Zobrazit přihlášovací formulář

Aktivity s dětmi

Přidat návod
(návod si oblíbilo 91 návštěvníků)

Co sbalit do auta na dlouhou cestu s dětmi

0.0
Co sbalit do auta na dlouhou cestu s dětmi

Postup

Pokud se chci vyhnout unaveným a unuděným dětem (100% se to tedy nepovede nikdy, ale minimálně ze začátku cesty budete mít klid), tak se snažím je cestou zabavit, střídat aktivity tak, aby po nějakém úkolu následovala krátká relaxace (například pustit pohádku z cd, film na dvd). Třeba se někomu můj seznam a nabízené aktivity budou hodit a pokud náhodou zabaví i vaše děti, tak budu určitě ráda. Případně napište další náměty, jak zabavujete děti v autě vy.

Co sbalit do příručního zavazadla:
- samozřejmě jídlo a pití, doporučuji bez bublinek a bez umělých sladidel, ideální by byla obyčejná voda. K jídlu hodně ovoce a zeleniny, případně pečivo. Nezapomeňte na chladící tašku a vše do ní uložte. My na delší cesty milujeme klasiku - řízek a chleba. Jako mlsky beru křížaly a sladkosti jen jako odměnu.
- vlhké ubrousky, papírové kapesníky, zvracecí pytlíky, sáček na odpadky, mokrou a suchou žínku, lahev s vodou na mytí, vodu v rozprašovači na osvěžení.
- čisté papíry, pastelky či fixy, omalovánky, ideální stoleček na kreslení v autě (výrobu jednoduchého a v podstatě zadarmo stolečku najdete také u mne v návodech a po dovolené ho můžete vyhodit a vyrobit si nový)
- přenosné dvd, mp3, mobil, herní konzoli ........
- aršíky samolepek (1 aršík na každých 300 km a dítě :-))
- nafukovací balonky, drobné odměny (haribo bonbony v mini sáčcích, prstýnky, bublifuk, hopík, další samolepky, kinder vajíčko, žvýkačky, přívěsky, náramky ......), jako odměnu můžete sehnat i minivětráček na baterie, nebo malou baterku (pokud se cestuje v noci)
- tetovačky a tetovací fixy (jako nejzábavnější aktivita pro zabavení děti se jeví, pokud je necháte vylepšit si těla navzájem, zákaz malování na obličej, riziko vypíchnutí oka za jízdy, ideální je předloktí a nohy, které natáhnou k druhému sourozenci, i když jsou sami připoutaní v autosedačce)
- karty (kvarteto, černý Petr, prší, úžasné karty jsou ve stylu hry větší bere, ale místo hodnot karet jsou příklady na malou násobilku .....), hry do auta (Autobingo, Už tam budem), designerské bloky (například Barbie apod), samolepková alba (moc pěkná mají od firmy pannini) včetně velké zásoby samolepek.
- pro malé děti samozřejmě dudlík, mazlíka, plenky .......
- určitě náhradní oblečení, něco na zastínění okýnek (poslouží i u větších dětí plena, nejlépe namočená, osvěží vzduch v autě)
- kinedril (při dlouhé cestě podáváte i v průběhu cesty), lízátka proti kinetoze, či jiné léky, na které jste zvyklí


Během cesty dostanou holky na svůj stoleček prázdný arch papíru, pokládám jim otázky a za správnou odpověď si mohou nalepit jednu samolepku. Během čekání na otázku pak mohou kolem samolepek i malovat. Místo samolepek lze dávat bonbony, nebo jsme jednou měli větší množství céček a dostávaly za odpověď céčko, za deset céček pak odměnu .... Za každých cca 10 (nebo 20, 30 - záleží na rodiči a délce cesty) získaných samolepek následuje malá odměna. Doporučuji odměny nasypat do neprůhledné tašky a nechat děti, aby si jen tak po hmatu svou odměnu vždy vybraly. Otázky přizpůsobte věku a schopnostem dítěte. U nás se začíná klasicky otázkou Jak se jmenuješ, kde bydlíš a kam jedeš. Dále se pak ptám na jméno a profesi rodičů, co v zaměstnání potřebují a co tam dělají, na jména a profese prarodičů, tet a strýců. Vyjmenovat města, státy, značky aut, názvy listnatých stromů, lesních zvířat, dívčí jména, chlapecká jména ...... Dovoluje-li to věk dítěte, pokládejte otázky nebo očekávejte odpověď v cizím jazyce. Často trénujeme i početní představy - jaké číslo je o 10 větší než 14580, co je těsně před, co je za číslo těsně za ..... Opět dle věku dítěte, u prvňáčků a druháčků maximálně do 100, u starších klidně do milionu. Nebo řekni, kolik háčků je ve slově ČELISTI, nebo kolik čárek je ve slově UJÍDÁNÍ ...... další možnosti, jak trénovat i během prázdnin formou hry. Zpravidla na otázky hrajeme do doby, než se vyčerpá pro každou jeden aršík samolepek. Prostřídáte s filmem na dvd, karetní hrou, jídlem a pitím. Pak je už nejvyšíí čas na přestávku a můžete pokračovat znovu s otázkami. Věřte, že se děti zabaví natolik, že nebudou o prvních čtyřech hodinách cesty ani vědět.

