsou moc malé? nemám ještě s čím porovnávat. Pletla jsem z merino vlny od vlnapu. na 5 jehlicích č.3 na kruhové ať jsem dělala co jsem dělala jsem to prostě nedostala, nestočila jsem je k sobě. Chystám se na další ale určitě větší. Jakmile se mi to podaří přidám sem foto mého díla. :)
evik022 27. 3. 2012, 19:11
Dobrý den super návod jen se chci zeptat kolik vlny na jedny hodky budu dělat velikost S a M děkuji
Gitushe 13. 9. 2011, 17:24
Dobrý den Moni, Váš návod vypadá skvěle, ráda podle Vás vyzkouším své první :o) jen se chci zeptat, jestli příze Merino od Vlnapu neprotéká a jestli jste zkoušela do lemů dát připlétací elastickou nit? Děkuji Gita
Mysicka21 22. 9. 2011, 0:56
@Gitushe Dobrý den Gito, Merino od Vlnapu neprotéká :-) a elastickou nit jsem nezkoušela *-) Přeji ať se vlňáčky povedou (Y) budu ráda když pak pošlete fotečku ,-)
Gitushe 27. 9. 2011, 21:55
@Mysicka21 Moni, pomoooc, zasekla jsem se u ubírání, co, prosím, znamená L = 1x3, 4x2 a 6x1? Děkuji děkuji :-|
Mysicka21 29. 9. 2011, 22:08
@Gitushe Gito, omlouvám se že odpovídám až teď, asi už máte doděláno že :-) Znamená to, že 1x uberete 3 oka, pak 4x po dvou okách a 6x 1 oko z každé strany, čili na začátku a na konci lícových řad, u rubových se neubírá, celkelm tedy během ubírání upletete 22 řad :-) snad vám to pomůže...
Gitushe 30. 9. 2011, 9:53
@Mysicka21 Moni, moc děkuji za vysvětlení (Y) (Y) Jdu na to! ,-)
omandra 28. 8. 2012, 22:10
@Gitushe tak už vím, proč tolik a tolik řad, teď ale jsem se zasekla na ujímání ok na konci řady, na začátku řady už bych to podle návodu - videa nějak snad zvládla, ale jak ujmout na konci, to nevím, dá se to úplně stejně?? *-)
omandra 29. 8. 2012, 9:11
@omandra co ubrat v lícové řadě na začátku, a pak v rubové na začátku? vyjde to nastejno? (jako kdybych ubrala např. 3 oka na začátku líc. řady a 3 oka na konci líc. řady?) páč se fakt nemůžu dopátratt,jak ubrat - ujmout na konci řady, většinou píší tak, že se prostě ujmou oka na zač. každé řady
omandra (upraveno) 30. 8. 2012, 9:59
@Gitushe tak jsem se nějak poprala s tím ubíráním i nabíráním
mapavca 18. 8. 2011, 8:08
Skvělý návod, tyhle vlňáčky se mi moc líbí. Začala jsem plést na novorozence a nejsem s jistá jestli to má ty správné rozměry, ještě to nemám na kom vyzkoušet. Na šířku to mám 21 cm, šířka mezi nohavičkami 12 cm a na výšku od spodku mezi nohavičkami k bříšku (bez rantlu) to mám 14 cm a rantl jsem udělala 7 cm vysoký. Můžete mi to prosím některá přeměřit jak to má být na novorozence? díky moc Pavlína
Mysicka21 20. 8. 2011, 22:45
@mapavca Pavlíno, to co popisujete odpovídá spíše té velikosti M, z jaké vlny a na kolikátkách jehlicích jste to pletla? To může totiž udělat hodně, stejně jako to jak pevně pletete, u vlňáčků se mi osvědčilo pláct pevněji, pak se tolik nevytahují... Nemám teď u sebe žádné nově upletené vlňáčky na novorozence, vpodstatě tedy žádné, ale podle mých zápisků koukám že měřeno v klidu by měli mít na šířku přes boky 18-20cm (horní rantl mám psaný 15cm v klidu než se začnoupoužívat, pak se krapet vytáhne), mezi nožičkami 10cm, rantl 6cm, celková výška kalhotek 19cm, nohavičky jsem tehdá naměřila 6cm na šířku a 4,5 na délku... Takhle podrobně to mám bohužel rozepsané jen u těch novo (vel. S nebo chcete-li NB)... Tyhlecty konkrétní byly z vlny Ruby, rantl z Baby pleteného dvojitě (obojí výrobce Vlnap). Rantl pletený na jehlicích č.2,5 a kalhotky na č.3, ale dá se i na silnějších jehlicích, pak budou ale kalhotky samozřejmě o krapet větší :-)
