Zobrazit přihlášovací formulář

Různé vychytávky

Přidat návod
(návod si oblíbilo 44 návštěvníků)

dobré rady

0.0
dobré rady

Postup

Špinavé tapety.
Tapety vyčistíte tak, že smícháte trošku vody se škrobem. Do škrobu dejte ale jen pár kapek vody, aby zůstal hustý, ale přitom se dal na tapetu natřít. Nesmí stékat dolů. Pak potřete skvrnu a nechte zaschnout. Jakmile nános škrobu zaschne, vezměte kartáček, nejlépe starý zubní a opatrně škrob vykartáčujte. Spolu s ním zmizí i špína.

Zubní pasta čistí i léčí.
Zubní pastou snadno vyčistíte gumové části tenisek. Naneste ji na špinavá místa starým zubním kartáčkem a vydrhněte hadříkem. Výborně s ní vyčistíte i žehličku nebo šperk. Její pomocí zbavíte košili skvrn od rtěnky a odstraníte otisky po sklenkách na nábytku. A pomůže vám vyléčit i hnisanou vyrážku.

Ocet na sporák.
Pokud máte na sporáku skvrny, které už nejdou vydrhnout ani tekutým pískem, zkuste na ně nalít ocet. Ten nechte působit několik hodin. Kyselina octová změkčí zuhelnatělé části a ty pak už setřete pouhou houbičkou.

Aby olej nezhnědl.
Při smažení pokrmů olej na pánvi rychle ztrácí svou průzračnou barvu a tmavne působením vysokých teplot potravin. Proto ihned, jakmile zapnete ohřev, dejte do pánve pár dřevěných párátek. Olej zůstane krásně čirý po celou dobu smažení.

Univerzální čistič.
Vyrobte si domácí přípravek, který vyčistí každou špínu a zároveň provoní váš byt. Do lahve s rozprašovačem nalijte jedno víčko od PET lahve čpavku, jedno víčko běžného saponátu a přidejte dvě lžíce jedlé sody. Přidejte pár kapek vašeho oblíbeného esenciálního oleje a dobře protřepejte a můžete použít. Vyčistí a navíc pohltí nepříjemné pachy.

Odstranění popisků.
Nápisy provedené fixou či zvýrazňovačem jdou špatně odstranit jak z krabiček na potraviny do mrazáku, tak třeba z omylem popsaného stolu. Na všechny materiály jako linolea, keramika, porcelán, plasty, sklo i kov vám pomůže deodorant ve spreji. Stačí nastříkat na skvrnu a ta se sama po chvíli rozpustí. Potom stačí umýt proudem vody nebo otřít navlhčeným hadříkem do sucha. Tento způsob funguje i na CD a DVD disky, když si je třeba chybně popíšete. Datová vrstva zůstane nepoškozena.

Poškrábané DVD a CD.
Pokud jsou vaše CD nebo DVD ze spodu poškrábané, nenačítají se nebo přeskakují, zkuste nanést na jemný vlhký hadřík malé množství zubní pasty asi o velikosti malého hrášku. Tím CD nebo DVD vyleštěte, opatrně utřete čistým vlhkým hadrem a nechte usušit, pak teprve zkuste vložit do přehrávače.

Sůl na bílé záclony.
Záclony rychle žloutnou, když se v bytě kouří, kvůli venkovním emisím a prachu. Vyprat je do běla je obtížné. Aby se vám to povedlo, namočte je alespoň dvě hodiny před praním do hodně osolené vody. Pak je vyperte běžným způsobem. Až je pověsíte na okna, budou bílé.

Posolené svíčky.
Než zapálíte knot, nejprve svíčky dejte na několik hodin do hodně osolené vody. Potom je nechte oschnout, neotírat! Nebude z nich kapat vosk. A pokud navíc rozehřátý vosk okolo knotu na hořící svíčce posolíte, vydrží svítit dvakrát tak dlouho.

Jak omezit chrápání.
Zkuste radu našich babiček, jak se ho zbavit. Nastrouhejte mýdlo, stačí úplně obyčejné. Dejte ho do plátěného sáčku a zavěste ho chrápajícímu na noc na krk nebo ho položte do jeho blízkosti. Údajně to spolehlivě funguje, protože vůně mýdla potlačuje chrápání.

Čištění odpadu ve dřezu.
Do dřezu nasypat jedlou sodu (nebo kypřící prášek do pečiva) a zalít octem. Chvíli to bublá
a krásně to rozpustí mastnotu v odpadu.

