Zobrazit přihlášovací formulář
(návod si oblíbilo 7 návštěvníků)

Péče o ručníky a přikrývky

0.0
Péče o ručníky a přikrývky

Postup

Snad se budou rady hodit :-)
Pečujte o své ručníky
Prací pokyny
• Doporučuje se ručníky před prvním použitím vyprat.

• Vždy se řiďte instrukcemi uvedenými na etiketě ručníku. Dodržování doporučených pracích pokynů vám zabezpečí dlouhodobý požitek z ručníků od Christy.

• Ručníky nečistěte chemicky.

• Nitky ručníků se mohou vytáhnout, pokud jsou zachyceny ostrým předmětem. Nevytahujte smyčky – jednoduše je odstřihněte. Ručníky jsou utkány tak, že nepouští oka. Vytaženým okům zabráníte tak, že nebudete prát ručníky s ostatními ostrými předměty, které mají háčky nebo zipy.

• Ujistěte se, že používáte doporučené množství pracího prášku. Dejte pozor na to, abyste nevystavili ručníky přímému kontaktu se saponátem před samotným praním.

• Vyberte jemný prací prostředek. Mnoho moderních pracích prášku obsahuje bělidla nebo odbarvovače. Ideálně, těmto byste se měli vyhnout, pokud perete barevné ručníky, protože ty poté mohou rychle vyblednout. Použití pracího prášku vytvořeného na barevné prádlo zajistí, že si ručníky udrží barvu po mnoho let.

• Omezte množství aviváže, sice dodají vašim ručníkům měkkost, ale nadměrné množství obalí vlákna ručníků a tím omezí jejich absorpčnost.

• Sušení v sušičce na střední stupeň dodá ručníkům a osuškám nejjemnější hebkost.

• Odbarvovače odstraní barvu z ručníků a osušek nastálo. Snažte se zabránit kontaktu s koupelnovými čisticími prostředky.

• Oddělte světlé a tmavé barvy ručníků, stejně jako byste rozdělili ostatní kusy prádla. Tmavší a výraznější barvy mohou mít na začátku pouštět přebytečná barviva během několika prvních pracích cyklů.

Jak pečovat o ručník, aby se z něj nestalo struhadlo

Možná to znáte - utírání se starým ručníkem nemusí být příliš příjemná záležitost. Někteří spotřebitelé likvidují ručníky ihned, jak začnou stárnout a ztrácí savost. Existuje však i způsob, jak staré ručníky znovu změkčit a načechrat. Pokud se o své ručníky budete dobře starat, budou produktivně sloužit několik let a nemusíte se bát, že se z něj stane struhadlo.

Ručníky mohou být vyráběny z různých materiálů, jejichž vlastnosti jsou odlišné. Froté tkanina je nejčastěji používanou tkaninou, na které jsou z jedné nebo obou stran vytvořeny smyčky. Velurové ručníky vzniknou, pokud se smyčka z jedné strany ořízne a vytvoří tak dekorativní lesklý povrch připomínající samet. Ručníky mohou být tkány také do zdobených obrazců nebo proužků, mohou být vyšívaný nebo potištěny. Je čas poslat do důchodu staré ručníky, které byly vyrobeny z tenkých vláken a častým používáním se na nich vytvořily díry.

Když si kupujete ručník, ujistěte se, že je kvalitní. Bavlna a další přírodní materiály dobře odolávají opotřebení a jsou jednoduché na údržbu. Pozor na ručníky, které jsou vyrobeny ze směsí umělých vláken – ty mají tendenci rychleji se odírat a také nejsou tak savé jako ručníky bavlněné (nebo bambusové). V některých případech mohou způsobit podráždění kůže. Osuška vysoké kvality vám vydrží déle, protože je robustnější konstrukce.
Klasifikace ručníků podle váhy:
Lehké 250 – 350g/m2
Střední 350 – 450g/m2
Těžké 450 – 550g/m2
Velmi těžké – nad 550g/m2

Klasifikace ručníků podle finální úpravy:
Velurový ručník
Ručník s potiskem
Ručník s vetkaným vzorem
Ručník s ozdobnou výšivkou

Jedním z problémů ručníků je, že mají tendenci ztrácet barvu. Perte proto ručníky vždy se stejnými nebo podobnými barvami, abyste zabránili nadbytečnému zabarvení ostatního prádla. Navíc, bílé ručníky by vždy měly být prány samostatně. Použijte citrónovou šťávu místo odbarvovače, protože bělidlo poškozuje tkaninu.