U starších dětí je možné jim pořídit malý notýsek, do kterého si budou zapisovat všechny města a vesnice, kterými projedou.
Nebo si mohou zapisovat SPZ aut, které něco znamenají (MED, SUD, PUD .....).
Slovní kopaná.
Na co myslím (vybrat věc v autě, spoluhráči pokládají otázky, na které lze odpovídat pouze ano nebo ne a musí se dopátrat věci, či osoby, na kterou člověk myslí).
Každé dítě si vybere jednu barvu aut, počítá auta jedoucí v protisměru dle zvolené barvy, vyhrává dítě, které zahlédlo nejvíce aut ve vybrané barvě.
Vybereme barvu auta, například červenou, jede-li zvolené auto proti nám - tleskáme, u další barvy pak třeba pískáme, dupeme, luskáme prsty atd. (hru je možné hrát pouze v případě, že je řidič extra trpělivý :-)), je zábavné, aby si děti zapamatovaly, co na kterou barvu auta se dělá.
Trénování paměti - Přijela babička z Ameriky a přivezla nám (doplňují se postupně věci, každý musí opakovat celou větu se všemi přidanými slovy, která se stále nabalují ..... vhodné je, aby někdo kontroloval a zapisoval, budou-li hrát větší děti a bude-li předpoklad, že slov může být hodně).
Město, stát, zvíře, rostlina, věc .....
Námořní bitva, piškvorky (lze koupit v knihkupectví či v papírnictví již předtištěné notýsky).
Pytel neprůhledný a dát do něj věci denní potřeby, které byste s sebou na dovolenou stejně vezli, děti pak po hmatu hádají, co mají v ruce (například kolíčky na prádlo, kávová lžička, balíček papírových kapesníků, propiska, bábovička na písek, tenisák, figurka ze šachů .......).

No a pokud nic z výše uvedeného nezabralo, tak pak jedině už zpěv :-)

Snad jsem na nic z našich her nezapomněla, případně budu ještě postupně doplňovat.

Návody mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k návodu

koubovan 14. 10. 2013, 21:36
Dobrý večer, prosím nemohla by jste mi poslat na email : nora.koubova@seznam.cz ten návod na stoleček do auta...nemohu to najít :)). S dětmi dost cestujeme a malování je jejich oblíbená činnost...Děkuji moc nora k.
korýška 6. 7. 2013, 21:13
U nás jednoznačně vede hra "babička měla v košíku", slovní kopaná a "myslím si" (Y) a pravda je, že čím je starší, je to zábavnější...
sarysK 5. 7. 2012, 22:04
Tak vidím, že cestování s dětmi se s věkem nelepší, jen je asi více možností, jak zabavit. Teď jsem absolvovala cestu s 13měsíčním synem, který se neustále kroutil v sedačce a vřeštěl jak o život, přičemž žádná nabízená hračka nebo předmět ho nezaujaly :-/
mami 28. 6. 2012, 22:26
Skvělé zpracováné (Y) (Y) My milujeme dovolené typu "napříč Evropou", takže přesně vím o čem píšete. Co já ještě beru na cestu je - pod každé dítě (autosedačku) natáhnu klasické bílé prostěradlo, nebo velkou plenu,kterou během cest vytřepávám z drobků. A potom když spadne řízek, nebo si špunti "nechtěně" otřou ruky do sedačky, neomývají mě tak moc mrákoty, Na cestu typu 8 hod a více doporučuji jíst převážně lehká jídla, člověk nemá pohyb, jen sedí a a je mu těžko, my bereme velkou mísu nakrájených jablek, paprik, kedluben....a pijeme zásadně jen vodu bez bublin, jak tady paní uvádí... A kdybyste ještě přemýšlely na cestovním poj. doporučuji si sjednat on-line All.anzku, jako jediná má transport při úrazu helikoptérou v ceně... Krásné prázdniny, šťastnou cestu a šťastný návrat všem do jejich domovů (clamp)
mo-nika 27. 6. 2012, 21:13
(Y) super, taky už připravuju dětem zábavu do auta a vaše nápady mně to pomohly rozšířit.Díky (L)
baculkacz 27. 6. 2012, 20:51
tak to je super nápad, my máme celkem štěstí, že naše děti polovinu cesty prospí, ale jste úžasná jaké máte nápady.
Marsel 27. 6. 2012, 10:22
my si s naší (X) v (au) povídáme "Povídánky" (dcera tomu tak říká :-) ) - třeba si vykládáme o statku (jaká zvířátka tam žijou, jak se jmenují jejich mláďátka, co jedí, co nám dávají, ...) - jiná varianta: co roste na poli - další: co roste / žije v lese - nedávno jsme začali se zaměstnáním: co dělá čísník a kde, co dělá zedník, atd. atd. Možná někomu pomůže můj tip, co jsem koupila (X) (child6) do auta http://www.mimibazar.cz/foto.php?id=18318798&tab=1 a do toho nějakou zábavu: - kreslení http://www.mimibazar.cz/foto.php?id=46177419&tab=1 - podobnou hru http://www.mimibazar.cz/foto.php?id=47643121&tab=8
přeslice 27. 6. 2012, 18:09
@Marsel tak ten organizér mám také a je opravdu super, když jedu sama s holkama, tak ho mám na sedadle spolujezdce a jen po určitých kilometrech podávám věci dozadu ,-)
mámaA+M 27. 6. 2012, 0:01
Díky. Některé poznatky jsem potřebovala připomenout, některé doplnit :-$ Cestování se třemi poměrně malými dětmi není žádný med... Přeji pohodové léto (leto)
dana.praha 26. 6. 2012, 19:24
My s nasim dvouletym hrajeme hadanky: je to bile a uvnitr zlute, roste to na strome a susti to, je to cervene a ma to zelenou stopku... A hrozne ho to bavi a procvicuje pri tom nejen predstavivost, ale i barvy. Obcas dava otazky i on nam (to mu ale jeste moc nejde) (L)

Podobné návody

Vybrané nabídky

Kategorie