Banán na nespavost.
Jestliže trpíte nespavostí, tak zkuste asi půl hodiny před spaním sníst 1-2 banány a zapít to vlažným mlékem. Obě ingredience můžete společně i rozmixovat. Tento koktejl, má osvědčený účinek. Pozor, fungovat bude ale jen v tom případě, když do něj nebudete přidávat cukr!

Mouka čistí chrom.
Chromované přístroje, jako například opékač topinek se špatně čistí, zvláště když je na nich špína připečená. Budou se opět lesknout jako nové, když je vyčistíte hadříkem, který nejprve navlhčíte a potom poprášíte hladkou moukou.

Lakovaný deštník.
Deštník vám déle vydrží a bude vás lépe chránit před deštěm, když jej před používáním nastříkáte lakem na vlasy a necháte zaschnout. Látka ztratí poréznost a bude lépe impregnovaná. Postřik raději provádějte mimo byt, třeba na balkoně nebo na zahradě.

Hranolky v mléce.
Jestliže připravujete doma hranolky, zkuste je před fritováním namočit do mléka. Stačí nakrájené brambory ponořit na 20 minut. Tahle finta zabrání při smažení absorbovat tolik oleje jako při běžné přípravě a tak budou hranolky méně tučné.

Zavařování v myčce.
Naplňte sklenice obvyklým způsobem a uzavřete. Pak je vložte do myčky na nádobí a spusťte program na 70 °C. Pochopitelně nesmíte přidat žádný mycí prostředek. Jakmile ukončí myčka program, neotevírejte ji a nechte sklenice vychladnout uvnitř. Pak je uložte do spíže.

Návody mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k návodu

taba 29. 7. 2012, 9:14
....fixy a jiné "popisovače" se čistí jakýmkoliv alkoholem (ten je i ve voňavkách), ale bohužel existují i popisovače, co nejdou odstranit ani tím špiritusem..
krample 15. 7. 2012, 17:06
tak já bych mu na krk občas raději pověsila pytlík s čertvě nastrouhaným křenem jak mě s@re a hranolky vymáchané mléku tedy fakt ne ,-) ,-)
anib 15. 7. 2012, 16:32
Musí ten kartáček na zuby být použítý ? Můžu použít nový ? Docela se me ekluje kartáčkem plným bakterií něco pucovat
petula.s 15. 7. 2012, 17:28
@anib Mǔžeš ho desinfikovat zubní pastou - ta vyčistí i hnisající rány (Y)
evicela 15. 7. 2012, 16:27
,-) pane jo, to je zase výplod, vypadá to na rady z 50ých let, pro dnešní dobu dávno přežité a zbytečné, mýdlo na krk, ,-) +o(
jana + 2 15. 7. 2012, 15:04
spinave tapety nebo lepe receno obcasny flek od spinavych prstiku cistim vlhcenyma ubrouskama, jde to dobre, ale je fakt ze nemame levne tapety, na obycejne papirove to asi nepude.
borilka 14. 7. 2012, 23:09
Už vidím (svatba) jak jde nadšeně spát s pytlíkem na krku :-D :-D promiňte ale to mě fakt pobavilo ,-)
anib 15. 7. 2012, 16:30
@borilka já si myslím, že to fungovat může a dobře. Dotyčného bude ten pytlík, tak stressovat, že neusne a tudíž nebude chrápat
adrianawitt 14. 7. 2012, 22:32
No nevím, ale zavařování v myčce mi fakt příjde jako pořádna blbost. To opravdu zkoušet nebudu....
mirca71 15. 7. 2012, 14:32
@adrianawitt Každý rok už jen takto zavařuju okurky a super .Ostatní ne s měkým ovocem mám špatné skušenosti ale okurky joo (Y)
adrianawitt 15. 7. 2012, 22:31
@mirca71 Tak to se omlouvám :-| Nikdy jsem nezavařovala, ale tak jste mě tím dostaly, že to asi zkusím...
HunchiBunchi 15. 7. 2012, 1:05
@adrianawitt http://www.mimibazar.cz/navod.php?id=7242 ,-) ale já jsem to tedy nezkoušela
petula.s 14. 7. 2012, 19:43
Ach Bože :-( Proč myslíte, že je do hnisavé vyrážky lepší patlat zubní pastu než antibiotickou mast? Protože to píšou na internetu??? *-) A čpavek Vám byt fakt neprovoní, ani když do něj přidáte esenciální olej. ... a další nesmysly, jeden za druhým |-) +o(

Podobné návody

Vybrané nabídky

Kategorie