Staré ručníky také mohou být méně absorpční, to je způsobeno praním v tvrdé vodě nebo nadměrným používáním pracích prostředků a aviváže. Aviváž vlákna obalí a ty pak ztrácejí svou schopnost pohlcovat vodu. Zkuste staré ručníky vyprat s octem, ten pomůže odbourat usazeniny z ručníku. Pokud máte problémy se zápachem ručníků, zkuste je vyprat v jedlé sodě.

Perte ručníky v teplé vodě s podobnými barvami a nepřeplňujte pračku. Po skončení pracího cyklu ručníky protřepte. Nejlepších výsledků dosáhnete se sušičkou na mírný stupeň.

Pravidelně své ručníky obměňujte, prodlouží to jejich životnost. Staré ručníky, které již nepoužíváte, dejte do hadrů, ať zbytečně nezabírají místo ve skříni. Ujistěte se, že ručníky nezůstávají v extrémně vlhkém prostředí. Pokud máte v koupelně často vlhko, sušte ručníky venku nebo v sušičce každých několik dní a vyperte je aspoň jednou týdně.

Pečujte o své péřové přikrývky a polštáře
Peří je velmi nenáročné na údržbu. Při dodržování následujících instrukcí se můžete spolehnout, že vaše péřové výrobky vydrží dlouho ve skvělém stavu.

Návod na ošeřování:
Ráno dobře natřepte.
Při dobrém počasí větrat.
Neklepejte a nevysávejte.
Nevystavujte přímému slunci.


Symboly ošetřování:
Šetrné praní v pračce, jemný prací prostředek, mírné odstřeďováníLze sušit v sušičce, nežehlete, nebělte, nečistěte chemicky.

Základní způsoby, jak pečovat o polštáře plněné peřím:

Vaše polštáře pravděpodobně nebudou trvat věčně, ale jejich životnost můžete výrazně prodloužit správnou péčí.

Skládání a mačkání, ukládání do „peřiňáku“ a polštářové souboje neprodlouží vašemu polštáři život. Nemusíte se o něj starat jak o miminko, ale pokud zabráníte jeho zneužívání, odvděčí se vám léty vytrvalé podpory.

Polštáře plněné prachovým peřím je možno prát, ale musíte se ujistit, že jsou sušené správně. Jakákoli vlhkost, které zůstane v polštáři, může způsobit napadení plísní, a to již za 24 hodin po vyprání. Proto sušte v sušičce, a když už si myslíte, že je polštář suchý, tak ho tam ještě nechce. Budou to spíše 4 hodiny na střední stupeň než 36 až 48 minut, což je doba běžného cyklu.

Pokud se koupete nebo sprchujete v noci před tím, než jdete spát, přesvědčte se, že jsou vaše vlasy suché. Vlhkost peří neprospívá, navíc vlhkost je vhodným klimatem pro roztoče.

Pokud se koupete nebo sprchujete v noci, natřete se hydratačním krémem až ráno. Nejen vlhkost, ale i oleje peří poškozují. Oleje nezničí polštář za dny, týdny nebo měsíce, ale roky. Jakkoli je to možné, zabraňte kontaktu oleje s peřím, pomůžete tím prodloužit životnost polštáře. Jednou z možností je používání chráničů na polštáře, které je možno i prát. Povlaky na polštáře perte každý týden nebo podle potřeby.

Pokud je polštář cítit, je to znamení, že již potřebujete nový.

Návody mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k návodu

blondgirl 22. 6. 2012, 14:34
Nemyslím, že by tyto rady ručníkům nějak moc pomohly +o( Mám lepší recept - používat sušičku na prádlo - ručníky jsou pak krásně měkké, savé a voňavé (Y)

Podobné návody

Vybrané nabídky

Kategorie