Zobrazit přihlášovací formulář

Aktivity s dětmi

Přidat návod
(návod si oblíbili 4 návštěvníci)

Malované a šité čepky-kšiltky+použití voskovek na textil

0.0
Malované a šité čepky-kšiltky+použití voskovek na textil

Postup

Schválně dávám sem,a ne do šití,protože střih na kšiltku s rouškou už tu mám,tohle je jen takový nápad,jak děti o prázdninách trochu zabavit-a pak taky samozřejmě sebe...
Měli jsme doma nasyslené voskovky na textil.ale nějak jsem si nedovedla představit,jak by s nimi holky malovaly na trika-asi by se to dost vytahovalo.Tak jsem oprášila loňský střih na kšiltku s rouškou a po chvíli pilování technologie jsme úspěšně vyrobili prima čepky.Určitě vhodné pro jakýkoliv střih na čepičku,případně i na čepku hotovou,ale koncová úprava by tam byla asi složitější.
Potřebujeme vhodnou,nejlíp 100% bavlněnou látku-plátno,vhodný střih na čepičku)nebo na cokoliv,co Vás napadne-třeba peřinky pro panenku do kočárku,šátek,šatičky)-a hlavně voskovky na textil,nevypratelné,s fixací žehličkou.Asi je jich více druhů,my máme Pentel Arts-patels(cenovka tu je 115,-Kč,jsou někdy ze zimy kupované,a pomalujete s tím myslím čepky pro celou mateřskou školku).Postup jsme nefotila,protože jsme patlali na chatě a neměla jsem fo´ták sebou,ale není na tom nic složitého,takže popíšu jen s ilustračníma fotkama hotových kšiltek.

Nastříháme jednotlivé díly z plátna,pokládáme z líce a nakreslíme tu linii sešití,to bude pro děti rámeček,do kterého se musí trefit(holky samozřejmě přetahovaly,pak tvrdily,že je jim to jedno,a pak mi nadávaly,že jim tam okraje chybí :-o)

Rozdělíme dětem jejich dílky,natočíme je tak,aby nebyly hlavou dolů,Rozsadíme je co nejdál od sebe,aby si nemohly jednotlivé kusy krást a čmárat si po nich.obětujeme prkénko,kvůli kterému nebudeme plakat,když v něm zbude pár dírek,a upevníme první dílek po okrajích alespoň na 5 bodech připínáčkem k prkýnku.Vytáhneme voskovky a necháme broučky vynikat.

Vysvětlíme mladšímu uřvánkovi,že ta starší to má dřív hotovo,protože je prostě starší,a přidělíme další dílky,až bude celá čepka odpovídat představám autorů.tady bych jen poradila,po naší zatím jediné zkušenosti,ža bude asi lepší,zadat dětem aspoń tak trochu nějaké téma -třeba motýlky,vodní potvůrky-u nás okamžitě pole ovládly princezny a už s tím nešlo nic dělat :o)

Všechny dílky dokončíme podle návodu na voskovkách,na těch našich bylo.žehlit přes pečící papír cca 5 minut,dala jsem s is tím celkem poctivě tu práci,rozložila si vždycky asi tři dílky,na to papír velikosti cca plechu a žehlila a žehlila.
Tady je asi jasné,proč je lepší nejdřív pomalovat a pak sešívat-ta fixace na hotovém výrobku by byla nejspíš problém.

Ušijeme to,co jsme nastříhali,přepereme,aby zmizely čárky od křídy(naše voskovky FAKT DRŽÍ!),a pochválíme malé výtvarníky za ten úžasný model.
A pošlem fotku milaseckovi,aby ji mohla přidat k návodu.

Návody mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k návodu

panenkářka 23. 10. 2012, 20:26
Já mám taky voskovky Pentel Arts - Fabric Fun - 7 barev za 59 Kč, ale zkoušela jsem na tričko a opravdu se to maluje špatně. :-S Plátno bude prima a bude připravené na zajímavý patchwork (Y)
Néži 6. 7. 2012, 12:27
(Y) (Y) (Y) (Y) úžasné, všechny Vaše výrobky jsou krásné !!! |:o)
milasecek 6. 7. 2012, 15:19
@Néži Moc dík (F)-všechny krásné nejsou,ale těma co nejsou se nechlubím (H)
ZuTab 5. 7. 2012, 17:18
(Y) (Y) :-D (Y) (Y) krásný i vtipný návod (K). Kolik prosím stojí takové voskovky na textil a nemohla byste pro nás amatéry přidat i návod na šití čepky??? Moc díky (L)
milasecek 6. 7. 2012, 11:27
@ZuTab Zuzi,díky,obě informace najdete u mě [A]-my máme voskovky z Liberce z prodejny umělěckých potřeb a ještě je tam k přečtení cena 115,-,na netu jsem nekoukala,ale tak nějak to bude nejspíš nastejno.Já jsem pořád váhala,na co to použít,protože holky jsou ještě dost malé a voskovkama na trička by se asi špatně kreslilo i mně,jak je ta látka pružná,musela by se vypnout-a pak se ten obrázek zase zkreslí,až se triko sundá.Takže to chce fakt nějaké plátno.A střih mám docela podrobně popsaný,myslím i pro začátečnice :-$
ZuTab 6. 7. 2012, 14:04
@milasecek Moc díky - do dalších návodů jsem nekoukla |-) a dobře jsem udělala, protože bych ještě včera začala dělat gekonka nebo žabí kabelku - jsou ÚŽASNÉ!!!!! (clamp) (clamp) (clamp)
milasecek 6. 7. 2012, 15:17
@ZuTab :-Djsem na tom stejně,něco vidím a hned to musím mít ,-)-Aspoń máte program na víkend (H)
pamojaan 5. 7. 2012, 20:21
@ZuTab Dobrý večer, má ho paní Lucka v návodech. :-p Taky se mi líbý jem ta moje opička nechce nosit nic na hlavě (hello) (hello) (hello)
ZuTab 6. 7. 2012, 14:04
@pamojaan Děkuji (child8)
milasecek 6. 7. 2012, 11:31
@pamojaan Moniko,my ještě plánujeme něco pro panenky,asi peřinky-to je vlastně fuk,co pomalujete,jde spíš o tu techniku.Navíc pokud prcek nechce nic nosit na hlavě,težko si představit lepší motivaci,než vlastnoručně vyrobenou čepičku (H)

Podobné návody

Vybrané nabídky

Kategorie