kika221 3. 8. 2011, 10:39
Úžasné, ďakujem za návod (L) (L) (L). Zatiaľ som našla len návody v angličtine a kedže pletenie nie je mojou silnou stránkou, netrúfala som si pustiť sa do nich, ale podľa Vášho návodu by som to mohla zvládnuť ,-) . Uvidíme, čo sa mi podarí vytvoriť. Takže ešte raz veľmi pekne ďakujem. (F)
kika221 6. 8. 2011, 20:32
@kika221 Tak dnes som sa odhodlala pustiť sa do nich, aj som si kúpila kruhové ihlice, ale sú príliš dlhé. Dajú sa kúpiť aj také krátke, aby sa na nich dali upliesť takéto malé vlniačiky? *-) A ešte som sa chcela spýtať, či by ste nebola taká dobrá a nepridala pár fotiek postupu, ako pracovať s tými kruhovými ihlicami. Ešte som to totiž nerobila a veľmi by som chcela dcérke vlniačiky upliesť. Ďakujem (L)
kika221 7. 8. 2011, 14:04
@kika221 Neuveriteľné, prišla som na to |:o) , takže moju predošlú žiadosť berte za bezpredmetnú. Ďakujem (Y)
Mysicka21 7. 8. 2011, 18:17
@kika221 Kristíno, vidíte jak jste šikovná (Y) ono když jsou jehlice moc dlouhé, tak jde udělat to, že mezi 2 oky drát vytáhnete a uděláte takovou jakoby smyčku no a až k ní dopletete, tak se udělá zase o kousek dál :-) bohužel teď nemám nic rozpleteného abych to vyfotila, ale když nezapomenu, tak až budu mít něco rozpracovaného, tak vyfotím a vložím fotky :-) Už mám nafoceno pár obrázků z průběhu pletení, jen je přetáhnout do PC, zmenšit a vložit, snad se mi to během dneška nebo zítřka povede (H) zkusím to stihnout než se vrátí babi s dětma z procházky (pes)
Talena 22. 9. 2012, 13:08
@Mysicka21 Já vím, že už to není aktuální, ale dají se koupit i krátké jehlice kruhové - 40cm délky. Pletu s nimi ponožky na dvou kruhových jehlicích a super! Koupila jsem je přes internet v Kaleidoskopu z Ostravy (www.i-pletaci-prize.cz ) Dosti levné věci a zatím můžu říct, že kvalitní. (Y)
Mysicka21 7. 8. 2011, 20:27
@Mysicka21 Vloženo (clamp)
kika221 10. 8. 2011, 8:08
@Mysicka21 Monika, ďakujem za tie detailné fotografie (L), pomohli mi. Jediné s čím si zatiaľ neviem poradiť, je to zipsovanie. Chcela som to vyskúšať týmto spôsobom spliesť, ale zatiaľ sa mi to nedarí. Prosím Vás, ak by ste si našla na chvíľu čas, neskúsila by ste mi to zipsovanie popísať aj slovne? Možno sa mi z toho podarí vysomáriť (smich). Ďakujem za pomoc (F)
kika221 11. 8. 2011, 20:06
@kika221 Tak už zasa netreba :-) , bola som nedočkavá a nechala som si poradiť od ďalších šikuliek. Inak každý, kto na to Vaše zipsovanie pozrel, sa čudoval, že sa s tým ešte nestretol, ale ohlasy boli pozitívne. Všetky šikovné ručičky to hneď utekali skúšať, aby mi vedeli povedať ako na to :-) No a ja chcem ešte dnes dokončiť nožičky a budem mať prvé hotové (clamp). Už sa ich neviem dočkať (smich). Dúfam, že budú nášmu drobcovi dobré.
Mysicka21 13. 8. 2011, 9:49
@kika221 Kristíno, tak to je super (Y) pak se pochlubte svým dílečkem, budu se těšit a budete-li souhlasit, tak můžu fotečku přidat sem aby vaší šikovnost viděli i další pletařky (Y) (Y) (Y)
kika221 23. 8. 2011, 23:38
@Mysicka21 Zdravím Monika, tak ja pletiem už druhé, o číslo väčšie (lebo tie prvé boli len tak tak (smich) ), a ešte stále som sa nedokopala k tomu, aby som ich odfotila :-$ . V každom prípade ich čo najskôr odfotím a fotku pošlem. (flower)
Janka. 21. 7. 2011, 20:56
ty proužkovaný jsou moc krásný J
Janka. 21. 7. 2011, 20:55
Zrovinka se chystám na další várku vlňáčků, ty co malá nosí už jsou jen tak tak, chtěla jsem se zeptat jak je to s údržbou toho Merina z vlnapu, dají se vyvětrat, nebo často perete? Já vlňáčky pletu jen z vlny bez superwasch úpravy, a ty se krásně vyvětrají, impregnuju jen když začnou provlhat. A napište jakou máte zkušenost s vlnou Excelent, na omak je super. Díky J
Mysicka21 3. 8. 2011, 14:31
@Janka. Jani, Merino se dá taky krásně vyvětrat (Y) peru většinou jen při znečištění nebo až před impregnací, čili teď tak 1x za 4-6 týdnů, ale vlňáčky používám už jen na noc, střídám dvoje a větrám na balkoně... Vlna s úpravou superwash mi přijde taky ok, laicky řečeno z mého pohledu je jiná na omak pouze před impregnací, lanolín krásně naváže a vydrží úplně vpohodě (Y) a že udržet čůrání mé dcerky je výkon, mám vždy pocit že načůrá hned několik litrů :-D je fakt že když jsme čas od času použily papírovku, tak to neměla šanci pobrat (N) ale já to vidím jako pozitivum (clamp) lidem to ukáže že látkovky jsou prostě NEJ :-p |:o) (F) a fakt teda nechci dítě balit do "parfemovaného igelitu" (6)
smilena 4. 7. 2011, 21:06
(Y) :-) (F) Ano ano takový návodu tu určitě chyběl (L) (clamp) (L) (flower)
Mysicka21 4. 7. 2011, 22:51
@smilena Milenko, až budu mít chvilku čas, tak dám dohromady a sem vložím i ten na háčkovaný vlňáčky co jsou na zapínání a jdou do nich plenky na rovno ,-)
mišus 4. 7. 2011, 8:43
Než jsem si rozklikla Váš návod tak jsem se domnívala, že je to obleček na psa ,-) ,-) ,-) ,-) ,-) ,-) ,-) ,-), ale teď je mi to už jasné. Hezké! (L) (L) (L) (clamp)
Mysicka21 4. 7. 2011, 22:52
@mišus ,-) ,-) ,-) ,-) možná kdyby se udělala dírka na ocásek tak by se to dalo použít i tak :-D :-D :-D :-D
PAVLAFe 3. 7. 2011, 22:31
Já teda už miminko nemám, ale na co ty vlňáčky jsou ?NA plenky, ? Připadá mi to , tak , že se v tom musí dítko dost potit ... :-$
Mellisande 3. 7. 2011, 22:37
@PAVLAFe Naimpregnují se a slouží jako svrchní kalhotky na látkové pleny. Myslím, že je odměřeno, že ve vlňácích je teplota nižší než v jednorázovce (F)
Leitz 5. 7. 2011, 9:40
@Mellisande A kde se dá sehnat ta impregnace? *-) *-)
smilena 5. 7. 2011, 11:18
@Leitz Buď koupíte lanolínovou kůru v obchodě, kde prodávají látkové plenky nebo stačí lanolin z lékárny (F)
Leitz 7. 7. 2011, 18:54
@smilena Moc děkuji za odpověď (L) (L) (L) (L) (L) (L)
Mysicka21 5. 7. 2011, 12:10
@smilena Milenko, krásně vysvětleno (Y) jen doplním že v lékárnách lanolín prodávají vážený a je lepší se po nich ptát v lékárnách co jsou u polikniliky či nemocnice, podle mých zkušeností se v těch ostatních cukají a že nemají nebo to není v systému...
Mysicka21 3. 7. 2011, 22:36
@PAVLAFe Pavlo, jsou to vlněné plenkové kalhotky co se používají přes látkové pleny. A mimčo se v tom nepotí, vlna má totiž tu vlastnost že v zimě hřeje a v létě chladí :-) Jsou opravdu moc příjemné a malá se mi v tom v životě neoprudila (Y)

Podobné návody

Vybrané nabídky

Kategorie